Citat:
Marijan je napisao/la:
Hvaljen Isus i Marija!
Crusadercro, drago mi je da si preporučio link stranice moje župe...

...jest malo neaktivna u zadnje vrijeme, ali i to ćemo popraviti. Inače je taj ispit savjesti sastavio naš župnik, kao što se i vidi. Dosta ljudi odasvud dolazi na životne ispovijedi kod njega, a i sam sam je imao...

Letimično sam pregledao taj ispit savjesti i moram priznati da je podosta opširan i temeljit. Nije loše da si vjernici mogu malo podrobnije ispitati savjest, samo isto tako nikako nije dobro trpati u grijeh ama baš sve što bi eventualno moglo biti grijeh ili grješna prigoda.
Tako npr: tijelo i tjelesnost. Zašto bi to samo po sebi bilo grijeh. Dužni smo se brinuti za svoje tijelo da bude uredno i zdravo. Isto tako tjelesnost. Tijelo i tjelesnost je ''kuća duha'' u kojoj se on treba ugodno osjećati….
Vanjski izgled? Masna kosa, prhuti po leđima, flekavo odijelo… to odmah odaje šlampavu i pomaknutu osobu…..
A sada slijede poslastice koje se nalaze na indeksu nekih svećenika a da se vjerojatno nikada nisu uspjeli informirati što je to, jer da jesu ne bi pisali nebuloze.
Tumačenje snova, radiostezija (valjda radiestezija),, kiropraktika, praznovjerni predmeti, privjesci od koralja… da ti pamet stane.
Što se snova tiče, postoji i praznovjerja, kada se posegne za sanjaricom, ali sni su poruka koju se može i poželjno je dešifrirati…..
Radiostezija – sam naziv je krivo napisan. Radiesteziju tumači sam naziv – opažati radijaciju. Koristi se visak, rašlje… Sve se temelji na posve objašnjivoj pojavi. Podzemne vode npr. zrače i spavati na takvom mjestu sigurno će prouzročiti zdravstvene probleme. Sam sam si detektirao takvu podzemnu žilu koja je išla ispod moga kreveta i kad sam se preselio na drugo mjesto tegobe su prestale. Zamislite sada da me netko tko je svoju savjest formirao po takvim ispitima savjesti vidi s viskom u ricu, što bi si mislio?
Kiropraktika? Bože moj! Pred tjedan dana sam bio kod svoga liječnika koji je ujedno i kiropraktičar i dobro je spucalo u vratu i kralježnici i sve je opet ok. Nismo zazivali duhove niti smo bajali..
Praznovjerni predmeti: Zanimljivo kako taj velečasni nije među njih ubrojio agnus dei, lurdsku vodu ili kamenje iz Međugorja; jer bi se to također moglo nači u popisu praznovjernih predmeta…
Privjesci od koralja: Pa može i od dragog ili poludragog kamenja… ne samo da se oduvijek vjerovalo da ono pozitivno djeluje na čovjekovo zdravlje, već su ih i neke svete osobe i biskupi u Srednjem vijeku preporučivali. Posebno zlato ima pozitivan učinak na čovjekovo zdravlje jer odbija negativne utjecaje nekih prirodni sila, a propušta pozitivne. Pa zar stvarno netko misli da bi kraljevi i druge okrunjene glave nosile toliko zlato samo kao ukras ili znak moči? Što kruna štiti i koji se dragulji u njoj nalaze – biti će i svakom laiku jasno i sve to bez trunka magije i praznovjerja. Dok sam imao zlatne navlake na zubima nisam niti osjetio da je to neko strano tijelo, a sada kada mi je moja ''mudra'' zubarica metnula nekakvi posebni metal, stalno imam osjećaj da je to ''stranac'' na mojim zubima.
Zen meditacija: Kao prvo, malo tko uopće zna što je zen meditacija ( malo se pravimo važni, pa smo to uvrstili u ispit). Uostalom, ne radi se o nikakvoj religiji u pravom smislu riječi, pa bi ju teoretski mogao koristiti svaki dobri katolik. Postoji i svećenika i redovnika, posebno onih kontemplativaca kojima zen meditacija dobro leži i nije u nikakvoj suprotnosti s njihovom vjerom, dapače.
U ispitu savjesti nisam naišao na tvrdnju da je grijeh mučiti i nanositi bol živim bićima, posebno visoko razvijenim sisavcima. A jest grijeh, je one trpe isto kao i čovjek, a to što nemaju besmrtnu dušu bol i patnja nisu nipošto manje. Onaj tko namjerno zlostavlja životinje i uživa u tome zla je i izopačena osoba. On bi to činio i ljudima kada bi imao petlje….
Zašto ova moja kritika? – Pa mislim da ne treba izmišljati grijehe, i zbunjivati ljude. Ima dosta toga što nije dobro. Uostalom i smiješno je tako nešto pisati i govoriti…