Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 20:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 06, 2011 09:29 

Citat:
Vidiš, problem je baš u tome da se crkvene stvari rješevaju na civilnim sudovima. Da se crkveni odnosi ne mogu i ne trebaju, ma i ne smiju rješavati na civilnim sudovima. Tu gdje našoj Svetoj Katoličkoj Crkvi treba vanjski civilni sud, tu nema Duha!
Shvaćaš!
Civilni sud je za civilne stvari. Crkvene probleme ne razumije i ne može znati nitko bolje od duhovnih ljudi koju ju vode. Ako duhovnom vodstvu s bilo koje razine, za unutarcrkvene sporove treba civilni sud, onda to nisu duhovnici.

To je isto kao da kleriku/svećeniku treba psihijatar. To je nonsens.

Potpuno ste upravu, jasno je, no nema se što na to dodati, jer smo mi laici s foruma nemoćni, ali ako su benidiktinci dobili novac tu se nema što raspravljati!
-Toliko od mene, tema je i ovako za odrasle/pametnije :?

Vrh

PostPostano: Sub kol 06, 2011 17:01 

Ovo kako Večernjak prenosi cijeli slučaj je prestrašno. Zlonamjerno do kraja.

Presušio im izvor informacija iz PP biskupije, pa uveli "izvanredno stanje".

Vrh

PostPostano: Sub kol 06, 2011 18:07 

Daba je napisao/la:
Civilni sud je za civilne stvari. Crkvene probleme ne razumije i ne može znati nitko bolje od duhovnih ljudi koju ju vode. Ako duhovnom vodstvu s bilo koje razine, za unutarcrkvene sporove treba civilni sud, onda to nisu duhovnici.

To je isto kao da kleriku/svećeniku treba psihijatar. To je nonsens.

Ovo je civilna stvar i to treba rješavati civilni sud. Ovo je problem vlasničko-pravnih odnosa, ne priča se o crkvenim dogmama ni o duhovnosti.

Vrh

PostPostano: Sub kol 06, 2011 20:01 

Citat:
Atheos napisa:
Ovo je civilna stvar i to treba rješavati civilni sud. Ovo je problem vlasničko-pravnih odnosa, ne priča se o crkvenim dogmama ni o duhovnosti.

Ovo je problem vlasničko pravnih odnosa, ali je imovima Crkvena.
I jednostavno je, Isus je rekao da podamo Bogu Božje, a caru carevo, stoga, ovo je "Božje", a ne "carevo".
Crkvene stvari neka se rješavaju u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Ned kol 07, 2011 09:13 

Na Portalu katolik.hr ima tekst koji isto pokušava osvijetliti ovaj problem i tamo je dobro uočena činjenica kako "Situacija nije posve jasna; zacijelo ne bismo bili u stanju komplicirani pravni spor oko vlasništva nekretnine u Dajli dobro sagledati čak ni da su nam na raspolaganju sve činjenice koje u svojim spisima imaju Općinski sud u Bujama i kardinalska komisija u Rimu. "
Pa iako tekst nema nekakav koristan zaključak jer to objektivno sada i ne može imati vrijedi ga pročitati na http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrt ... dnog-spora da bi se ponešto saznalo o povijest benediktinske opatije Praglia u Italiji i poslijeratnim događanjima oko samostana Dajla.

Vrh

PostPostano: Ned kol 07, 2011 20:43 

atheos je napisao/la:

Nije civilna stvar ako benediktinci kao duhovni red tuže Porečku Biskupiju!
To je unutarcrkvena stvar koju besmisleno rastrzavaju po civilnom sudu. Tvoj odgovor je demagoški, uza svo poštovanje. To ipak nije civilna stvar. Radi se o tužbi jednog katoličkog reda koji bi se trebao baviti duhovnosti, a ne utjerivanjem dugova (da ih je i bilo, a nije).

Da ostanemo dosljedni katoličkom nauku, ovako bi trebali uvijek postupati kad smo u dvojbama: piše li o tomu što u Svetom Pismu?

Ovdje piše i to veoma jasno pa u 1. poslanici apostola Pavla Korinćanima 6 se kaže: "! 5Vama na sramotu govorim. Tako? Zar nema među vama ni jednoga mudra koji bi mogao rasuditi među braćom? 6Nego brat se s bratom parniči, i to pred nevjernicima? 7Zapravo, već vam je to nedostatak što se parničite među sobom. Zašto radije ne trpite nepravdu? Zašto se radije ne pustite oplijeniti? 8Nego vi činite nepravdu i plijenite, i to braću."

I što sada nije jasno? Je li to i dalje "civilna stvar"?

Vidite kako su uspjeli deterministi da vam i aktualizacijom ovoga problema promjene stavove i točku rasuđivanja. Mislite kao običan nevjerni svijet, a ne kao katolički vjernici.

Vrh

PostPostano: Ned kol 07, 2011 22:33 

adrijana je napisao/la:

Kako kaže jedan moj suradnik, Pavičić si je u ovome slučaju našao 'kljuse' koje može mrcvariti nekoliko mjeseci. A nakon toga će (već najavljeno) prijeći na pljuvanje po katolik.hr-u.

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 19:29 

Žalosno je da Crkva tuži Crkvu, žalosno je da Sveti Otac onako ponižava jednog biskupa upotrebom izuzeća koja se već stoljećima nije koristila, žalosno je da se duh materijalizma uvukao duboko u našu svetu Crkvu...
Sjetih se naših zemljaka Antuna de Dominisa i J.J Strossmayera koji su gorljivo iz ljubavi prema Kristu i čovjeku pokušali razumno i argumentirano otvoriti dijalog o papinoj nepogrešivosti. Obojica su ostala vjerna Crkvi ( za de Dominisa vjerujem koji je za one koji ne znaju umro u inkvizicijskoj tamnici 1624. godine) ali su čvrsto zastupali svoj stav. Naši današnji biskupi nisu u stanju stati iza svog naroda i brata biskupa Milovana zbog koje kakvih interesa što dokazuje da se sluganski mentalitet naših političara prelio i na pojedince u Crkvi baš kao što je duh materijalizma iz svijeta obavio i dio crkvenih struktura.
Mene to kao katolika žalosti i vrijeđa a sve ovo oko slučaja Dajla je u suprotnosti sa onim što nas uči Isus Krist.

Sve je ovo loše za Crkvu ali ja se tješim da tako mora biti jer u Svetom Pismi lijepo piše:
Otkrivenje 12,12. :"A jao vama, zemljo i more, jer đavo siđe k vama gnjevan veoma, znajući da ima malo vremena!"

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 19:31 

Socrates je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Kako kaže jedan moj suradnik, Pavičić si je u ovome slučaju našao 'kljuse' koje može mrcvariti nekoliko mjeseci. A nakon toga će (već najavljeno) prijeći na pljuvanje po katolik.hr-u.

Pavičić je jedan od objektivnijih novinara koji pišu o Crkvi.

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 19:43 

adrijana je napisao/la:
beny je napisao/la:
Nije problem u moralnim spodobama koje sebe nazivaju novinarima jer većina ljudi zna za čiji interes pišu i iz kojih pobuda. Problem je u nedostatku razumjevanja tegoba koje muče današnje društvo u cjelini od strane pojedinaca klera.

Koliko sam ja razumjela ovdje se radi o biskupijskim dobrima, o crkvenom zemljištu i starom benediktinskom samostanu.
O kakvom "nedostatku razumijevanja tegoba današnjeg društva" je tu riječ?

Mislim na materijalizam u Crkvi, mislim na kršenje zavjeta siromaštva onih koji su svećenici Isusa Krista.
Danas ljudi u Italiji, Hrvatskoj, BiH...... uzimaju čak i prijeko potrebne lijekove na kredit a Crkva tuži Crkvu zbog nekretnina i milijuna Eura. Ovo sa Dajlom nema veze sa pravdom nego sa pravom. Sad mi je sve jasnije tko i zašto marginalizira karizmatike u Crkvi

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 20:19 

beny je napisao/la:
Pavičić je jedan od objektivnijih novinara koji pišu o Crkvi.

:wink: Ne bih se složila, Pavičić samo vješto iskorištava situacije kad je katolik protiv katolika, bez obzira tko je u pravu, a kamoli ne dok je biskup protiv biskupa, ili još gore, biskup protiv Pape, a najviše se proslavio piskaranjem protiv kard. Bozanića, tko god bio protiv njega. Sad se dao u velikog „Hrvata“, tobože braneći hrvatski teritorij protiv Talijana, što je započeo još s prvim člankom kojeg je naslovio u smislu da „Papa daruje hrvatsko zemljište Talijanima“. I tako je od samog početka javnost dezinformirana da spor nije uopće unutarcrkveni, nego hrvatsko-talijanski. Podigli se na noge i velike Hrvatine i ljevičari (koji su sklapali Osimske sporazume) pa ih sad tobože brane, iako uopće ti sporazumi nisu u pitanju. U takvoj nabrušenoj situaciji nema mjesta za razboritost i pravednost prema kojoj benediktinci imaju pravo tražiti ono što im je prije pripadalo. Zato je sad dobra ova „silenzio stampa“ jer se ne može pravilno suditi nikome ako se jednostrano gleda slučaj.

Citat:
Sjetih se naših zemljaka Antuna de Dominisa i J.J Strossmayera koji su gorljivo iz ljubavi prema Kristu i čovjeku pokušali razumno i argumentirano otvoriti dijalog o papinoj nepogrešivosti.

Kakve sad veze ima papina nepogrešivost s ovim slučajem??

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 20:30 

adrijana je napisao/la:
beny je napisao/la:

Ima, to bi značilo da papa ni u ovom slučaju ne grješi, a ipak ne bih baš rekao da ne da...

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 20:33 

Novosti:
u jednim dnevnim novinam piše da je nadbiskupija odustala od žalbe :!:

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 20:49 

Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
beny je napisao/la:

Ima, to bi značilo da papa ni u ovom slučaju ne grješi, a ipak ne bih baš rekao da ne da...

:wink: Malo vjeronauka:
Papina nezabludivost je dogma u katoličkoj teologiji prema kojoj papa ne može zabluditi u pitanjima vjere i moralnog nauka kad naučava ex cathedra. To ne znači da on kao osoba ne bi mogao pogriješiti ili biti grešan, već se ta odluka odnosi isključivo na svečano izjavljivanje određenog nauka. Dosad su se pape samo jedanput poslužili tom odlukom, kad je proglašena dogma o uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo, što je bio sadržaj vjere već u prvoj Crkvi o čemu svjedoče spisi iz 2. stoljeća...

Citat:
Novosti:
u jednim dnevnim novinam piše da je nadbiskupija odustala od žalbe

...možda bi bio i red!

Ja pak sam našla jedno interesantno humoristično razmišljanje, ako je kome do šaljivosti:

Darku Pavičiću, novinaru Večernjeg lista, tzv. crkvene teme su uža specijalnost. Njemu se čini da je spor oko pitanja vlasništva nad benediktinskom opatijom u Dajli kod Novigrada jako sličan Kumu IV. Crkveni mafijaši, na čelu sa don Corlleoneom, drznuli su se revidirati Osimske sporazume i postaviti se iznad hrvatskog sudstva i Jadranke Kosor. Što više, Kosorica je na inicijativu samog Pavičića poslala pismo Papi ne znajući jadna da ona kao Predsjednica Vlade može pisati samo Državnom tajniku Svete Stolice. Papi, po protokolu, može pisati samo Ivo Josipović. Hvala Bogu on je agnostik pa mu neće valjda pisati. Pavičić još nije uspio saznati da su Osimske sporazume sklopile Jugoslavija i Italija, a ne Sveta Stolica i Hrvatska. Osimske sporazume mogu revidirati samo dvije države koje su ih sklopile (ili njihove države- nasljednice) i to uz ratifikaciju u hrvatskom Saboru. Osimski su se sporazumi uglavnom odnosili na uređenje državnih granica, a ovdje se radi o nekih 100 milijuna eura, pa o granicama više nitko ni ne razmišlja. Nakon teškog političkog gafa obraćanjem direktno Papi; Jaca je prekršila i kanonsko pravo prema kojem samo Crkva i crkveni poglavar mogu odlučivati kome će dati crkveno vlasništvo na upravljanje. Međutim, kad je lova u pitanju, ovaj slučaj je paradigma svega što su pojedini ljudi u Crkvi i oko Crkve kadri učiniti jedni drugima, pa i samom Svetom Ocu. Pavišićevi junaci Ulice sv. Pavla su monsinjor Milovan i velečasni Ilija Jakovljević koji i danas smatra da je Crkvena imovina pitanje hrvatske države te da mogu polemizirati sa Svetom Stolicom. Ako Sveti Otac nastavi odbijati polemizirati s njime, Jakovljević će ga odmah smijeniti, a Crkvenu je imovinu spreman dati Slovencima ili hrvatskoj državi, samo da je ne dobiju benediktinci... (napisao Z. Hodak, on je ipak pravnik :wink:, sa dnevno.hr)

Vrh

PostPostano: Pon kol 08, 2011 21:05 

Da, Adrijana, hvala vam, a evo linka:
http://www.jutarnji.hr/../964552/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata