SDPovac je napisao/la:
Upravo na tom primjeru Hrast mora naučiti koga će postaviti na "istureni" položaj, prema čijem nastupu će hrvatska javnost početi stvarati sliku u glavi. Od ljudi koji se vežu uz Hrast smatram da bi Ilčić bio za sada najbolji za poziciju prvog čovjeka ove opcije jer smatram da je u nastupima u kojima sam ga ja čuo bio odmjeren i odlučan, te uvjerljiv.
Slažem se da je Ilčić imao vrlo uvjerljive nastupe, ali s druge strane sam također razočarana istupima nekih drugih članova. Svaka čast Ilčiću, jer se ni sada nije „pokrio ušima“ kada još uvijek traje otvoren bijes nekih desničara zbog opće razjedinjenosti stranačkih šefova i nabacivanje krivice na sve druge, samo ne na same sebe.
Citat:
Osobno vjerujem da je ogromna većina glasača jučer glasala po vlastitoj savjesti, glasala i na kraju i izabrala.
Po svoj prilici jest većina glasala po savjesti, i tu je (ponovno) kažnjeno ono formalno lažno demokršćanstvo koje se toliko zadnjih 20 godina propagiralo u politici.
Imam jednu samokritiku nas kršćana: osim ovog foruma, nisam uočila da je negdje u kršćanskim krugovima pokrenuta javna rasprava o crkvenom društvenom nauku i o vrijednostima koje nam nedostaju (ne ubrajajući Socijalni tjedan koji je mogao biti samo povod daljem razmišljanju). Ne radi promocije neke stranke, nego radi buđenja savjesti i reevangelizacije ljudi koji niti ne poznaju svoju vjeru. Hrast je bio više – manje usamljen, a sve do zadnjeg nisu ga podržali ni neki utjecajniji katolički novinari. Uostalom, politički pokret i nije taj kojemu je u prvome planu upoznavanje ljudi s osnovama vjere i morala, ali ima veliki potencijal pošto obuhvaća mnoštvo vjerničkih laičkih udruga kojima bi ponovna evangelizacija mogla biti jedan od dugoročnijih ciljeva (ne samo prigodnih predizbornih).
Koliko je protekla vlast uistinu zaslužila minuse piše i mons. Miklenić, koji upozorava da pred današnjim Wikileaks-promatračima nema više tajni i skrivanja:
http://www.dnevno.hr/kolumne/ivan_mikle ... 72552.html