sneni je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Naravno da je župa osnovna pastoralna jedinica no u tradiciji je poznato da se duhovnost ostvarivala i izvan njenih granica. Uzmimo samo primjer benediktinskih samostana koji su, u jednom trenutku, itekako povećali kvalitetu duhovnog života vjernika a nisu bili striktno orijentirani na župu. Isto tako možemo promatrati moderniji oblik djelovanja preko interneta. Župnik može zahtijevati pastoralnu poslušnost samo od svojih župljana ali kad otvori svoju web stranicu, od nje duhovnih plodova mogu imati i svi koji ju posjećuju a nisu samo župljani njegove župe.
Malko brkaš pojmove posebno što se tiče benediktinaca i uopće redovnika - oni su i te kako strogo pazili na jurisdikciju i veličinu su postigli upravo u poslušnosti Crkvi.
Nisu oni bili neposlušni ako im ljudi dolaze iz različitih župa?
sneni je napisao/la:
Sigurno da svaki koji otvara moju web stranicu (svakog časa će biti 50000 što je 500 puta više od broja stanovnika moje župe i 2 puta više nego broj stanovnika biskupije ) i koristi se onim što pišem prelazi granice župe i biskupije. Crkva još nije dala niakakve upute a još manje zakonske uvjete. Zato je i moja (u konkretnopm slučaju) odgovornost veća pred tim nepoznatim "župljanima"
Od tih 50 000 klikova mojih je najmanje 500

neću pogriješiti ako to tvrdim iako nisam brojao.
Što se tiče kvantitete na internetu tu treba biti oprezan jer su stvari varljive i neusporedive s realnim životom. Npr niko u realnom životu ne broji one koji pogledaju zvonik crkve, pozdravi župnika, prođe pored crkve a u virtualnom svijetu je to sve posjetitelj, klik ili što već.
No kako je da je neka je na veću slavu Božju.