Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 10:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 27, 2010 09:08 

Barnaba:
Citat:
Petljanje običnih vjernika u djeljenje i primanje pričesti je štetno u svakom pogledu.

Nevezano za temu, ovo "običnih vjernika" je malo nespretno sročeno. I inače, imam nekad neki dojam, doduše subjektivan, ali nekako 'negladak', kada npr. slušam uvodni pozdrav biskupa. Gotovo redovno to ide otprilike ovako "Dragi monsignoru taj i taj, draga subraćo svećenici, đakoni, poštovani vjeroučitelji, dragi vjernici.." - ovo vjernici (ponavljam subjektivno) dođe ko dekor za klerički skup. Zar nisu i oni "vjernici"?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 27, 2010 09:17 

Rio je napisao/la:
Barnaba:
Citat:
Petljanje običnih vjernika u djeljenje i primanje pričesti je štetno u svakom pogledu.

Nevezano za temu, ovo "običnih vjernika" je malo nespretno sročeno. I inače, imam nekad neki dojam, doduše subjektivan, ali nekako 'negladak', kada npr. slušam uvodni pozdrav biskupa. Gotovo redovno to ide otprilike ovako "Dragi monsignoru taj i taj, draga subraćo svećenici, đakoni, poštovani vjeroučitelji, dragi vjernici.." - ovo vjernici (ponavljam subjektivno) dođe ko dekor za klerički skup. Zar nisu i oni "vjernici"?

Ovo nema smisla jer uopće nisi predložio neki bolji naziv koji bi više odgovarao smislu? Radi se o laicima koji nemaju određene liturgijske službe, no ne vidim problem u izrazu "obični vjernici" koji premijeva da su vjernici i biskupi, svećenici, vjeroučitelji itd.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 27, 2010 13:55 

Mislim da ne bi bio loš objedinjujući pozdrav, npr. "Draga Crkvo", ili malo punije "Drago Crkvo, poštovani vjernici (svi)" i 'problem' riješen.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 29, 2010 20:59 

Meni je baš lijepo biti običan vjernik. I ne smatram se obespravljenom kad se nabroje biskupi, svećenici pa onda mi; obični vjernici.

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 18:29 

Kad je riječ o običnim ("plain") vjernicima, oni znaju biti i vrrrrrrrrrrrrlo neobični (http://plaincatholic.webs.com/ourclothing.htm). Kako vam se čini?
(zar nije ovdje bilo više postova?)

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 18:33 

Postoji moderna odjeća koja je čedna. Ovo su stvarno neobični katolici. Odmah sam pomislio da su amiši.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata