Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 17:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 20, 2010 22:00 

Malo ćemo izbjeći IP i brojčanike a tiče se kvanititete i kvalitete. Ne znam jeste li primjetili da su TV-i u suđenju Polančec prikazali snimak kako je na početku čitanja optužnice Polančec učinio znak križa. Taj snimak je nadahnio pitomca JNA, danas novinara JL Antu Tomića da Polančeca istakne kao "pravog katolika". Ne želim ulaziti u to je li ili nije kriv, a ni u to, u slučaju krivnje, da mu uskraćujem taj znak istine, pravde i ljubavi, ali me čudi kako oni koji su nam govorili o vjeri kao opijumu naroda danas drže predavanja kako se trebamo ponašati kao kršćani.

Ili mi se to čini ili i vi to primjećujete?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 21, 2010 06:56 

glasnik pustinje je napisao/la:
Malo ćemo izbjeći IP i brojčanike a tiče se kvanititete i kvalitete. Ne znam jeste li primjetili da su TV-i u suđenju Polančec prikazali snimak kako je na početku čitanja optužnice Polančec učinio znak križa. Taj snimak je nadahnio pitomca JNA, danas novinara JL Antu Tomića da Polančeca istakne kao "pravog katolika". Ne želim ulaziti u to je li ili nije kriv, a ni u to, u slučaju krivnje, da mu uskraćujem taj znak istine, pravde i ljubavi, ali me čudi kako oni koji su nam govorili o vjeri kao opijumu naroda danas drže predavanja kako se trebamo ponašati kao kršćani.

Ili mi se to čini ili i vi to primjećujete?

Ja primjećujem da se ovo može teško strpati u temu o kvaliteti i kavantiteti?! Osim ako ne govorimo o tome da se neki sjete kako su vjernici tek kad se osjete napuštenim od zemaljskih prijatelja?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 21, 2010 12:29 

Donekle se slažem Barnaba, ali mediji koji se samo nazivaju hrvatskim upravo kvantitativni dio (možda bez kvalitete) serviraju kao kvalitativni. A što iz takvih članaka (kao što su od pitomca JNA, a danas novinara YUtarnjeg) mogu zaključiti ljudi koji su u traženju Boga. Osobno sam da Crkva uz taj kanonski zakon (ili kako se već zove) donese i uredbe oko svojih članova. Trebalo bi smanjiti postotak (87 %) katolika a sačuvati kvasac. Ako malo kvasca stavite u puno bašna, on slabo ili nikako uskvasa.

Dakle, u pitanju KC trebalo bi što prije a to bolje poraditi na kvaliteti. Kvantiteta je varljiva stvar: misliš da imaš, a onda naiđe prvi pravi problem gubiš i ono, što je netko mislio da imaš, što nisi ni imao.

Lovačka, ribolovna,... društva imaju uređeno i obveze i prava članova i udruženja (a to je hobi), vjera je život i događa se u osobnom i zajedničkom funkcioniranju - i tu se može kako hoće.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 07:03 

Takve uredbe bi bilo teško donositi jer se velikim dijelom kose s naukom Crkve.
Primjer: u nekom lovačkom društvu član je došao pijan u lov, što je nedopustivo prema statutu i sad ga izbacuju pa ne smije više ni piliće lovit. Ili pak prije no što izrazi želju za ulazak u društvo ovi znaju da je pijanica pa ga ne žele primiti.
Isto se ne može primjeniti na Crkvu. Da nekom uskratimo mislost krštenja jer znamo da ga roditelji neće odgajati u vjeri? Kako ćemo, a i zašto bi nagovarali ljude da se ne izjašnjavaju kao Katolici? Po kojem kriteriju sve to? Izbacit nekoga jer nije bio dost duo na misi?
Ne, sami ne smijemo raditi na smanjivanju broja vjernika jer nije nikako u skladu s kršćanstvom kao takvim, već treba raditi a privlajčenju Crkvi onih koji su nedovoljno u vjeri.
Otud ono "majka Crkva". Uvjek možeš kako hoćeš pa se vratiti majci koja će te sva sretna prigrlit.
Postoji ekskomunikacija, no praksa je takva u vrlo teškim i posebnim slučajevima i koristi se kao sredstvo koje treba pojednica nagnat da shvati svoje propuste i vrati se na pravi put.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata