patriot_1 je napisao/la:
Kako čovjek može biti pomirljiv i tolerantan ako misli da posjeduje najbolje duhovne istine?
"Rabies theological"=teološki bjes protiv heretika!
A heretici su svi,osim njihovih istomišljenika!Tu prednjače neki Katolici i neki Protestanti!O Pravoslavcima malo znam pa ih niti ne spomenuh!
Taj teološki bijes sam osjetio na vlastitoj koži!I ni dan danas ga ne razumim.U tinejdžerkoj dobi postah ateista.Doba komunizma,indoktrinacija u školi,i osnovnoj i srednjoj a i mlaki vjernici ,neautentični me gurnuše u nevjeru!Kako navedoh na prethodnoj temi,"Izgubio sam vjeru!"I nikom u okruženju to nije jako smetalo!Ali kad sam pronašao Boga zahvaljujući nekim Protestantima,onda im je zasmetalo jako!
I dan danas je slična situacija!Imam dojam da nekim Katolicima vise smetam ja nego Katolik koji je nevjernik!Ili onaj koji je agnostik!
Kako to razumiti?Ta ja vjerujem u istog Boga,molim se istom Bogu,trudim se kao i oni živjeti po 10 Božjih zapovjedi .
Valjda zato što sam izdao vjeru otaca!Nisam je izdao postavši Protestantom nego prije,postavši ateistom!Tad nisam bio toliko,trun u oku!
A tko je kriv za moj ateizam?Mlaka crkva i loš,ma doslovno ŽIVČAN svećenik!I komunisti,svojom indoktrinacijom,a 90% njih su bili Hrvati!
Bar u tom mom okruženju!
Danas,nakon toliko godina proučavanja Biblije i vjerskih iskustava,sebe ne smatram Protestantom.Mislim da sam Kršćanin i odem na Misu ponekad.
A i na Protestantske Mise češće!
Moje pitanje je,zašto sam ja problem mnogim Katolicima a ne moj susjed Joso ili Ive koji su kršteni,deklarativni Katolici a na Mise gotovo nikad ne idu?
Zbunj!
Ajmo nešto razjasnit! Koliko si ti uopće poznavao sadržaje vjere? Koliko danas poznaješ vjeru kad nisi napisao luteran, evangelik ili što već, nego kažeš protestant. Pa to je naziv za tako šareno društvo da ti pamet stane.
Ne postoji kršćanin "opće prakse", postoji konkretno pripadnik određene denominacije koji se trudi živjeti svoju vjeru. Kad te stvaari raščistiš, možda će i tebi samome biti mnogo toga jasnije.
I još nešto, nitko od nabrojenih ne može biti kriv za tvoj ateizam, kao što ni da su bili sveci ne bi bili zaslužni za tvoju vjeru. Biraš ti, a ne netko drugi.