Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 19, 2026 06:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 409 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 01, 2009 19:37 

Tirsa je napisao/la:
sneni je napisao/la:
kalimero je napisao/la:
ulijecem medju vase smokve, ica i pica, pa se nadan da ce netko (sneni? :D )
znat mi pojasnit otkud ona (jestiva :D) uzrecica "Kostalo ga k'o Svetog Petra kajgana"
:?:

kajgana sv. Petra nije bračka stvar, ja obožavam "uho sv. Petra" na buzaru :roll: :!: :!:

A šampjera ne :?: :!: :roll:

Pa šampjero je svetipetar - on u zadnje vrijeme leti na gradele kao Sveti Lovro

Vrh

PostPostano: Sri srp 01, 2009 21:16 

sneni je napisao/la:
kajgana sv. Petra nije bračka stvar, ja obožavam "uho sv. Petra" na buzaru :roll: :!: :!:

koji meni!
uskoro cete moc otvorit restoran "Sveta Jela"
;) :lol:

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 05:52 

kalimero je napisao/la:
sneni je napisao/la:

koji meni!

"sveta Jela" kod "Gorkih voda" a vlasnik sveti Rajmundo Nerođeni (Nonnatus)

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 15:35 

kalimero je napisao/la:
koji meni!

Jesi ti mislila da ovaj restoran nozovemo "Sveta jela" ili "Sveta Jela" - po onoj živućoj svetici koja se kod Snenog kroz prozor pričešćuje :?: :D

Nekako mi se čini da si mislila na ovu drugu verziju, jer nam se u ovoj kužini sve svelo na jezične vještine :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 15:43 

sneni je napisao/la:
"sveta Jela" kod "Gorkih voda" a vlasnik sveti Rajmundo Nerođeni (Nonnatus)

"Sveta Jela" kod "Gorkih voda" učinjenih gorkim travama, tipa vrisak, rutva, kadulja, menta, timijan, ruzmarin i ostalim blagodatima, koje se tope u sekundarni proizvod od grožđa. :P

Kad se ta kombinacija postigne, vlasnik promini ime u Rajmundo Natus. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 15:50 

A kad odleži ... kako dobro paše prije, gore spomenutog, šampjera!

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 22:00 

e a ja kao stari isposnik, hodočasnik Gospi Miraškoj (u selo na najvišoj nadmorskoj visini Brača.. Gospi od susreta, ili Gospi od pohoda a kako rpopvjednik reče Gospi od mirakula.. i bi mirakul.. oluja nas poštedjela dok smo išli u procesiji

Ma moja grješna usta su smjela ovog dana u društvu pobožnih fratara (čak jedan iz Irske) okusiti malo bračkog vitalca - ni crijeva nisu bila oprana! škrti Bračani štede vodu - a bome znalački bi spremljen) pa "šporke juhe" kuhari bili toliko lijeni ( Bračani!) pa je nisu cijedili nego sve ostavili u njoj i na kraju smjedosmo osladiti naše slabo tijelo bračkom janjetinom pečenom na ražnju ..to je toliko razljutilo (a dekan kaže razveselilo) nebo da je grmjelo u svu 16.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 16:30 

sneni je napisao/la:
Ma moja grješna usta su smjela ovog dana u društvu pobožnih fratara (čak jedan iz Irske) okusiti malo bračkog vitalca - ni crijeva nisu bila oprana! škrti Bračani štede vodu - a bome znalački bi spremljen) pa "šporke juhe" kuhari bili toliko lijeni ( Bračani!) pa je nisu cijedili nego sve ostavili u njoj i na kraju smjedosmo osladiti naše slabo tijelo bračkom janjetinom pečenom na ražnju ..to je toliko razljutilo (a dekan kaže razveselilo) nebo da je grmjelo u svu 16.

E Sneni, Sneni koji si ti gurman, a ja ti nisan znala što je to vitalac, to si prije već spominja pa san išla potražiti inašla ovo:

Brački vitalac
Janjeća iznutrica: jetra, slezena, srce, pluća narežu se na krupnije komade i nataknu komad po komad na čvrsti ražanj. Omotaju se janjećom maramicom i okreću na blagoj vatri dok nisu pečena. Tada se meso skine s ražnja, posoli i popapri i služi s mladom kapulom ili salatom. (Izvorni brački vitalac priprema se od janjaca ili kozlića koji još nisu okusili travu, te se tamo to jelo u sredini pečenja omota crijevcima od životinje. To pravom vitalcu daje izvoran, pomalo gorkast okus.)

Dakle, što kaže irski gost na ovaj domaći (antički) specijalitet? :roll:

Kod mene toga nema, samo janjetina na ražnju, a iznutrice se pripremaju kao gulaš - tripice, i isto kao gulaš ali na kiselo - jetrica. Trbušna maramica se nekad iskoristi na način da se s njom omota janje dok se peče.

Ajmo ljudi, moj dan (a i tjedan) je bija poprilično dug, pa se ne mogu sititi niti jednog neobičnog jela iz mog kraja, ima li kakvo čudno jelo iz vašeg kraja koje bi zaslužilo uvrštenje na meni restorana "Sveta Jela" :?:

Za sada je vitalac jelo br. 1. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 17:01 

e Irac je rušio vitalac bolje od mene... kaze da nikada se nije tako lijepo osjećao za jelom kao s nama (iako ništa nije razumio)
Još da mu je bilo dati puha u kruhu - mljac :roll: a onda malo mladog nesoljenog sira prženog u šećeru s mlijekom i na kraju malo bračke škute, rekla bi moja pokojna mama: "mazala brada" :Poll:

Zadnja izmjena: sneni; Pet srp 03, 2009 17:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 08:22 

sneni je napisao/la:
e Irac je rušio vitalac bolje od mene... kaze da nikada se nije tako lijepo osjećao za jelom kao s nama (iako ništa nije razumio)
Još da mu je bilo dati puha u kruhu - mljac :roll: a onda malo mladog nesoljenog sira prženog u šećeru s mlijekom i na kraju malo bračke škute, rekla bi moja pokojna mama: "mazala brada" :Poll:

Da je kojin čudon uz taku spizu kome palo na pamet popiti malo vode, evo di se može naći:

http://www.youtube.com/watch?v=_PHnRIn7 ... re=channel

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 08:33 

A, evo i tih malih frajera u izdanju u kakvom ih obično vidimo, ono prvo izdanje je dio njihovog tajnog (odraslima nevidljivog) života :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=9a64ySqz ... re=channel

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 19:05 

Evo vam nešto iz slavonske kuhinje :lol:

Slika

Slika

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 19:53 

barbaraa je napisao/la:

Barbaraa ja bi malo kulena i krvavice, joj a da mi je malo hladetine pa uz to lipog pošipa aaaaaaa

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 20:08 

sneni je napisao/la:
barbaraa je napisao/la:

Barbaraa ja bi malo kulena i krvavice, joj a da mi je malo hladetine pa uz to lipog pošipa aaaaaaa

evo jedne istinite zgode o hladetini, kako je prošao moj susjed......

žena skuhala hladetinu i stavila na terasu da se hladi preko noći, drugi dan uzeo muž da je jede, kad hladetina žmirka na njega, kaže ženi Dano, hladetina namiguje na mene, a ona će, pijana budalo otkud hladetina može namigivati........ evo ti svađe, kad je konačno ona uzela hladetinu da vidi to čudo, stvarno ona gleda u nju...... kad ono pošto su jeseni malo hladnije mala žabica gatalinka, koja se dobro penje ( što je zovu božja žabica) ukopala se u hladetinu i samo oči vire i gledaju zbunjeno u domaćine :D :D

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2009 20:46 

Ja bi čvarke, baš sam gladna, može pošip iza toga, ali bi mi bolje išla fina graševina

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 409 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata