sneni je napisao/la:
Ma moja grješna usta su smjela ovog dana u društvu pobožnih fratara (čak jedan iz Irske) okusiti malo bračkog vitalca - ni crijeva nisu bila oprana! škrti Bračani štede vodu - a bome znalački bi spremljen) pa "šporke juhe" kuhari bili toliko lijeni ( Bračani!) pa je nisu cijedili nego sve ostavili u njoj i na kraju smjedosmo osladiti naše slabo tijelo bračkom janjetinom pečenom na ražnju ..to je toliko razljutilo (a dekan kaže razveselilo) nebo da je grmjelo u svu 16.
E Sneni, Sneni koji si ti gurman, a ja ti nisan znala što je to vitalac, to si prije već spominja pa san išla potražiti inašla ovo:
Brački vitalac
Janjeća iznutrica: jetra, slezena, srce, pluća narežu se na krupnije komade i nataknu komad po komad na čvrsti ražanj. Omotaju se janjećom maramicom i okreću na blagoj vatri dok nisu pečena. Tada se meso skine s ražnja, posoli i popapri i služi s mladom kapulom ili salatom. (Izvorni brački vitalac priprema se od janjaca ili kozlića koji još nisu okusili travu, te se tamo to jelo u sredini pečenja omota crijevcima od životinje. To pravom vitalcu daje izvoran, pomalo gorkast okus.)Dakle, što kaže irski gost na ovaj domaći (antički) specijalitet?
Kod mene toga nema, samo janjetina na ražnju, a iznutrice se pripremaju kao gulaš - tripice, i isto kao gulaš ali na kiselo - jetrica. Trbušna maramica se nekad iskoristi na način da se s njom omota janje dok se peče.
Ajmo ljudi, moj dan (a i tjedan) je bija poprilično dug, pa se ne mogu sititi niti jednog neobičnog jela iz mog kraja, ima li kakvo čudno jelo iz vašeg kraja koje bi zaslužilo uvrštenje na meni restorana "Sveta Jela"
Za sada je vitalac jelo br. 1.