Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 16:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 21, 2010 19:26 

Ne treba biti modernistička i prilagođavati se prolaznom duhu ovoga svijeta. Čini se da su to neki pogrešno shvatili pod pojmom "aggiornamento". Dovoljno je samo da bude što bliskija ljudima današnjeg naraštaja, ali ne da im škaklja uši niti da im u ičemu podilazi. To se tiče svećenika i laika, svih nas skupa.

Vrh

PostPostano: Sub kol 21, 2010 20:16 

Da, Bernarde, tako je treba biti bliskija, ali kako, konkretno?

Vrh

PostPostano: Sub kol 21, 2010 21:20 

sneni je napisao/la:
... tako je treba biti bliskija, ali kako, konkretno?

Mislim da treba biti evanđeoskija. Ne smije se "umiljavati", "podešavati",... Ni Isus to nije činio. On je Put kojim treba ići: Istina koju treba navještati i Život koji trebamo svjedočiti. Pustimo malo i Duhu Svetome da djeluje. Puno toga se danas veže na osobu, a malo nalazi "izvor" na Izvoru.

Vrh

PostPostano: Sub kol 21, 2010 21:44 

Vezano uz tekst,
mogu priznati da me nikakve povijesno-kritičke biblijske metode ne impresioniraju previše. Mislim da nije za vjeru bitno je li Isus rođen u lipnju ili prosincu, je li betlehemska zvijezda (ili komet) viđena 2-3 godine prije ili kasnije, kakve su sve vjerske sljedbe postojale tada u Izraelu i slična pitanja i teorije, koja čak ne bih nazvala modernizmom nego nekim gnosticizmom, jer oni koji šire takve verzije žele na neki način dokazati da povijesni Isus nije bio onakav kakvim ga mi zamišljamo i u kakvog vjeruje Crkva, nego neki posve drugačiji. Gledala sam nekoliko epizoda (američkog, možda židovskog) serijala „Tajne Biblije“ i primijetila sam kako njihovi istraživači pokušavaju dokazati sve (i prilično su zanimljivi) od postojanja biblijskog raja, preko Izlaska iz Egipta, života kralja Davida i sve do Heroda – ali o Isusu, kao da im se samo kršćanstvo zamjerilo, pa guraju povijesni kliše u kojem sve prevrću…

Vrh

PostPostano: Ned kol 22, 2010 21:36 

Vezano uz modernizaciju Crkve često se čuje i reforma Crkve - ovaj komentar mi se čini zgodan
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2010 06:10 

Da. Kad pročitah one austrijske inicijative, ne vidim zašto ljudi toliko kompliciraju. Imaju tolike protestantske zajednice oko sebe, što će im još jedna?
Ne mogu zamisliti svećenika ili čak papu kao "izabrane na mandatno razdoblje" od recimo 4 godine...pa ako ne budu "narodu" po volji (a narod su obično oni najjači, najbogatiji, koji određuju tempo narodnog mišljenja), jednostavno budu razriješeni. Podsjeća me to na Korahovu pobunu protiv Mojsijeva vodstva.
Ili recimo, svećenik nakon isteka mandata dade ostavku i nastavi karijeru kao prodavač automobila. Pretpostavljam da vrli zapadni predlagači reforme traže legalizaciju razvoda za kasnije oženjene svećenike, a vjerojatno i legalizaciju homoseksualnih odnosa. Sve je to prilagodba ovome svijetu i njegovu mentalitetu. Recimo otvoreno: antikristizacija, kolikogod se činilo da su im namjere dobre. Takva Crkva izgubit će samoupravu (nauk i praksu će određivati "narod" odn. netko drugi u ime toga naroda) i izgubit će slobodu (jao si ga tebi ako ne propovjedaš kako "narod" kaže). I uskoro od Evanđelja neće ostati ni E. Bolje biti musliman nego takvo što.

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2010 06:43 

Bernard je napisao/la:
Da. Kad pročitah one austrijske inicijative, ne vidim zašto ljudi toliko kompliciraju. Imaju tolike protestantske zajednice oko sebe, što će im još jedna?
Ne mogu zamisliti svećenika ili čak papu kao "izabrane na mandatno razdoblje" od recimo 4 godine...pa ako ne budu "narodu" po volji (a narod su obično oni najjači, najbogatiji, koji određuju tempo narodnog mišljenja), jednostavno budu razriješeni. Podsjeća me to na Korahovu pobunu protiv Mojsijeva vodstva.
Ili recimo, svećenik nakon isteka mandata dade ostavku i nastavi karijeru kao prodavač automobila. Pretpostavljam da vrli zapadni predlagači reforme traže legalizaciju razvoda za kasnije oženjene svećenike, a vjerojatno i legalizaciju homoseksualnih odnosa. Sve je to prilagodba ovome svijetu i njegovu mentalitetu. Recimo otvoreno: antikristizacija, kolikogod se činilo da su im namjere dobre. Takva Crkva izgubit će samoupravu (nauk i praksu će određivati "narod" odn. netko drugi u ime toga naroda) i izgubit će slobodu (jao si ga tebi ako ne propovjedaš kako "narod" kaže). I uskoro od Evanđelja neće ostati ni E. Bolje biti musliman nego takvo što.

Izvrstan komentar, potpuno se slažem. Dobili bismo udrugu građana, ali je vrlo očito da neki baš to i žele. Puno bi bilo bolje da svi takvi nezadovoljnici jednostavno odu iz Crkve kad, zapravo, više i nisu njezin dio.

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2010 19:18 

Jako dobri tekstovi, u prvome bih istaknuo dva zaključka:

3. Oni koji više ne mogu prihvatili vjeru Crkve i kojima se Crkva više ne sviđa iz drugih razloga, trebaju povući zaključke i napustiti Crkvu. Ne smije se više trpjeti šteta koju Crkvi nanose ljudi koji su grijehom otpali od Crkve, a ostaju u njoj kako bi je uništili iznutra.
4. Mi nismo izuzeti od naviještanja nepromjenjive vjere u situaciji kakva je danas. Zato ćemo se koristiti „ modernim " sredstvima kao što su nove tehničke mogućnosti. U ovom i samo u ovom smislu smo "djeca našeg vremena", kako se to često kaže, i zato "moderna".

Prvi govori o opravdanoj potrebi povratka riječi 'hereza' i 'ekskomunikacija' u suvremeni katolički vokabular, i općenito pomnijeg nadzora nauka koji se šire u Crkvi te primjene strožih kaznenih mjera; a drugi mi se sviđa jer upravo objašnjava što treba značiti pojam modernoga u crkvenom kontekstu - a to je ograničenje na usklađivanje s tehničkim (te u određenom smislu društvenim i ekonomskim) napretkom, nikako dominantnim svjetonazorima jer ta je domena (jednom zauvijek) određena, bilo kad govorimo o od Boga objavljenom nauku, bilo pristupu za najprikladnije izlaganje tog nauka.

U drugome tekstu bih malo korigirao dotičnog župnika - naime u Crkvi već postoji ne jedan, nego nebrojeni Martini Lutheri, a odgovor na takve izazove trebao bi biti kao u vrijeme reformacije - u obliku Tridentskog sabora, ili kasnijih papa Pija IX. i Pija X., kada je Crkva kirurškim zahvatima odstranila tumore i započela vrlo uspješne obnove vjerskog života. Nadamo se da će se doista smoći snage za takvo nešto i da će se ponovno dogoditi velika katolička obnova.

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 07:39 

Ograničena religija za nas je jednako dobra kao i nikakva, samo je mnogo zabavnija (upućuje Lewisov stari đavao Screwtape mladog Wormwooda).

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 16:44 

Evo još jednog zanimljivog komentara koliko se topga već osjeća kod nas?

Vrh

PostPostano: Pet kol 27, 2010 15:33 

Ovo je kontakt e-mail koji je kroz http://www.don-ivica.net/ poslao/la:
Wolfram SCHREMS <wschrems@catholic.org>

Hvaljen Isus!

Velecasni Don Ivica,
drago mi je da ste prevodili i publicirali moj clanak o 'moderni' i 'modernizmu'!

Nakon rata sam bio suradnik Isusovaca u Sarajevo. Radio sam na Grbavici od listopada 1996 g. do srpnja 1997 g. Stoga sam malo znanja hrvatskog jezika i kulture.

Sada radim kao ucitelj u Becu za katehumene iz islamskih zemalja. Molite se za nase kandidate i novokrstenike. Hvala.

Uz srdacne pozdrave,
Wolfram Schrems

Vrh

PostPostano: Čet ruj 02, 2010 20:35 

Ravno prije sto godina 1. rujna 1910 naređena je "antimoderenistička zakletva" koja je bila mnogima trn u oku. I ja sam je polagao - ne znam dal se više polaže. Pa eto jedan vrijedni dokumenat koji nam daje pogled u povijest, ali će nam razjasniti i mnoge stvari današnjice.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 02, 2010 21:40 

Bravo Sneni da ste nas podsjetili na ovaj značajan dokument. A evo i kako glasi antimodernistička zakletva; neće škoditi da se svi podsjetimo kakve nam je zablude izbjegavati (a osobito bi trebalo podsjetiti mnoge današnje teologe):

Ja N.N. čvrsto prihvaćam i primam sve i pojedino, što je nepogrješivo crkveno učiteljstvo definiralo, potvrdilo i izjavilo, posebno pak ona poglavlja nauka, koja se izravno suprotstavljaju zabludama ovoga vremena.

Kao prvo naime ispovijedam da se Boga može sigurno spoznati, tako da ga se može i dokazati, kao začetnika i cilj sviju stvari, "po onome što je učinjeno" [Rim 1,20], to jest po vidljivim djelima stvaranja, kao uzrok preko učinka.

Drugo, prihvaćam i odobravam ponajprije čudesa i proroštva kao vanjske dokaze objave, to jest kao najsigurnije znakove da je kršćanska religija božanskog porijekla, te smatram da su oni najprilagođeniji shvaćanju svakog vremena i (svih) ljudi, pa i ovoga vremena.

Treće, isto tako čvrstom vjerom vjerujem da je Crkva, čuvarica i učiteljica objavljene riječi, utemeljena neposredno i izravno po samom pravom i povijesnom Kristu dok je boravio među nama, te daje sagrađena na Petru, prvaku apostolske hijerarhije, i njegovim nasljednicima dovijeka.

Četvrto, iskreno prihvaćam nauk vjere uvijek u istom smislu i u istom značenju do nas posredovan od apostola preko pravovjernih otaca; i zbog toga u potpunosti odbacujem krivovjerno mišljenje o razvitku dogmi, koje (kaže) da su one prelazile iz jednog mišljenja u drugo, drugačije od onoga koji je prije toga imala Crkva; isto tako osuđujem svaku zabludu koja uči da je božanski poklad, predan Kristovoj Zaručnici i koji je ona vjerno čuvala, filozofska misao, ili proizvod ljudske svijesti, koji je polagano izgrađen ljudskim nastojanjima, i koji je kasnije usavršavan neograničenim napretkom.

Peto, najčvršće držim i iskreno ispovijedam, da vjera nije reiligijski osjećaj koji je proizišao iz krila podsvijesti, pod pritiskom srca i sklonosti moralno oblikovane volje, nego da je ona pravi pristanak razuma istini prihvaćenoj izvana po slušanju, kojom naime vjerujemo da je istinito ono što je kazao, posvjedočio i objavio osobni Bog Stvoritelj i naš Gospodin, zbog autoriteta najistinoljubivijeg Boga.

Isto tako se s dužnim poštovanjem podlažem i čitavom se dušom priključujem osudama, izjavama i svim propisima koji se nalaze u enciklici "Pascendi" i u dekretu "Lamentabili" , posebno onima koje nazivaju povijest dogmi.

Isto tako odbacujem zabludu onih koji tvrde da se vjera koju predlaže Crkva može protiviti povijesti, te da se katoličke dogme, u smislu kako se sada shvaćaju, ne mogu uskladiti s istinitijim izvorima kršćanske religije.

Isto tako osuđujem i odbacujem mišljenje onih koji kažu da obrazovaniji čovjek-kršćanin ima dvostruku osobnost, jednu vjernika, drugu povjesničara; kao da se povjesničar smije držati onoga što proturiječi vjeri vjernika, ili da (može) postavljati pretpostavke iz kojih slijedi, da su dogme krive ili sumnjive, samo ako ih izravno ne niječe.

Također odbacujem onu metodu prosuđivanja i tumačenja Svetoga pisma, koja se, zanemarivši crkvenu predaju, analogiju vjere i odredbe Apostolske stolice, priklanja racionalističkim razmišljanjima, a kritiku teksta prihvaća, manje dozvoljeno a više lakoumno, kao jedino i najviše pravilo.

Osim toga odbacujem mišljenje onih koji drže da učitelj koji predaje neki povijesni teološki predmet, ili koji piše o tim stvarima, mora najprije odložiti mišljenje koje je imao prije toga, bilo o nadnaravnom podrijetlu katoličke predaje, bilo o obećanoj božanskoj pomoći za vječno održavanje svake objavljene istine; zatim da djela pojedinih otaca treba tumačiti samo prema načelima znanosti, isključujući bilo kakav sveti autoritet, i s onom slobodom prosuđivanja, kojom se običavaju
istraživati i drugi svjetski dokumenti.

Konačno, izjavljujem da sam u svemu najudaljeniji od zablude koju drže modernisti, da u svetoj predaji nema ničeg božanskog, ili što je mnogo gore, oni to dozvoljavaju u panteističkom smislu, tako da ne preostaje ništa osim gole i jednostavne činjenice, koja je jednaka općim povijesnim činjenicama; to jest, da su ljudi svojom marljivošću, spretnošću i sposobnošću nastavili kroz sljedeće naraštaje nauku koju su započeli Krist i njegovi apostoli.

Zbog toga čvrsto zadržavam vjeru otaca i zadržat ću ju do posljednjeg daha života, o sigurnom daru istine, koji jest, koji je bio i koji će uvijek biti, kod "biskupa apostolskih nasljednika"; ne kako bi se držalo ono što bi se moglo činiti boljim i prikladnijim, prema duhu vremena svakog pojedinca, nego kako se "nikada ne bi drugačije vjerovalo, nikada drugačije" shvaćala apsolutna i nepromjenjiva istina, koju su apostoli propovijedali od početka.

Prisežem, da ću sve to vjerno, potpuno i iskreno obdržavati i nepovredivo čuvati, i da nikada od toga neću odstupiti niti u naučavanju niti bilo kojim riječima ili pisanim djelima. Na to prisežem, na to se zaklinjem, tako mi pomogao Bog i ovo sveto Božje Evanđelje.

(Izvor: Denzinger-Hunermann, Zbirka sažetaka vjerovanja, definicija i izjava o vjeri i ćudoređu)

Vrh

PostPostano: Pet ruj 03, 2010 08:24 

Bez problema bih ovo potpisala, danas.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 10:41 

Podrazumijeva se da su vjernici dužni držati ono što piše u nezaboravnoj enciklici "Pascendi Dominici gregis". Međutim kako neki modernizam povezuju s Drugim vatikanskim koncilom do te mjere da se čini kako njegove odluke i poslijekoncilske promjene treba ukinuti, meni se čini kako se u tom svjetlu, javlja problem razumijevanja ove „antimodernističke zakletve“ pogotovo u širem vjerničkom krugu.
Pretpostavljam da je materija razumljivija profesionalnim teolozima i svećenicima no da je tekst i bolje posložen sukladno normi hrvatskog jezika ne znači da bi bio jasniji za širu upotrebu. Čini mi se ipak da stvar vapi za lektoriranjem a još više za dobrim jasnim i odobrenim komentarom što pojedine točke točno znače.
Već se pokazalo na raspravi o „Istinitim i lažnim ukazanjima“ viewtopic.php?f=3&t=900&start=0 koliko je potrebno dodatno tumačenje točke 2.
Isto tako valjalo bi jasno razjasniti i jasno reći da li pristajanje uz ovu zakletvu znači da vjernik npr. ne može predavati povijest ako mu se nastavni planovi kose s zakletvom, istom analogijom može se to pitati i za fizičare, bimedicinare itd.
Da me se ne bi krivo razumjelo ja nisam protiv zakletve a još manje protiv enciklike no ističem potrebu tumačenja kao krucijalnu s obzirom na stanje u Crkvi.
Naravno da ne očekujem da to netko na forumu može napraviti već reći samo svoje mišljenje, naravno da je ono isto korisno no ne i obavezujuće.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata