danilo je napisao/la:
Naime svake nedjelje citana propovjed sto u crkvi sto na televiziji vise niti jedan svecenik, biskup,kardinal nezna propovjedati,a na internetu propovjedi ko u prici sve se da skinuti malo prepraviti i to je to. Takve propovjedi znam si i sam procitati a ne da ih jos slusam u crkvi.Zar je Isus na gori imao napisanu propovjed,dal su apostoli imali napisane propovjedi? zar nije reko Isus "idite po svem svijetu i PROPOVJEDAJTE (ne citajte)"
I naravno sve vise i vise propovjedi o politici i onda se cude svecenici zasto nema vjernika u crkvi, mislim da se vidi zasto ih nema. Ljudi su željni bozje rijeci a ne citane propovjedi o koje kakvim politickim temama.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Propovijed je dobra ili loša, neovisno o tome je li čitana ili svećenik govori "napamet". Ne znam zašto ti smeta ako svećenik čita propovijed, ako ima smisla ono što čita? Propovijed mora biti nadahnjujuća, po mogućnosti ne preduga.
Što se tiče pisanih propovijedi apostola, imaš ih u Bibliji: tri Ivanove, dvije Petrove, po jedna Jakovljeva i Judina, i deset Pavlovih, ne računajući pisma Titu, Filemonu i Timoteju. Te su očuvane i ušle su u kanon Sv. Pisma. Bilo ih je sigurno još. Pod propovijedanjem se ne podrazumijeva samo propovijed u užem smislu, nego i svjedočenje primjerom, životom, mučeništvom. U tom smislu, svi smo mi pozvani da propovijedamo, premda nismo svi apostoli.
Po tebi ispada da ljudi dolaze u crkvu jer su željni Božje Riječi, a to bi, ispada, bila propovijed. A Euharistija, biblijska čitanja, to nije važno?!
Ja mislim, ako ljudi dolaze u crkvu radi propovijedi, bolje da ostanu doma. A crkve se prazne zato jer ljudi gube vjeru, ne zbog politike, nego zato jer su sve manje u stanju živjeti u skladu s onim što BOG ZAHTIJEVA, a Bog je jako zahtjevan.
Ja bih ti savjetovao, kad budeš idući put išao na Misu, usredotoči se na to da si zapravo došao na brdo Golgotu, da se pred tvojim očima odvija drama u kojoj je Bog samog sebe učinio žrtvenim prinosom, da stojiš pod križem, i ako to doživiš kao stvarnost, neće ti previše smetati propovijed, koliko god bila loša.
Naravno da ima svećenika koji loše propovijedaju, ali to stvarno nije presudno. Osim toga, dužnost Crkve je da se miješa u politiku. Svi se imaju pravo i dužnost miješati u politiku, s obzirom na okolnosti u kojima živimo, da ne bi politika postala rezervirana za kastu političara.