Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 12:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 22, 2010 20:18 

Prica,grijeha…
Dva su muškarca posjetila mudraca želeći ga upitati za savjet.
"Pogriješili smo i savjest nam je uznemirena. Možeš li nam reći što nam je činiti kako bi nam bilo oprošteno i kako više ne bismo griješili?", upitaše ga.
"Kažite mi svoje grijehe", reče im mudrac.
"Učinio sam veliki grijeh", odgovori prvi muškarac.
"A ti?", upita mudrac drugog muškarca.
"O", odgovori ovaj, "ja sam počinio puno malih grijeha ".
Mudrac je dugo razmišljao. "Evo što morate napraviti", konačno reče. "Pođite i za svaki grijeh koji ste počinili donesite po jedan kamen koji će odgovarati težini počinjenog grijeha."
Muškarci su otišli. Prvi se brzo vrati s iznimno teškim kamenom, tako teškim da ga je jedva nosio, i stavi ga pred mudraca. Nakon dugog vremena stiže drugi muškarac noseći bez napora vreću kamenčića. I on ih stavi pred mudraca.
"Sada", reče mudrac, "uzmite kamenje i vratite ga tamo odakle ste ga uzeli."
Prvi muškarac uze svoj kamen i vrati ga na mjesto odakle ga je uzeo.
Drugi se sjeti mjesta gdje je uzeo tek nekoliko kamenčića, a odakle je uzeo ostale nije se mogao sjetiti. Vrati se za nekoliko trenutaka i reče da mu je ta zadaća preteška.
"Moraš znati, sinko moj, da su grijesi kao kamenje. Što čovjek počini teži grijeh, to dublje shvaća težinu grijeha, a kad se iskreno kaje, tada mu je oprošteno.
Ako čovjek ponavlja manje grijehe, ne osjeća posebnu krivnju pa mu zato nije žao i ostaje griješnik. Sada vidiš koliko je doista važno kloniti se kako malih tako i velikih grijeha."
( nepoznat autor-skinula sam s foruma TT..)

Vrh

PostPostano: Sub ožu 27, 2010 22:57 

Tako, tako.
Malo tanka priča sa puno rupa. Djeluje mi kao da je prijevod neke zapadnjačke duhovnosti. Kao da je pisano za plitkoumne i površne ljude kao što su npr. Amerikanci.
Kad ovaj pamfletić usporedim sa mislima svetog Augustina, svetog Tome Akvinskog ili nekoga od pravoslavnih podvižnika, uistinu djeluje površno i plitko.
Jednostavno nije istina da teški grijeh povlaći za sobom i shvaćanje težine grijeha. Pa da odmah osnažim tvrdnju primjerom: svakodnevno na pričest idu parovi koji se koriste nedopuštenom kontracepcijom, čine teški grijeh i uopće nisu svjesni kao ovaj sa kamesinom u vašoj prići. Niti misle da čine što zla niti su spremni svoj kamen vratiti na mjesto odakle ga uzeše...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 28, 2010 07:17 

Možemo li razjasniti neke stvari o teškom grijehu i to prema katekizmu iz mog djetinjstva, dakle ništa modernoga: za teški grijeh postoje tri uvjeta - 1. teška stvar, 2. slobodno činjenje te stvari, 3. svijest o tome što se čini.
Ako nisu zadovoljena sva tri uvjeta, nije teški grijeh. Klasična priča - u grmlju šuška. Lovac puca misleći da je zvijer i ubije čovjeka. Je li mu to teški grijeh?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 28, 2010 11:19 

Ja super jasan primjer o bračnim parovima, a ti ode u lov. To su tako različite stvari i okolnosti da nikako nisu za usporedbu. Jedno je nesretan slučaj, a drugo je slobodna volja i putena naslada.
Jel' jasno sada?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 29, 2010 13:30 

Daba primjećujem da vrlo rado ocjenjujes drugoga. Navedi svoj primjer.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 29, 2010 23:22 

Nije ocjena ako sam naveo da nije dobar primjer. Nisam nikomu nakalemio nikakvu prosudbu. Mogu se osvrnuti na članak ili na neku tvrdnju, a sudove o osobama u pravilu izbjegavam.

Primjerice ne činim kao neki koji za drugoga kažu da ne poznaje dobro KKC. :wink:

Mir i dobro, Gospodnji blagoslov i blagost bila s vama!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata