Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 13:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 23, 2010 11:13 

Rio je napisao/la:
Sara piše:
Citat:
S obzirom da pokušaj tjelosnog suobličavanja slici kakvu mi imamo o Isusu nema smisla, on je uistinu problematičan.

Možeš pojasniti zbog čega je to problematično i koje su posljedice tog problema?

Ponajprije nitko nema pojma kako je Isus izgledao, a vezivanje na tjelesni izgled i to upitan dovodi u pitanje osobnost onoga tko ne želi biti on sam, osoba koja je izašla iz Božje ruke kao original.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 11:33 

Mi nismo pozvani nasljedovati tjelesnost (fizicka obiljezja) Isusa Krista vec smo pozvani na unutarnju sličnost Kristu. Kad Pavao kaze Galacanima da su krstenjem zaodjenuli se Kristom govori o odijelu duse. Biti jednak Kristu ne znaci pokusavati izgledati poput njega (sto samog Sudca cini jos smjesnijim jer je Isus bio Semit) vec s Kristom zivjeti i trpjeti i umrijeti. Hocemo li vec jednom prestati misliti poput Korincana da nam je sve dopusteno jer smo opravdani vjerom u Krista? Gdje god vjera nije utemeljena u ljubavi svodi se samo na samovolju i subjektivizam stoga prestanimo proslavljati Krista svojim tijelom, a okrenimo se duhu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 13:13 

Sara:
Citat:
Ponajprije nitko nema pojma kako je Isus izgledao

također:
Citat:
S obzirom da pokušaj tjelosnog suobličavanja slici kakvu mi imamo o Isusu

Jel ti nisi u ovom "mi imamo"? Ako jesi, kontradiktorna si - prvo imaš sliku, potom nemaš pojma. Ako nisi, zašto tako pišeš?

Citat:
a vezivanje na tjelesni izgled i to upitan dovodi u pitanje osobnost onoga tko ne želi biti on sam, osoba koja je izašla iz Božje ruke kao original.

Nisi li ti ovo malo prenaglasila kod Zlatka Sudca? - kada je on rekao da izgledom imitira sliku Isusa? Ako je to pak 'očito' samo po sebi, zar možda njegov prirodni izgled (kako kažeš orginal) nema prirodnu sličnost - i to još k tome - samo sa našom "slikom" Isusa? I na kraju, zar zato moramo dovoditi odmah nečiju "osobnost" u veliku 'upitnost' i sl.?! Zar je osoba "on sam" najviše po tjelesnom izgledu?

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 19:48 

Slika
Toliko o tolikim svećenicima koji su u crnom. Svaki svećenik može nositi bijelu reverendu.
Toliki metalci imaju duge kose i brade.... :|
Čovjek je iznapadan zbog toga kako izgleda. Što ako mu nije namjera izgledati kao Isus nego se ovako dobro osjeća? Možete vi i bolje.

Brada? Zalisci? Što je s ovim čovjekom?
Slika

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 20:20 

Zašto misonari u misajama (vrucim) nose bijelu reverendu ne treba imati teološki vakultet niit duigi vijek svećeničke službe da bi na to ispravno odgovorio.

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 20:31 

Ali dakle postoji mogućnost da se nosi bijela odjeća. Ne vidim zašto je toliki problem što on nosi bijelo. Nije da ga branim u cijelosti(ima on svojih boljki), ali smatram da je raspravljati o nečijoj odjeći prenisko. Bolje da nosi nešto nego ništa(nikakav znak kleričkog staleža) kao što mnogi svećenici(a i u misijama) običavaju.

Sv. Franjo je bio pomalo neobičan što je na sebe stavio vreću i konopac.

Što mislite o tome da nosi Presveto u medaljonu oko vrata i da Ga ima u radnoj sobi? Ja se s time osobno ne slažem.

Vrh

PostPostano: Sub lis 02, 2010 06:32 

Plaža.. sunce prži... među kupačima i časna sestra vjeroučiteljica u kupaćem kostimu kao i svi drugi kupači, nikakve razlike. (Inače uvijek u odijelu svoje zajednice). Prolazi grupa djece iz mjesta i : "Hvaljen Isus časna..."
Normalna djeca i normalna švora. ]A postoji nešto što se zove i običajno pravo...
Jučer vodim pogreb.. Grupa biciklista voze u suprotnom pravcu.. zastali su... vidim u očima čuđenje, poštovanje, a jedan se čak i prekrižio kad su došla do njega kolica sa pokojnicom.. Napravio je trostruki mali križ (ponegdje običaj) ministrant uz mene zapaža i pita me : A jeste vidjeli kako se prekrižio (rastumačio sam mu da ima krajeva gdje se tako križaju). Na povratku iz groblja (ja u albi i pluvijalu - ljubičastom - križonoša do mene sa križem) grupa biciklista se vraća i pozdravljaju me (nas) stavljanjem ruke na prsima - a drugi kimanjem glavom) do sada nikad nisam slično doživio.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata