Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 17:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 14, 2010 15:53 

Prije 30 godina pozvali me prijatelji iz Belgije i sakupljali pomoć za obnovu jedne crkve na Braču. Bilo je angažirano nekoliko velikih škola u sakupljanju starog papira. Skupilo se onda lijepu sumu novca.
Tada sam upoznao malo i stanje iznutra. Odveli su me u jednu novu crkvu. Krcata mladih ljudi. Gledam i promatram i ne mogu se načuditi. Za ručkom me pitaju što mislim. Odgovorio sam: neće ova crkva biti dugo puna. Ostali su iznenađeni. Zašto? Pa nigdje nisam vidio križa. Vidio sam lik Uskrslog koji dominira crkvom .. ali križa nigdje nisam vidio…
Sjećam se da je Belgija u mojim mladim svećeničkim danima žarila i palila svojim modernim idejama: Prvi svećenik sa gitarom p. Düval, pa časna sestra poznata pod imenom „sestra smiješak“ sve je to izgledalo na izvana lijepo ali nije imalo dubine… Tako eto sam doživio belgijsku Crkvu iz blizine…
Kasnije sam čitao u novinama o skandalima koji su potresali društvo u Belgiji (monstrum silovao i ubijao djecu) sve je to plod jedne društvene klime.
Ovih dana sam čitao stravične stvari o eutanaziji u Belgiji. A sda sam listajući starije vijesti na Kath.net našao vijest da pariški Kardinal upozorava da se ne slijedi put Belgije u eutanaziji.
Nekako bez nekih velikih komentara (barem kod nas) prošla je vijest o dopuštenoj eutanaziji djece u Belgiji., Pa ako je zakonski dopušteno ubijati bolesnu djecu (eutanazija je ubojstvo ma kako mi to lijepo nazivali) nije nikakvo čudo da se u takvoj društvenoj klimi razvila i pedofilija u takvim razmjerima.
Pročitajte:
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

I još nešto, ovdje se govori o slučajevima pedofilije u sredini prošlog stoljeća, posebno u vremenu „seksualne revolucije“ kad je bilo vrlo moderno imati nekog „momčića“ Onaj koji ga nije imao bio je na neki način zatucan!
Sada se neki ljudi skandaliziraju.. (među svećenicima je mnogo manje pedofila nego među sportskim trenerima! – ali o njima se ne govori.) Izašla je u Beču knjiga "Die Nackte Wahrheit" – gola istina – gdje poznati austrijski ljudi imenom i prezimenom pričaju kako su išli u Rumunjsku po dječake…I nikome ništa (spisateljičin otac je sa Brača!)
Čak se u Njemačkoj želi pedofilija dekriminalizirati!
I kod nas je sud Splitu prije 7-8 god oslobodio pedofila krivnje sa obrazloženjem da je ta curica (u doba izvršenja čina je još bila dijete) imala pravo na svoj seksualni život, a državni tužitelj u Splitu je bio Bajić – koji se nije žalio na tu presudu.
Ovo sam iznio, ne da pravdam ili branim zločine, nego da shvatimo situaciju u kojoj se dogodilo. I još je zanimljivije da se tek sada javljaju žrtve… nakon 40-50 godina.
Papa će sigurno poduzeti neke korake,,ali „trebat će mu puno vremena za cijelu stvar rasčistiti". Kako reče jedan belgijski nadbiskup.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 16:30 

Nadodat ću još nešto da je u to vrijeme 50-70 godine Belgija prednjačila u modernizmu. A s njom i Holandija!"

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 16:40 

Možda bi trebalo razlučiti pedofiliju i niže navedene probleme od stanja u Crkvi. Inače, belgijsko je društvo trulo u cijelosti, potpuno, pa ni Crkva nije iznimka. Umjetna država kojoj je jedini identitet - nedostatak istoga. U takvim okolnostima ni Crkva se nije najbolje snašla. Imao sam priliku vidjeti postupanje vjernika u Belgiji, način ponašanja u Crkvi, koju tretiraju kao nekakav hodnik; nema svete vode, znaka križa na ulazu, nema poklona pred Presvetim, sve relativizirano...no, nije samo belgijska Crkva u takvom stanju, slična se situacija se događa u nekad većinski katoličkoj Španjolskoj, polako ali sigurno u Francuskoj, Austriji...jednostavno, cijela je zapadna Europa "u tom filmu". Crkve su prazne, ljudi napuštaju Crkvu zbog ovih ili onih razloga...jednostavno, nije dobro.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 18:25 

Pedofilija u gnjilom društvu nije ništa veća ni manja od drugih zala. Ako se može ubijati djecu zato što su bolesna onda se može sve...Ne mislim da se može jedno zlo odvajatio od drugoga jer jedno slijedi drugo...

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 15:10 

Ma što se čudite pedofiliji u Nizozemskoj i Belgiji pročitajte ovu strahotu
http://danas.net.hr/svijet/page/2010/09 ... tml?pos=n1

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 21:09 

sneni je napisao/la:
Ma što se čudite pedofiliji u Nizozemskoj i Belgiji pročitajte ovu strahotu
http://danas.net.hr/svijet/page/2010/09 ... tml?pos=n1

Ovo je strava. Mada političari viču: "EU nema alternativu" ja sam sve bliže onoj "RH nema alternativu".

Neka i manje imamo, ali smo ljudi. :oops:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata