Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 21:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 29, 2010 18:04 

Kad se krajem travnja na sve strane pisalo "Zlatko Sudac - prognan i izoliran" on je održavao trodnevnu duhovnu obnovu u HKŽ Salzburg (http://www.hkz-salzburg.net/index.php?o ... Itemid=217). Toliko o progonstvu i izolaciji. :roll:

Vrh

PostPostano: Ned srp 04, 2010 08:07 

imao je seminare u Bih, koji su bili dogovoreni prije pa ih je održao, ali do daljnjega u Hrvatskoj ih nema

Vrh

PostPostano: Pon srp 05, 2010 07:30 

Hrvatskim biskupima ne treba duhovna obnova zar vam to nije jasno oni su dovoljni sami sebi a u tome ih podržava velika većina svećenika nažalost.Kad sam jednom prilikom svom župniku spomenuo molitvene zajednice i seminare htio je iz kože iskočit a i na misi se javno usprotivio duhovnim obnovama.Ja sam baš na seminaru davne 85 se rodio nanovo hvala Bogu i pokojnom Kardinalu Kuhariću koji je svim srcem podržavao seminare.
Žalosno je ali je to tako.Molimo se da se Gospodin dotakne srdaca onih koji to zabranjuju i misle da je površnost dovoljna a zato nam i je sve tako.
Neka je milost gospodina našeg Isusa Krista sa svima vama.

Vrh

PostPostano: Pon srp 05, 2010 16:29 

Navi je napisao/la:
Hrvatskim biskupima ne treba duhovna obnova zar vam to nije jasno oni su dovoljni sami sebi a u tome ih podržava velika većina svećenika nažalost.Kad sam jednom prilikom svom župniku spomenuo molitvene zajednice i seminare htio je iz kože iskočit a i na misi se javno usprotivio duhovnim obnovama.

Ne razumijem čemu takav nagao zaključak. Duhovnih obnova ima kod nas, još koliko, i puno svećenika sudjeluje u njima...
Vjerujem da je vlč. Zlatko odličan svećenik i propovjednik, ali ne znam zašto ljudi isključivo njega žele slušati?
U Hrvatskoj ima prilično karizmatičnih svećenika, ali nisu svi u Karizmatskom pokretu.
Vlč. Zlatko puno radi i na drugim područjima, planira centre, katoličku televiziju... Daleko od toga da je "prognan i izoliran". Puno ljudi iz Crkve podržava njegov rad.
Međutim, ima bitnih razlika između duhovnih obnova i karizmatskih seminara, i što se tiče zabrane Sudčevih seminara baš se o tome radi.

Vrh

PostPostano: Uto srp 06, 2010 05:48 

Zlatko Sudac nije u karizmatskom pokretu i za sebe ne voli kad ga zovu karizmatikom, a njegovi seminari jesu duhovna obnova, a ne karizmatski seminari. Ne mislim da ljudi žele isključivo njega slušati, u njemu prepoznaju ljubav, poniznost, darove. Iz istog su razloga svi trčali kod župnika Arškog ili kod Padre Pia

Vrh

PostPostano: Pon ruj 13, 2010 06:44 

Današnji večernji list bombastično najavljuje članak o vlč. Sudcu http://www.vecernji.hr/vijesti/velecasn ... nak-190032
Međutim kao bezbroj puta se pokazuje vrlo veliki raskorak između naslova i onoga što je velečasni stvarno rekao i rečeno intonirao.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 13, 2010 15:46 

Ima svećenika koji predano rade i imaju uspjeha u radu ali o njima novine ne pišu. I ne treba im reklama.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 13, 2010 20:22 

Ima svećenika koji nepredano rade i nemaju uspjeha u radu ali žele da novine o njima pišu. Treba im reklama.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 13, 2010 23:04 

sneni je napisao/la:
Ima svećenika koji predano rade i imaju uspjeha u radu ali o njima novine ne pišu. I ne treba im reklama.

Nešto pametnije, još nisam pročitala.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 13, 2010 23:22 

Pumpanje oko vlč. šteti svima: i njemu i vjernicima ali i crkvi.

Nisam bio na njegovom nijednom seminaru, jer pokušavam Evanđeljem tražiti i smisao, ali i odgovore na krizna stanja.
Jednom sam odveo prijatelja (PTSP) u rastrojenom stanju - i pomoglo mu je i u nošenju životnih problema, ali je počeo redovito ići na misu.
Poznajem puno više onih koji su na raznim karizmatskim seminarima (znaju sve rasporede) ali ih na misi nema. Pa bi me zanimalo: Je li isti Isus o kojem karizmatici govore kao i onaj koji se u euharistiji uprisutnjuje? Ako jest: Kako sudionik raznih seminara ne osjeća potrebu Euharistije? Ako nije: Prosvijetlite i nas koji vrhunac svog kršćanskog života doživljavamo u kruhu i vinu (Tijelu i Krvi) euharistije.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 08:30 

glasnik pustinje je napisao/la:
Pumpanje oko vlč. šteti svima: i njemu i vjernicima ali i crkvi.

S ovim se potpuno slažem i ne shvaćam zašto vlč. Sudac daje intervju nekim novinarima koji samo za sebe kažu da su katolički a zanima ih pompoznost i senzacija. No to opet nije razlog da ga se napada i da mu se podmeće kako to nažalost neki čine.

glasnik pustinje je napisao/la:
Pa bi me zanimalo: Je li isti Isus o kojem karizmatici govore kao i onaj koji se u euharistiji uprisutnjuje? Ako jest: Kako sudionik raznih seminara ne osjeća potrebu Euharistije? Ako nije: Prosvijetlite i nas koji vrhunac svog kršćanskog života doživljavamo u kruhu i vinu (Tijelu i Krvi) euharistije.

Nisam "karizmatk" no na svakom karizmatskom seminaru ili duhovnoj obnovi na kojem sam bio, se služi sv. Misa, mislim kako je to standardna praksa. Prema tome nema govora da se na seminarima ne osjeća potreba Euharistije. Ako ima nekih suprotnih dokaza volio bi ih vidjeti.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 10:48 

Evo danas u Slobodnoj - naslovna strana Vlč. Sudac neće tužiti Crkvu jer se zavjetovao na šutnju. Koliku je štetu nanio Crkvi - Neka mu Bog sudi! Kako ga nije stid! Ako su ga trovali neka izađe sa imenima i dokazima. Ja ga nisam trovao - a i ja sam Crkva! Mene je uvrijedio!

Što se tiče Euharistije na karizmatskim sastancima..da ona se slavi ali,,, ma nema smisla nešto iznositi kad i onako nitko ne želi slušati Crkvena pravila.

U mojoj rodnoj župi u Velikom tjednu (prva 3 dana) je 40 satno klanjanje ogromna većina župe se izmieni na klanjanju. Posebno je lijepa i ganutljiva zadnja ura. Puno svijeta dođe.
Pred koju godinu pozvan je o. Linić. Postavljeni su plakati po Braču koji su pozivali na ozdravljenje ("Molitva za ozdravljenje") nahrupilo mnoštvo Bračana tako da se i sat ranije više nije moglo uči u crkvu.. Od one prelijepe pobožnosti - sa dubokim strahopoštovanjem pred Presvetim nije bilo ništa - Linić išao po crkvi monstrancom u ruci "Gledaj Isusa.." "Evo Isusa..." Mnogi domaći tih večeri nisu odlazili. Propala jedna lijepa pobožnost i korisna za ljude te župe. Nitko nije ozdravio.. Ja sam na svoje uši čuo psovanje i na "Boga i pope i Crikvu samo im je do skupljanja velike limozine..." Moje iskustvo!
A ti koji idu na seminare - Ne niječem da je nekima koristilo i koristi!" ali velika većina nakon seminara ne pokazuje nikakva života u župi. A na muci se poznaju junaci! Kršćanska praksa.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 12:58 

sneni je napisao/la:
Evo danas u Slobodnoj - naslovna strana Vlč. Sudac neće tužiti Crkvu jer se zavjetovao na šutnju. Koliku je štetu nanio Crkvi - Neka mu Bog sudi! Kako ga nije stid! Ako su ga trovali neka izađe sa imenima i dokazima. Ja ga nisam trovao - a i ja sam Crkva! Mene je uvrijedio!

Na internet izdanju nema toga već samo ovaj članak http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx u kojem vlč. Sudac nigdje nije izjavio takvo što.
Dakle moguće je da je to novinarska interpretacija ali ako ćemo tome vjerovati onda moramo vjerovati i u one interpretacije kad neobjektivno pišu o pedofiliji u Crkvi, kad napadaju Papu itd. stoga je bolje imati kritički stav prema novinskim interpretacijama nego ih uzimati zdravo za gotovo.

Vjerujem da je Bog vlč. Sudca obdario mnogim duhovnim darovima ali ne bi bilo loše da mu je dao više mudrosti i razboritosti u odnosu spram novinara. Možda mu se ne bi omakla ona izjava koja je toliko zlonamjerno interpretirana da je to nevjerojatno. Sama ona toliko odudara od čitavog objavljenog razgovora koji je u cijelosti vrlo trijezan i smiren, te odiše optimizmom.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 13:48 

pokušavaš braniti što je neobranjivo. Citiram Slobodnu:
Kod:
Imao je i simptome, bio je na pregledima, ali ja ne znam što je pronađeno i ne bih o tome htio brzopleto govoriti. Sasvim sam siguran da nećemo tražiti krivce jer on se moli za ljude koji mu nanose nepravdu, a ne osvećuje se. Nećemo progoniti ljude iz Crkve jer je Sudac prihvaćajući svete sakramente prihvatio i zakon šutnje, kaže Mišetić. Prije nekoliko mjeseci kada se karizmatik neočekivano povukao iz javnosti i otkazao sve svoje obveze Mišetić je za “Slobodnu Dalmaciju“ izjavio kako je ponekad zabrinut zbog prijateljeva zdravlja.

Ja sam primio sve sakramente kao i vlč.Sudac (čak sam primio i "Niže redove" koji više u onakvom obredu ne postoje. I izjavljujem da nikada i nigdje i nitko od mene nije tražio da prihvatim nikakav zakon šutnje. I to što govori njegov odvjetnik (govori u ime Sudca) je strahovita ljaga na Crkvu. Pa iz toga izlazi da u najmanju ruku Sudcu treba medijska halabuka. A to baš nije krepost!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 14:13 

Rekao je njegov odvjetnik, ne on. Istina, od njemu bliskih ljudi sam više puta vidio izjave koje mi djeluju štetno. Kritike na račun Crkve. Nekonstruktivne tipa Crkva, ovo Crkva ono, a ne "mi smo Crkva, ovo je loše pa ajmo promjenit."
Ne bi sudio vlč. Suca jer mu je Bog zaista dao ogromne darove, On ga je odabrao. Isto tako smatram da tu medijsku pompu i loše ozračje oko njega više stvaraju mediji, nedobronamjerni poput nove tv, net.hr itd. I to oko zaista pohvalnih stvari poput njegova umjetničkog rada koji je vrlo kvalitetan.
Nije li veći propust napravio don Grubišić kada je izašao u medije sa izjavom da je Sudac psihički bolestan?
Na kraju krajeva ne zamjeram ni jednom svećeniku ni teologu javljanje u medijima. Naprotiv, volio bi da ih koriste što više. Ako se koristimo medijima mudro i s oprezom možemo samo dobiti. To i znači ići u korak s vremenom.

Zadnja izmjena: Slavomir; Uto ruj 14, 2010 15:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata