Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 22:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 10, 2010 16:02 

crusader je napisao/la:
Nek mi ovo netko objasni, jer sam si ja ovo protumačio ravno da ide meni, a direktor
ostaje i dalje uzvišen i bogat i sebi doprinosi mjesečnu plaću za 60 radnika :

Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima.
A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.'"

Ej sad, nadrljali smo radnici i to pošteno smo nadrljali! Kriza će nas zahvatiti zato što smo lijeni,

To si uzeo izgleda iz prispodobe u kojoj su sluge trebale iskoristiti talente koje im je Gospodar dao...

A što kažeš na ovo:
"Pazite, bogataši! Udarite u plač i jauk nad nevoljama koje će vas zadesiti! Vaše bogatstvo istrunu, a vaše haljine izgrizoše moljci. Vaše zlato i srebro zarđa; njihova će rđa biti svjedočanstvo protiv vas te će kao oganj progutati vaša tjelesa. Još ste u posljednje vrijeme sakupljali blago! Evo viče plaća žetelaca vaših njiva, koju ste im uskratili, i vika tih žetelaca došla je do ušiju Gospodina nad vojskama. Živjeli ste na zemlji raskošno i razvratno: utovili ste se za dan klanja. Osudili ste i ubili pravednika: on vam se ne opire." (Jak 5,1-6)

* * *
Ima i jedan dobar psalam dio kojeg glasi:

Gospodine,
tvoj sam sluga,
tvoj sluga, sin sluškinje tvoje:
ti si razriješio okove moje.

(Ps 116,16)

Pisac psalma spoznaje da je dosada bio rob, da ga je Gospodin oslobodio okova, te se stavlja u službu Božju, znajući da služiti bilo kome drugome (osim Gospodinu) znači zapravo robovati.

Vrh

PostPostano: Ned lis 10, 2010 18:49 

Puno više mi se sviđaju ovi ulomci, samo nisu cijenjene riječi ako nisu direktno Isusove

Vrh

PostPostano: Ned lis 10, 2010 20:52 

crusader je napisao/la:
Puno više mi se sviđaju ovi ulomci, samo nisu cijenjene riječi ako nisu direktno Isusove

Znakovit je kontekst ovog evanđelja o slugama i zahvalnosti, čitavo Lukino 17. poglavlje.

Nekima su to teške riječi i "tvrd govor", al sigurna sam da će se tebi svidjeti. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri lis 13, 2010 19:37 

Da, puno hvala Adrijana. Već sam iskoristio to. Ta "Tko se zadnji smije- najslađe se smije"
Čovjek me već toliko uništio i XXX da ću uskoro javno i ja njega XXX preko interneta.
Ako on smije raditi samnom kako mu je volja, onda... vidjet ćemo što ga čeka

XXX - neprimjerena riječ

Vrh

PostPostano: Čet lis 14, 2010 19:23 

Crusader,

prije si napisao kako imaš izvrsnu plaću, a sada da ste ti i šef u tako odličnim odnosima...

Pa ne znam što te sprečava da promijeniš posao i nađeš bolji? Zašto tražiš osvetu? Zašto se ideš s rogatim bosti?

Vrh

PostPostano: Pet lis 15, 2010 21:31 

Gotovo je.
"Kličite i radujte se jer velika je plaća vaša na nebesima"
a adrijana ti imaš PM

Vrh

PostPostano: Sub lis 16, 2010 17:38 

Ovo kuda je rasprava skrenula nema baš puno veze s mojim uvodnim postom (o Lukinom evanđelju), pa bi možda bilo bolje da nastavimo pričati na temi "Uzrok krize je moralni slom", gdje se možemo nadovezati na Rutin post viewtopic.php?p=13288#p13288

Ti problemi uopće nisu marginalni, ali teško da se nadovezuju na Evanđelje o zahvalnom sluzi prema (dobrom) gospodaru. Isus je ovu prispodobu uzeo kao jednostavan primjer iz svakodnevnog života koji ukazuje na nešto posve transcendentalno: na odnose između čovjeka i pravog Gospodara, koji je jedino Bog.
Odnosi između radnika i poslodavaca u današnjem (post)komunističkom / divlje-kapitalističkom vremenu pokazuju kako je velika potreba za poznavanjem i primjenom socijalnog nauka Crkve...

PS. Crusader, također imaš PP.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata