Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 13:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Propovjedi
PostPostano: Čet ruj 18, 2014 08:36 

Eh ovako, posto sam novi ovdje i prvi puta ali vec nekoliko puta citao pojedine stvari koje su me zanimale. Tako sam odlucio se registrirati i postaviti pitanje koje me vec dugi niz godina muci, ali na pocetnu lijepo pozdravljam sve na forumu i nadam se da cu dobiti potreban odgovor.

Pitanje je zasto u danasnje vrijem nasi svecenici i biskupi i kardinali vise neznaju propovjedati?
Naime svake nedjelje citana propovjed sto u crkvi sto na televiziji vise niti jedan svecenik, biskup,kardinal nezna propovjedati,a na internetu propovjedi ko u prici sve se da skinuti malo prepraviti i to je to. Takve propovjedi znam si i sam procitati a ne da ih jos slusam u crkvi.Zar je Isus na gori imao napisanu propovjed,dal su apostoli imali napisane propovjedi? zar nije reko Isus "idite po svem svijetu i PROPOVJEDAJTE (ne citajte)"
I naravno sve vise i vise propovjedi o politici i onda se cude svecenici zasto nema vjernika u crkvi, mislim da se vidi zasto ih nema. Ljudi su željni bozje rijeci a ne citane propovjedi o koje kakvim politickim temama.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Vrh

Naslov: Re: Propovjedi
PostPostano: Čet ruj 18, 2014 14:41 

danilo je napisao/la:
Eh ovako, posto sam novi ovdje i prvi puta ali vec nekoliko puta citao pojedine stvari koje su me zanimale. Tako sam odlucio se registrirati i postaviti pitanje koje me vec dugi niz godina muci, ali na pocetnu lijepo pozdravljam sve na forumu i nadam se da cu dobiti potreban odgovor.

Pitanje je zasto u danasnje vrijem nasi svecenici i biskupi i kardinali vise neznaju propovjedati?
Naime svake nedjelje citana propovjed sto u crkvi sto na televiziji vise niti jedan svecenik, biskup,kardinal nezna propovjedati,a na internetu propovjedi ko u prici sve se da skinuti malo prepraviti i to je to. Takve propovjedi znam si i sam procitati a ne da ih jos slusam u crkvi.Zar je Isus na gori imao napisanu propovjed,dal su apostoli imali napisane propovjedi? zar nije reko Isus "idite po svem svijetu i PROPOVJEDAJTE (ne citajte)"
I naravno sve vise i vise propovjedi o politici i onda se cude svecenici zasto nema vjernika u crkvi, mislim da se vidi zasto ih nema. Ljudi su željni bozje rijeci a ne citane propovjedi o koje kakvim politickim temama.

Svaku nedjelju sam na misi i župnik propovijeda, ne čita! Znam još takvih. Od kuda ti tvrdnje koje si naveo, pojma nemam.
PS kad je netko dužan voditi računa o svakoj minuti, napiše propovijed - ono što je na TV-u ima svoju propisanu minutažu

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2014 15:07 

danilo je napisao/la:

Propovijed je dobra ili loša, neovisno o tome je li čitana ili svećenik govori "napamet". Ne znam zašto ti smeta ako svećenik čita propovijed, ako ima smisla ono što čita? Propovijed mora biti nadahnjujuća, po mogućnosti ne preduga.

Što se tiče pisanih propovijedi apostola, imaš ih u Bibliji: tri Ivanove, dvije Petrove, po jedna Jakovljeva i Judina, i deset Pavlovih, ne računajući pisma Titu, Filemonu i Timoteju. Te su očuvane i ušle su u kanon Sv. Pisma. Bilo ih je sigurno još. Pod propovijedanjem se ne podrazumijeva samo propovijed u užem smislu, nego i svjedočenje primjerom, životom, mučeništvom. U tom smislu, svi smo mi pozvani da propovijedamo, premda nismo svi apostoli.

Po tebi ispada da ljudi dolaze u crkvu jer su željni Božje Riječi, a to bi, ispada, bila propovijed. A Euharistija, biblijska čitanja, to nije važno?!

Ja mislim, ako ljudi dolaze u crkvu radi propovijedi, bolje da ostanu doma. A crkve se prazne zato jer ljudi gube vjeru, ne zbog politike, nego zato jer su sve manje u stanju živjeti u skladu s onim što BOG ZAHTIJEVA, a Bog je jako zahtjevan.

Ja bih ti savjetovao, kad budeš idući put išao na Misu, usredotoči se na to da si zapravo došao na brdo Golgotu, da se pred tvojim očima odvija drama u kojoj je Bog samog sebe učinio žrtvenim prinosom, da stojiš pod križem, i ako to doživiš kao stvarnost, neće ti previše smetati propovijed, koliko god bila loša.

Naravno da ima svećenika koji loše propovijedaju, ali to stvarno nije presudno. Osim toga, dužnost Crkve je da se miješa u politiku. Svi se imaju pravo i dužnost miješati u politiku, s obzirom na okolnosti u kojima živimo, da ne bi politika postala rezervirana za kastu političara.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2014 22:41 

Svaka propovijed je uspjela ako je trajala kraće nego su ljudi očekivali. :lol:

Slika

Vrh

PostPostano: Pet ruj 19, 2014 07:56 

Sto se tice minutaze na tv-u znam sve vezano za to od pocetka do kraja a sto se tice propovjedi ona moze biti tempirana i bez citanja ...

sto god rekli o tome ne stoji da se crkva mora mijesati u politiku i nije istina da se mora mijesati ...obasipani smo politikiom svaki dan na tv-u i na svim programima zar nam treba jos slusati i u crkvi? nekad je bilo ljepo bez politike za vrijeme komunizma i bilo je vise ljudi a sad sve manje........

a sto se tice gubljenja vjere da ljudi gube vjeru zbog svecenika koji pricaju treba biti ponizan i siromasan Bogu hvala siromasni jesmo a i ponizni a oni koji bi to trebali biti nisu a to se vidi i po mojem sveceniku i po svima u dekanatu a i u biskupiji zalosno ali imaju svega na pretek i previse ............
propovjed je za mene propovjed a ni citanje,nisam reko da ljudi idu u crkvu radi samo propovjeti to si ti krivo shvatio, samo kazem da me citane propovjedi iritiraju i dosadne su a sto se tice Euharistije izgleda sve vise da je izgubila smisao u danasnjem vremenu nego prije 10 godina, mislim radi toga sto si svecenici za vrijeme mise svasta dopustaju raditi malo prati pa ces vidjeti, naprimjer, kopaju nos, brbljaju sa ministrantima, mlo nesto zaborave, odlaze u sakristiju za vrijeme mise itd. ako ima vise svecenika onda saputaju to se nije jednom dogodilo cak i na prijenosu se to vidi pogotovo di su velika slavlja.....

Vrh

PostPostano: Sub ruj 20, 2014 11:01 

Ono sto nam nije po volji daje nam priliku za preispitivanje...pogotovo pogresni ideali kako bi nesto TREBALO biti.

Nismo slijepi da ne vidimo pogreske svojih pastira i bliznjih al to bi nam mozda moglo dati jos veci poticaj da za njih molimo. Ako te propovjed iritira propustio si prije Nje reci "govori Gospodine, sluga Tvoj slusa" i sto sa njom meni zelis reci Gospodine (a ne implikacije na ovoga ili onoga). Gresnost sluge ne umanjuje velicinu Gospodara...ali do Gospodara mozemo samo uz pomoc tog istog sluge. I ako dopustimo da nas nesavrsenost sluge odvraca od Istine, mi smo idealisti a ne vjernici. Jel ideal je ocekivati savrsenstvo na ovoj zemlji i velika zabluda slijediti svoju volju. "Nije se rodio, tko je covjeku ugodio".

I kako uspijevas zapazati sta si svecenici "dopustaju" pored zivog Krista, tolikog otajstva, pa da dopustam da mi ga umanjuje necija slabost...koja i jeste jos ocitija u prisustvu tolikog Savrsenstva.

Samo ako smo mi izgubili smisao onda i Euharistija moze izgubiti smisao, za nas same, ali zar u biti Isusova muka moze izgubiti smisao? Apsurdno je jos dati granicu (10god).Izgleda je ponekad bolje ne misliti, nego poticati nase misli da postaju izvor novih uvreda Bogu.

"Ljubav prema Bogu i krscansko savrsenstvo ne sastoji se u ugodnim osjecajima i sjetilnim utjehama nego u nadilazenju sebeljublja i ispunjavanju Bozje Volje" sv.A.M.Liguori

Sva je moja molitva protiv mene, ako ne vrsimo ono sto pred Bogom govorimo, izgubljeni smo...

I ne spasava nas spoznaja da je netko pored nas gresniji od nas...ali nas ukopava razlasavanje te spoznaje, jel nas same drzi u zabludi. :?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata