Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 07:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 13, 2014 21:14 

adrijana je napisao/la:
Takav BBB katolik je oksimoron i logičan je kao i okrugla kocka.

ne vidim kako navijanje/privrženost klubu ima veze s religijom? Ako BBB mlati Torcidaša, to ne mijenja činjenicu da pripada i katoličkoj crkvi. Svima nama je nepojmljivo takvo ponašanje, ali u nekom "navijačkom svijetu" takvo ponašanje je samorazumljivo i - poželjno! :;

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 08:10 

Crni Barun je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Takav BBB katolik je oksimoron i logičan je kao i okrugla kocka.

ne vidim kako navijanje/privrženost klubu ima veze s religijom? Ako BBB mlati Torcidaša, to ne mijenja činjenicu da pripada i katoličkoj crkvi. Svima nama je nepojmljivo takvo ponašanje, ali u nekom "navijačkom svijetu" takvo ponašanje je samorazumljivo i - poželjno! :;

Čovjek koji je katolik, a mlati drugoga treba ispovijed, a prije toga kajanje. Ako ne, onda je samo deklarativno katolik.

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 11:47 

sara je napisao/la:
Čovjek koji je katolik, a mlati drugoga treba ispovijed, a prije toga kajanje. Ako ne, onda je samo deklarativno katolik.

Znači, ako mlati nekog onda je samo deklarativno katolik, ali ako pali vještice i sudjeluje u križarskom ratu onda je punokrvni katolik. :mrgreen:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 12:37 

sara je napisao/la:

Znači, ako mlati nekog onda je samo deklarativno katolik, ali ako pali vještice i sudjeluje u križarskom ratu onda je punokrvni katolik. :mrgreen:

Da, baš tako!
Žao mi je ako stvari ne razumiješ, ali što ti ja mogu. Razmisli malo.

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 13:57 

sara je napisao/la:
Žao mi je ako stvari ne razumiješ, ali što ti ja mogu. Razmisli malo.

ako netko ne razumije stvari, onda si to ti. :wink:
Da ne bude da nisam pokušao objasniti, citirat ću dio priješnjeg odgovora:
Citat:
Zašto kršćani prihvaćaju grijeh kao nešto dobro?
Možda upravo leži odgovor u onome što sve samog čovjeka, kao pojedinca, i određuje: naprosto biti kršćanin nas ne određuje u svim segmentima - jer da je tako, onda bi svi kršćani npr. navijali u nogometu za isti klub. A kao što znamo, BBB katolik će nasrnuti na Torcidaša katolika iako će i jedan i drugi vikati na tribini nešto poput: "Oj Isuse na nebesu daj pomozi *umetni boju dresu!"

Mogu postaviti i neki drugi primjer za razmišljanje: kako kršćani trebaju slaviti Božić?
Iako izgleda da je odgovor jasan, ipak treba malo razmisliti. Je li treba kititi drvce (keltski poganski običaj)? Je li treba uopće darivati poklonima? Je li treba objesiti čarapu iznad kamina ili ne? Je li poklone donosi djed Mraz ili djed Božićnjak ili pak "mali Isus"?
Kako (to) onda? Pa svi ga slavimo (ipak) drugačije...zar ne? :;
Eto sara, vidiš koliko su ljudi drugačiji. No, ako to ne vidiš, onda što ti ja mogu?

I da...pitao bih te za još nešto:
Citat:
Ako ne, onda je samo deklarativno katolik.

Je li katolik ili nije katolik? Kakav je to "deklaratorni"? Jel to onaj što stavlja čarapu iznad kamina ili što? Je li to osoba koja je katolik od 25%-67%? Je li to osoba koja griješi od 3 - 6 grijeha na dan a mjesečno napravi 1 teški?
S obzirom da si uvela u raspravu taj pojam koji, koliko znam nije definiran, onda ga izvoli i objasniti.

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 14:40 

@Crni Barun,
kad si spomenuo takove navijače,
jedno vrijeme sam se i ja pitala što s onima koji kažu da su vjernici, a ne žive po Božjim zapovjedima, oni se mogu u javnosti nazivati kako hoće, redovito to i čine, ali tada sam našla u 1. Ivanovoj poslanici ovo:

Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. Reknemo li da nismo zgriješili, pravimo ga lašcem i riječi njegove nema u nama. (1 Iv 1, 6 – 10)

Jesi li to tražio?

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 15:00 

adrijana je napisao/la:
Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. Reknemo li da nismo zgriješili, pravimo ga lašcem i riječi njegove nema u nama. (1 Iv 1, 6 – 10)

Jesi li to tražio?

Ako sam dobro razumio, ako bi išli putem "tame", ili da tako kažem: putem koji vodi do sotone; onda ne možemo biti na putu koji vodi do Boga. Odnosno, ne možemo istodobno biti i "kršćani" i "sotonisti" (ateisti ili bilo koja suprotnost). Opet, 100 ljudi 100 tumačenja pa sam skeptičan ako nemam "crno na bijelo"...Sam sebi ne vjerujem :;

S obzirom da su navijači "svijet za sebe", odnosno, ne pokrivaju ništa što se vjeroispovjesti tiče (ne diraju nikako u KC niti nauk KC-a), onda govorimo o sasvim drugom polju, ravnini na kojoj se putevi nalaze. Odnosno, ne vidim odgovor na pitanje u citatu jer analogijom bi došli do toga da "ak si BBB ne možeš biti Torcidaš".
Pretpostavio sam da je moje tumačenje ispravno samo iz razloga što ovo vidim kao "razmišljanje na glas", odnosno, ne bih volio da itko skače ko ofuren ako sam i pogriješio, već da me se ispravi.

Šišaš raspravu u kojoj zbog 1 pitanja postaješ sotonjara :mrgreen:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 15:49 

Ok, daleko od toga da skačem oko tebe.. :D
Idemo malo mirnije,
nije uopće problem u navijanju za nekoga, nego u grubim riječima, tučnjavama, razbijanju i svemu što je protivno KKC.

To nije svijet za sebe, i ne može biti.

Ljetos sam bila naletila na jedan interesantan članak: što sve mi vjernici možemo naučiti od sportskih fanatika? To zapravo jedna vrsta idolatrije, al je toliko uobičajena da se uzima kao "normalna pojava" u našem ludom svijetu. Članak je malo šaljiv, al se isplati pročitati. Šteta jedino što je na engleskom:

http://www.armchair-theology.net/living ... -fanatics/

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 16:19 

adrijana je napisao/la:
nije uopće problem u navijanju za nekoga, nego u grubim riječima, tučnjavama, razbijanju i svemu što je protivno KKC.

A masakriranje u križarskim ratovima i spaljivanje vještica? :;
Nasiljem se i Crkva služi(la)...Dakle, u samom nasilju nije problem. Problem je negdje drugdje.

Citat:
To nije svijet za sebe, i ne može biti.

Objasni. Ne vidim kako si došla do tog zaključka.

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 16:55 

Je li katolik ili nije katolik? Kakav je to "deklaratorni"? Jel to onaj što stavlja čarapu iznad kamina ili što? Je li to osoba koja je katolik od 25%-67%? Je li to osoba koja griješi od 3 - 6 grijeha na dan a mjesečno napravi 1 teški?
S obzirom da si uvela u raspravu taj pojam koji, koliko znam nije definiran, onda ga izvoli i objasniti.

Katolik je onaj koji priznaje pred Bogom svoje grijehe i kaje se za njih.
Jogiji, hiduisti i ostale istočnjačke vjere i filozofije smatraju da čovjek može biti savršen. Kršćanin zna da je samo Bog savršen. I da spasenje postižemo po njegovoj milosti a ne po svojoj dobroti i zaslugama.
I molim te lijepo i iz srca - prestani se svađati. Ovaj je forum oaza mira i nikakve tenzije nisu dobrodošle.

Vrh

PostPostano: Pet vel 14, 2014 17:46 

ruta je napisao/la:

Katolik je onaj koji priznaje pred Bogom svoje grijehe i kaje se za njih.
Jogiji, hiduisti i ostale istočnjačke vjere i filozofije smatraju da čovjek može biti savršen. Kršćanin zna da je samo Bog savršen. I da spasenje postižemo po njegovoj milosti a ne po svojoj dobroti i zaslugama.
I molim te lijepo i iz srca - prestani se svađati. Ovaj je forum oaza mira i nikakve tenzije nisu dobrodošle.

Pitao sam za "deklaratorne katolike" a ne za hinduiste i ostale gluposti. :roll: Da se želim svađati, rekao bih da se vratiš u kužinu di ti je i "mjesto i oaza mira". Tako da kada čitaš neki post, neka onaj glasić u tvojoj glavi bude miran a ne ratoboran. Shvati da slova (napisane riječi) nemaju svoj ton u tom smislu, već da taj ton sama stvaraš. Odnosno, ako se sa nekim svađaš preko foruma, prvo se posvađaš sama sa sobom (onako kako ti interpretiraš svojim unutarnjim glasom nečiji post) a onda tu negativnu energiju prebaciš na drugog. Za primjer ti je "mjesto u kužini" kako bi shvatila kada i kako u stvari, objektivno gledano, svađa nastaje. :;
Nadam se da si shvatila što želim reći. :))

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Sub vel 15, 2014 08:57 

sara je napisao/la:

Mališa, zašto se služiš tom incestuoznom simbiozom islamske i modernističke retorike te vidiš samo zlo u križarskim ratovima srednjega vijeka, a inkviziciju i lov na vještice predbacuješ samo katolicima? Nasjeo si na masonsku propagandu koja te zlostavlja kao intelektualnog maloljetnika.

Vrh

PostPostano: Ned vel 16, 2014 20:09 

S tik križarskim ratovima i vješticama stvar nije baš tako jednostavna kako nas "uče" mediji, ali to nije ovdje tema. Pogledaj malo o tome u knjizi Mitovi i laži o Katoličkoj Crkvi (izd. Verbum, Split)

Vrh

PostPostano: Ned vel 16, 2014 20:43 

Lucijan Antun je napisao/la:
S tik križarskim ratovima i vješticama stvar nije baš tako jednostavna kako nas "uče" mediji, ali to nije ovdje tema. Pogledaj malo o tome u knjizi Mitovi i laži o Katoličkoj Crkvi (izd. Verbum, Split)

...a situacija s masonima je "prosta ko pasulj" :roll:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon vel 17, 2014 07:50 

Ovo što piše "Crni Barun" je na razini površne ulične kritike koju smo već imali prilike vidjeti na forumu. Međutim samo potpuna povijesna istina omogućuje potpunu spoznaju i pravednu ocjenu pa bi te stvari trebalo raspraviti na zasebnoj temi koju ću nastojati otvoriti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata