Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 13:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 08, 2010 21:10 

Vidio sam da je Sneni otvorio temu o manjku zvanja u Splitu- nadam se da se ova tema sad ne preklapa previše s njegovom jer se i ovdje (samo usput) spominju zvanja, ali u odnosu na redovnike ili monahe. Može je moderator i premjestiti.

Cisterciti općeg opsluživanja izabrali su novog generalnog opata, zove se Dom Mauro-Giuseppe Lepori. Radio Vatikan (http://cistercium.blogspot.com/2010/09/ ... cians.html) kaže da je najvažnija zadaća novog opata ujedinjenje cistercita opće opservancije pravila sv. Benedikta s cistercitima strožije opservancije pravila zvanih i trapisti (na mojoj sličici imaju zafrknute habite, spremni nakon "ora" za "labora").

Ovi s ublaženim pravilom se sigurno nisu postrožili, dakle trapisti su olabavili. Meni se čini da je to ujedinjenje onda i pošteno i da sve te obnove redova imaju smisla za prvu, ili prvih nekoliko generacija. U čemu je danas razlika između obuvenih i bosonogih karmelićana? Osim Reda sv. Augustina imaju još dva bosonoga augustinska reda. Lav XIII. je u devetnaestom stoljeću sklopio opservante (smeđe franjevce) od puno manjih obnova, reformi, grana, a još i danas imamo kapucine, konventualce, trećorece koji se baš, koliko mi se čini, ne razlikuju puno međusobno.

Jel ima smisla još uvijek održavanje tolikih ogranaka samo zbog davnih razlika koje danas ne igraju nikakvu ulogu ili je zbog ionako malog broja zvanja bolje krenuti ovim cistercitskim putem pa imati jače redove brojem, intelektualnim potencijalom koji bi tako bili puno relevantniji?

Jeste kad razmišljali o tome?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 08, 2010 22:08 

Ja sam uvijek razmišljao o tome:,,Zašto tolike podjele među redovima?''. Kao da će naziv promjeniti stvarnost. Reforme trebaju biti unutar reda, a ne da se red bespotrebno grana. Kao da neće unutar tih ''strožih'' grana disciplina pomalo popuštati. I što ćemo onda? Opet postrožavati naziv?

Mislim da pravila treba pisati malo detaljnije da se ne ostavi slobode nekom svojevoljnom tumačenju i u konačnici labavljenju discipline. :D

Primjer su Pavlini čiji je grb meni sličica. Red svetoga Pavla Prvog Pustinjaka. Nemaju žensku granu, jedni su jedini(nema podjela), a novicijat im je u Poljskoj u koji bih mogao stupiti nagodinu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 05:58 

Mene ne smeta raznolikost u izvršavanju nekog pravila. Dapače vidim i bogatstvo. Ne vjerujem da jesinstvo spašava disciplinu! Vojska je poznata po disciplini a opet ta vojska se sastoji od raznih djelova i rodova, a ti opet od manjih jedinica.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 14:47 

U vojska je jedna i za vojsku vrijedi jedna te ista disciplina, ali eto svatko ima svoje mišljenje, a Bog znade najbolje. :D

Vrh

PostPostano: Sub ruj 11, 2010 16:44 

cunjozu je napisao/la:
U vojska je jedna i za vojsku vrijedi jedna te ista disciplina, ali eto svatko ima svoje mišljenje, a Bog znade najbolje. :D

Nemoj sad da ti ispadneš neki modernist koji se zalaže za relativizaciju. :wink: :lol:

Ja mislim da je to razdvajanje u prošlosti imalo svrhu ali danas sigurno nema kad te razlike nisu uopće velike ni nepremostive.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata