Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 18:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 21, 2010 21:56 

Citat:
kako se čini ti tražiš da se stvari rješavaju preko medija a ukinu crkvene institucije - koje po božanskom pravu (Krist ih je ustanovio) postoje u Crkvi!

Tako je - samo ti se čini.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 06:06 

Rio koja je tvoja nakana- razbijati temu ili izrugivati nešto?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 06:59 

Rio je napisao/la:
Sara piše:
Citat:
Mene osobno u ne mala pitanja navodi njegova briga za izgled

Pohvalno je što misliš da se ljudi trebaju brinuti za svoj izgled

Citat:
kao i davanje izjava kojekome

i da svećenici trebaju komunicirati sa svim ljudima

Da, stvarno - katolice se trebaju lickati pokazujući tako nemjerljivu važnost njegovanog izgleda!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 07:31 

Znači briga za izgled je problematična s pozicije kleričke stvarnosti. No da li je on tu jedini i da li ga samo zbog toga treba prozivati?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 07:44 

Meni je njegov medaljon jako ružan, pitam se zašto je u bjelom, a ne kao svaki svećenik. Više to doživljavam kao izraz umjetničke duše nego želju za nekim samopromicanjem. Kad bi bilo bitno biskup bi ga opomenuo. I papu su prozivali jer je nosio životinjsko krzno. Možda bi bilo bolje da nije, ali prilično nebitna stvar.
Stigme su bitno pitanje. Istina da ih Zli može stvarati, ali Sučeve, i on sam nisu ni po čemu dale razlog za zabrinutost. Dao se na raspolaganje Crkvenim vlastima. Stigme su ispitane medicinski. Sam ih definitivno nije napravio, a njegovo ponašanje, držanje u tim trenucima, poniznost s kojom je to prihvaćao govori da stvar dolazi prije od Boga nego vraga.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 14:45 

Slavomir je napisao/la:
Stigme su bitno pitanje. Istina da ih Zli može stvarati, ali Sučeve, i on sam nisu ni po čemu dale razlog za zabrinutost. Dao se na raspolaganje Crkvenim vlastima. Stigme su ispitane medicinski. Sam ih definitivno nije napravio, a njegovo ponašanje, držanje u tim trenucima, poniznost s kojom je to prihvaćao govori da stvar dolazi prije od Boga nego vraga.

Kako procijeniti stigme u svjetlu katoličke tradicije?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 16:29 

Sto su uopce stigme da ukratko napisem - to su rane koje se mogu materijalno ocitovati na rukama, nogama i grudima, a posljedica su tzv. rana ljubavi. Te rane identicne su Kristovima ranama (rane na mjestima na tijelu gde su Isusu nanijete rane tokom njegovog raspeca) i plod su misticnog iskustva. Pojava stigmi vezana je iskljucivo za krscanske mistike (bilo katolicke, bilo pravoslavne dok kod protestanata nema takve pojave). U povijesti KC zabiljezeno je oko 300 stigmatika, a prvi od svih je bio sv. Franjo. Da bi stigme bile priznate moraju proizlaziti iz misticnog iskustva, a ne biti izazivane namjerno i umjetno, ne smiju biti ocitovanje stanja bolesti (bilo fizicke, bilo psihicke) i ne smiju djelomicno biti izazvane bolescu, a dijelom umjetno. Dakle, stigme su nesto sto nije novo katolickoj tradiciji. Ako mi oprostite na grubosti jedina novost u cijeloj prici je cudan polozaj Sudcevih stigmi. No, ne valja trcati pred sud Crkve koja je tu jedina mjerodavna donijeti odluku.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 16:59 

Barnaba je napisao/la:
Znači briga za izgled je problematična s pozicije kleričke stvarnosti. No da li je on tu jedini i da li ga samo zbog toga treba prozivati?

Ne, briga za izgled nije problematična ni sa jedne strane, no kada se svećenik licka onda postaje vrlo upitna.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 17:27 

Sara napisa:
Citat:
no kada se svećenik licka onda postaje vrlo upitna.

Sara jesi ti sigurna da nemaš ništa protiv svećenika Zlatka Sudca? Što on krivo čini?
'Licka se'? - na koje 'lickanje' misliš? Koliko ja vidim, a ne smeta me, 'licka' se da prekrije stigmu. Ranije je to radio flasterom, ali je bilo upadljivo. I ovako je donekle upadljivo, no ponešto manje. Pa pustimo njemu da se s time gnjavi, sigurno nije ugodno. I ne otežavajmo mu, i ne gledajmo raditi od miša slona.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 19:05 

Rio je napisao/la:
Sara napisa:
Citat:
no kada se svećenik licka onda postaje vrlo upitna.

Sara jesi ti sigurna da nemaš ništa protiv svećenika Zlatka Sudca? Što on krivo čini?
'Licka se'? - na koje 'lickanje' misliš? Koliko ja vidim, a ne smeta me, 'licka' se da prekrije stigmu. Ranije je to radio flasterom, ali je bilo upadljivo. I ovako je donekle upadljivo, no ponešto manje. Pa pustimo njemu da se s time gnjavi, sigurno nije ugodno. I ne otežavajmo mu, i ne gledajmo raditi od miša slona.

Imaš posve krivo, uopće nisam mislila na prekrivanje znaka križa na čelu. I rekla sam da mi je upitno, a nisam rekla da imam nešto protiv vlč. Suca. Molim te, čitaj što piše. Furanje na Isusov izgled, bijela reverenda nasuprot svim drugim svećenicima, bojenje kose (kažu i brade) i tome slične stvari. Inače, za mene je on svećenik kao i svaki drugi i cijenim njegovu poslušnost biskupu, barem koliko ja o tome znam.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 21:25 

Sila je napisao/la:
Sto su uopce stigme da ukratko napisem - to su rane koje se mogu materijalno ocitovati na rukama, nogama i grudima, a posljedica su tzv. rana ljubavi. Te rane identicne su Kristovima ranama (rane na mjestima na tijelu gde su Isusu nanijete rane tokom njegovog raspeca) i plod su misticnog iskustva. Pojava stigmi vezana je iskljucivo za krscanske mistike (bilo katolicke, bilo pravoslavne dok kod protestanata nema takve pojave). U povijesti KC zabiljezeno je oko 300 stigmatika, a prvi od svih je bio sv. Franjo. Da bi stigme bile priznate moraju proizlaziti iz misticnog iskustva, a ne biti izazivane namjerno i umjetno, ne smiju biti ocitovanje stanja bolesti (bilo fizicke, bilo psihicke) i ne smiju djelomicno biti izazvane bolescu, a dijelom umjetno. Dakle, stigme su nesto sto nije novo katolickoj tradiciji. Ako mi oprostite na grubosti jedina novost u cijeloj prici je cudan polozaj Sudcevih stigmi. No, ne valja trcati pred sud Crkve koja je tu jedina mjerodavna donijeti odluku.

Ja mislim da je prvi stigmatizirani bio sv. Pavao

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 21:29 

U današnje vrijeme je problematično suobličavanje s Kristom u svakom pogledu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 07:42 

Barnaba je napisao/la:
U današnje vrijeme je problematično suobličavanje s Kristom u svakom pogledu.

S obzirom da pokušaj tjelosnog suobličavanja slici kakvu mi imamo o Isusu nema smisla, on je uistinu problematičan. A suobličavanje Kristu Gospodinu je vrlo potrebno, za kršćanina nužno, ne znam kako bi inače bi kršćanin kada se ne bi trudio suobličiti toj slici.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 08:19 

Iako Pavao u poslanici Galacanima pise:"Ubuduće neka mi nitko ne dodijava jer ja na svom tijelu nosim biljege Isusove!" to se ne tumaci stigmama. J. Holzner tumaci ove rijeci tjelesnim oziljcima koje je Pavao zadovio usljed kamenovanja u Listri i bicevanja nakon lazne optuzbe da je oskvrnuo Hram. Papa Ratzinger tumaci ove rijeci na isti nacin dajuci nam za primjer Pavlovu strpljivost u nasljedovanju Kristovih muka.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 10:46 

Sara piše:
Citat:
S obzirom da pokušaj tjelosnog suobličavanja slici kakvu mi imamo o Isusu nema smisla, on je uistinu problematičan.

Možeš pojasniti zbog čega je to problematično i koje su posljedice tog problema?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata