stranac je napisao/la:
1. Ne. Filozofija je ljubav prema mudrosti, ali prethodno ljubav mudrosti, i iz toga ljubav mudrosti same prema sebi samoj, a ne tek čovjekova ljubav prema mudrosti, koja je pak moguća tek kroz samoljubav mudrosti. I kao ni istinska religija, tako ni filozofija nije ništa puko ljudsko. Mudrost - ono božansko koje sebe ljubi i u toj ljubavi sve jest.
Ali, ovako izrečene, ovo su samo apstraktne odredbe koje ne govore puno i mogu samo zavesti na krivi put uzete ovako ni otkuda. Potrebno je sabrati se u mjesto iz kojega je onda moguće dalje gledati. Prije toga ovakve definicije su prazne i ne znače ništa. Možda samo "lijep" govor. A do toga nam, nadam se, nije stalo.
2. Ne znam što je bog.

Niti znam može li se o "njemu" uopće tako pitati. Je li "on" netko? Nešto? Ja ne znam..
Zanimljivo kako “samoljubav mudrosti” uklapaš u nešto božansko, a zatim iskreno priznaješ da ne znaš što je zapravo bog.

Gotovo 90 % filozofa slaže se, naprotiv, sa sv. Pavlom koji piše:
Jer što se o Bogu može spoznati, očito im je: Bog im očitova. Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire… (Rim 1,19-20)
Počevši od Platona pa nadalje.
Dakle mogućnost Božje objave nije u suprotnosti ni umu ni filozofiji, općenito. Divim ti se zbog iskrenosti kojom si priznao da se UMOM kao “filozofijskim bogom” ne može spoznati ništa više o Bogu. Samoljubav mudrosti i um nisu dostatni za upoznavanje Boga.
Mi kršćani zato vjerujemo da se Bog sam objavio i to baš kao osobni Bog. Shvaćajući Boga kao osobu, tj. nekoga tko ima osobnost, shvaćamo da je osobnost najuzvišeniji oblik postojanja.
O ateizmu sam pronašla jedan članak o tribini gdje su sudjelovali dr. P. Gregorić (filozof, ateist) i dr. I. Raguž (docent fundamentalne teologije na KBF-u Đakovo). Interesantne su misli dr. Raguža kako je
ateizam dijete kršćanstva: "...Ateizam je nadahnjujući, uči nas religiji slušanja, umjesto religije optužbe, uči nas kršćanstvu koje supati sa svijetom, koje ne bježi od svijeta, kršćanstvo koje nije isprazna utjeha, kršćanstvo koje nije neizloženost patnji, kršćanstvo koje u sebi uključuje Jobovsku egzistenciju. Ateizam jest nijekanje Boga, ali mogli bismo reći nijekanje određene ideje Boga. Ukoliko ideju Boga shvatimo kao ono, od čega se veće ne može misliti, ni jedan koncept ne može iscrpiti Boga. Dakle, ateist može nijekati samo određene koncepte Boga, ali nikako samoga Boga. Može reći ovo što se shvaća kao Bog ne postoji, ali samu ideju Boga ne može nijekati. Dakle, ateist može negirati određene koncepte Boga i kao takav vjerovati da možda ideja Boga ne postoji. Moglo bi se reći da je ateizam vjera. Onaj istinski ateist je zapravo isto vjernik."
http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=122525