Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 13:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 23, 2010 07:53 

Rio je napisao/la:
Sa sobom se treba kinjiti, sebe okrivljavati ne bi li se prispjelo do kajanja i malenosti.

Kajanje za grijehe i samookrivljavanje su potpuno različite stvari. Samookrivljavanje nameće kompleks krivnje i rezultira lažnom poniznošću. Život u stanju krivnje ne priliči slobodnom djetetu Božjem.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 11:00 

Nije baš tema no Barnaba neće zamjeriti:

Benjamin,
ja pišem o penthos (grč.) a ti mi imputiraš lype (grč.). To nije moje razmetanje grčkim koga ne znam već podsticaj tebi da malo sam proučiš pustinjske oce (monahe). Oni ostaju trajno kršćansko nadahnuće za sticanje kreposti.

Citat:
Život u stanju krivnje ne priliči slobodnom djetetu Božjem.

Život bez penthosa gura slobodno djete Božje daleko od ispovjedaonice.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 13:11 

Rio je napisao/la:

Ne znam što će ti grčki. Ja sam spomenuo kajanje. Ono je najvažniji dio ispovijedi. Nisu me učili na vjeronauku da je samookrivljavanje dio pripreme za ispovijed nego kajanje. Možda je netko u molitvenike krivo preveo s grčkoga. Ne vjerujem.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 13:46 

Citat:
Ne znam što će ti grčki.

da ti ne podastrijem na pladnju nešto što je zgodnije da malo sam istražuješ.

Citat:
Nisu me učili na vjeronauku da je samookrivljavanje dio pripreme za ispovijed nego kajanje.

Jel se ti držiš samo onoga što su te drugi naučili, ili se traži i da učiš sam? Samookrivljavanje o kome pišeš si kao pojam uzeo iz personalističke psihologije. Ja ga koristim iz kršćanske perspektive.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 13:56 

Rio je napisao/la:
Jel se ti držiš samo onoga što su te drugi naučili, ili se traži i da učiš sam? Samookrivljavanje o kome pišeš si kao pojam uzeo iz personalističke psihologije. Ja ga koristim iz kršćanske perspektive.

Držim se onoga što su me o katoličkoj vjeri naučili moji vjeroučitelji. Da su htjeli oni su mogli upotrijebiti i riječ samookrivljavanje da im je odgovarala iz kršćanske perspektive.
Nismo krivi mi nego sotona koji nas navodi na grijeh. mi se kajemo jer smo mu dopustili da nas prevari. Izvor zla nije u nama da bismo mi živjeli s osjećajem krivnje.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 15:50 

Benjamin:
Citat:
Nismo krivi mi nego sotona koji nas navodi na grijeh. mi se kajemo jer smo mu dopustili da nas prevari.

Znači mi nismo krivi, već je to neka vrsta spoznaje - spoznali smo da smo prevareni pa se kajemo jer smo mu dopustili da nas prevari.
Znaš kaj dečec, ja te neću uvjeravati u ovo ili ono, smatraj o toj temi što hoćeš. To ionako nije tema, pa to pustimo kraju, a ti je otvori zasebno ako želiš.
Pozdrav

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 15:51 

Bojim se da su te tvoji vjeroucitelji lose naucili ili su te dobro naucili, a ti pokusavas relativizirati grijeh upiruci prstom u sve i svatkoga osim u sebe. Za grijeh je odgovoran sam grešnik: ne svijet, ne tijelo, ne sotona. Iskljucivo ja sam odgovoran za svoj grijeh! Mi mozemo govoriti o utjecaju društva, uvjeta zivota, tijela, podsvijesti i sl. - uistinu zbog ovih uvjeta čovjek može biti slabiji. Ali ponavljam odgovornost pojedinca ne moze nista umanjiti.
P.s. isprika na off topicu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 16:43 

Rio je napisao/la:
Nije baš tema no Barnaba neće zamjeriti:

Benjamin,
ja pišem o penthos (grč.) a ti mi imputiraš lype (grč.). To nije moje razmetanje grčkim koga ne znam već podsticaj tebi da malo sam proučiš pustinjske oce (monahe). Oni ostaju trajno kršćansko nadahnuće za sticanje kreposti.

Citat:
Život u stanju krivnje ne priliči slobodnom djetetu Božjem.

Molim prostudiraj radi ispravnog shvaćanja
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata