Sneni agresivan si. Pišeš (to ostaje) ljudima da lažu, da pišu gluposti, da su neznalice. Razmisli jel dobro činiš obzirom kakvu sliku stvaraš o vjernicima i vjeri. Ispada da se samo prepucavamo.
Osvrti:
Citat:
Jer i u našim velkikim gradovima odlično funkcioniraju župe kao zajednice. Karizmnatske grupice su čiste grupice - koje sebe nazivaju zajednicama a prama vani su okruženi neproboijnim zidom.. jesi vidio Misu na Trsatu koliko se vidjelo života u raznim župskim zajednicama - zborovi, ministranti, mladi, samo jedan primjer da navedem.
Nije istina da
u našim velkikim gradovima odlično funkcioniraju župe kao zajednice. Živio sam 35 g u Zagrebu pa sam vidio. Ljudi se slabo poznaju, ne druže, ne posjećuju, ne pomažu. Može ih okupiti aktivnost - župski zbor, dječji zbor, ministranti, ali najčešće po intervalu ili čak po projektu (recimo susret mladih u Zadru). Mala kohezija, površnost, loš angažman ili neangažman u tuđim problemima, jednostavno gotovo privid zajednice. Najbolje ćeš dobiti dojam što je zajednica ako zamisliš obitelj kao zajednicu pa je usporediš sa onim što bi trebala biti župska zajednica. Dakle, uz čast iznimkama, imamo grupe a ne zajednice.
Glede karizmatskih zajednica, mislim da isto zboriš bez iskustva. One su više zajednice u onom čem bi zajedništvo trebalo težiti. Neokatekumeni, Marijina legija također. Uopće nisu zatvorene neprobojnim zidom, već se traži prihvaćanje duhovnosti koja im je vlastita, a time i postupnost ulaska, rasta, razvoja - kao i svagdje. Znači, govoriš napamet ili brzopleto.
Citat:
U vezi biskupa neću raspravljati, jer najprije govoriš da ga se ne treba pozdravljati,
Pokušaj jednom i primjeniti to
neću (raspravljati). Gdje sam ja rekao da ga ne treba pozdravljati? Imputiraš mi. A kad je tako, redovno ćeš naći nešto što trebaš 'braniti'.
Citat:
Citat:
Prije ređenja đakona i prezbitera (koji mjesec prije) Biskup naređuje župniku da oglasi narodu ako tko zna što je protiv vjere i morala ređenika da su vjernici dužni obavijestiti.
Ja to nisam nikada čuo - taj oglas koji po biskupovu nalogu župnik priopćuje narodu, a bivao sam u mnogim tuđim predređeničkim razdobljima. Niti sam ikada od ikoga čuo da je pročitan takav oglas, niti da je itko ikada doista i dojavio bilo kakvu zapreku. Dakle imamo nekoliko mogućnosti:
A) imamo jako rijetko takav oglas iz nepoznatih razloga
B) razni župnici često propuštaju takav oglas pročitati narodu
C) nekada biskupu zaobravljaju / propuštaju dati takav nalog župnicima
D) ja sam izgubio sluh kada sam to trebao čuti i kada je bilo čitano, kao i stotine mojih poznanika vjernika
Za mene su realni samo A) i B) a drugi neka odluče za sebe
Citat:
I znam slučajeve kad su vjernici izvjestili biskupa.
I što se dogodilo? Koliko je tih slučajeva bilo i je li materija bila ozbiljna. Obzirom da sigurno nećeš imenima, slobodno budi decidiran.
Citat:
Rio, prije nego nešto konstatiraš dobro istraži jer ispadaš ili neznalica ili želiš omalovažiti biskupa i time naškoditi Crkvi.
Ovaj zaključak proizlazi iz tvojih upisa!
Ako je ovo plod karizmatskog obraćenja - sačuvaj me Bože!
Ne znam jesam li neznalica, ali govorim svoje dojmove, mišljenje, konstatacije. Ovo je forum, pišem pod pseudonimom, ako nešto zaista štetno ili omalovažavajuće napišem moderator to miče. Ne mislim da škodim Crkvi (znači i sebi), pače imam suprotnih glasova. Mislim da je tvoja odgovornost veća, posebno obzirom na agresivan i prepirući ton (
Ako je ovo plod karizmatskog obraćenja - sačuvaj me Bože). I moj zaključak proizlazi iz tvojih upisa i općeg dojma.
Ja bih sada preporučio jedan tekst koji može dati naslutiti kako to da obični vjernici mogu postati neobični vjernici, kako to da župske zajednice nisu zajednice već grupe, kako bogoslov može biti neobraćenik, kako se nekom može činiti da u župe sve cvate, a kad tamo.. Autor je Anton Barbiš, 75 g., svećenik u miru, dakle još iskusniji od Snenog. Prava je šteta da ga je kompjutersko doba malo preteklo, te da nije svoju evangelizaciju uspio ostvariti i on line. Siguran sam da bi dao i puno autorskih tekstova. I danas ('u miru') u vlastitoj režiji i nakladi štampa župski i evangelizacijski časopis. U svojoj biskupiji bio je zadužen za zvanja. 'Kumovao' je i svećeničkim zvanjima kardinala Bozanića, fra Zvjezdan, Vlč. Sudca. Čujmo i počujmo:
http://www.katolik.hr/crkvamnu/evangelizacijamnu/333-nova-evangelizacija-1