Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 22:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 03, 2011 11:53 

Teško je ovu stvar objektivno komentirati jer postoji šutnja „crkvenih medija“ uz puko prenošenje priopćenja a „ne-crkveni mediji“ slučaju pristupaju uobičajeno s pozicije senzacionalizma iako se nekima ne može osporiti težnja za objektivnim izvještavanjem.
Ipak, zadnjim potezima vatikanske administracije Biskupija porečko-pulska je stavljena u nezavidan položaj jer su joj nametnute obaveze koje ju lako mogu financijski uništiti jer se pogoduje trgovačkom društvu Abbazia d.o.o. Zato mi je sasvim razumljivo što biskup Ivan Milovan nije htio potpisati takav ugovor te je to umjesto njega napravio španjolski biskup Santos Abril Y Castello koji je neko vrijeme bio nuncij u BiH.
Nije se smjelo uopće dozvoliti da se pokreće sudski spor jer ispada da Crkva tuži Crkvu (benediktinci biskupiju) što je i vjernicima apsurdno a ne samo nevjernicima? S druge strane do sada mi nije bilo poznato da benediktinci žele obnoviti djelovanje nekog samostana u Hrvatskoj, znam kako postoji samo jedan Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana - Ćokovac na Pašmanu a i on ima problema sa zvanjima kao i svi benediktinci u Europi. Dakle dobra je vijest ako benediktinci iz Praglie imaju toliko zvanja da mogu obnavljati rad samostana u Hrvatskoj te bi im se to svakako trebalo i omogućiti.

Vrh

PostPostano: Sri kol 03, 2011 17:51 

Barnaba je napisao/la:
Teško je ovu stvar objektivno komentirati jer postoji šutnja „crkvenih medija“ uz puko prenošenje priopćenja a „ne-crkveni mediji“ slučaju pristupaju uobičajeno s pozicije senzacionalizma iako se nekima ne može osporiti težnja za objektivnim izvještavanjem.
Ipak, zadnjim potezima vatikanske administracije Biskupija porečko-pulska je stavljena u nezavidan položaj jer su joj nametnute obaveze koje ju lako mogu financijski uništiti jer se pogoduje trgovačkom društvu Abbazia d.o.o. Zato mi je sasvim razumljivo što biskup Ivan Milovan nije htio potpisati takav ugovor te je to umjesto njega napravio španjolski biskup Santos Abril Y Castello koji je neko vrijeme bio nuncij u BiH.
Nije se smjelo uopće dozvoliti da se pokreće sudski spor jer ispada da Crkva tuži Crkvu (benediktinci biskupiju) što je i vjernicima apsurdno a ne samo nevjernicima? S druge strane do sada mi nije bilo poznato da benediktinci žele obnoviti djelovanje nekog samostana u Hrvatskoj, znam kako postoji samo jedan Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana - Ćokovac na Pašmanu a i on ima problema sa zvanjima kao i svi benediktinci u Europi. Dakle dobra je vijest ako benediktinci iz Praglie imaju toliko zvanja da mogu obnavljati rad samostana u Hrvatskoj te bi im se to svakako trebalo i omogućiti.

Mogu mislit kako ih vuče silna želja da rade u Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: Sri kol 03, 2011 23:34 

Kao vjerniku ponosnom na svoju Crkvu, teško mi je slušati ove probleme i sporenja oko imovine i novca. Dapače, promatram sve i kroz franjevačku prizmu jer sam blizak tom nauku. I zato mi je još teže.
Meni je bitno da li je sve zakonito ili ne.
Veoma sličan slučaj u pravnim okvirima je i slučaj samostana Badija kod Korčule. U vlasništvu je franjevačke provincije svetog Jeronima iz Zadra. Oteli komunisti kao i puno toga, napravili od toga ruglo pa neki sportski centar i onda sve zadivljalo... Cijelo vrijeme su nudili zadarskoj provinciji "pravično" obeštečenje, priličnu količinu novca. I to još pedesetih godina kad se činilo da je komunizam dovjeka i da se nikada stvari neće postaviti kako treba. Franjevci su bili mudri, izgubili samostan, ali komunističkog novca nisu htjeli. Nisu i nisu iako je bilo pritisaka raznih vrsta, znate već kako je bilo onda (ili ste ćuli od starijih).
Došlo vrijeme "prevrata", stvari se posložile kako je red i poredak. I država nema što drugo nego vratiti oteto. I samostan je vraćen i sve ostalo na Badiji. Jeste derutno, jeste skršeno i devastirano, ali stoji i dalje. Onda su učinili uistinu mudru stvar koja za prethodnu priću i nije bitna, ali ju je dobro znati. Iznajmili su samostan Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji za 1 kunu na 100 godina. Oni sada uređuju samostan i čine sve na veću slavu Božju. Tamo je fra Jozo Zovko i s Božjim blagoslovom čini velike stvari.
No, da se vratmo na našu temu.
I benediktincima je oteto, ali su oni nemudro prihvatili obeštečenje. Vjerojatno to i nije bilo najpravičnije, teško je sada govoriti, ali kad si primio novac - gotovo je. Time si dao pristanak da je stvar zaključena. Pravno, pošto je to bilo u sklopu Oiskih sporazuma, i time je stvar okončana, cementirana. Uvijek se ima pravo tužiti, ali se mogla tužiti samo država koja je to otela, a ne Porečka Biskupija koja je to kasnije dobila. Mislim da se to zove "promašena pasivna legitimacija" ili tako nekako. I zato je sud presudio kako je presudio.
Nikada nije dobro kad se unutar Crkve počenmo gložiti oko novca.

Kad god imamo dvojbu, kao vjernic,i pitajmo se što bi Krist učinio na našem mjestu? Bi li On primio novac za oteto?
Tako treba postupiti.

Vrh

PostPostano: Čet kol 04, 2011 07:32 

Daba, mislim da stvari nisu tako jednostavne...
pravne zavrzlame su tu dosta prisutne i to jest tako u današnjem svijetu.
Mi kao vjernici možemo nuditi jednostavna riješenja, ali u današnjem svijetu to je ipak teško.
Cijeli slučaj se moglo promatrati i ovako: benediktinci su obeštećeni i cijela njihova imovina pripada RH.
U jednom trenutku Biskupija je našla logiku po kojoj ona ina pravo na tu imovinu te je istu i dobila.
Da to nije dobila, tko zna kakav bi se sportski centar tu napravio, golf igralište izgleda u svakom slučaju...

Htjeli mi to priznati ili ne, danas novac čini vrlo važnu životnu komponentu. Za mene je normalno da Katolička Crkva ima veliku financijsku moć, ne zato jer je gramziva već zato što ima puno članova koji s veseljem doprinose takvom stanju, dakle financijska moć, ne kao cilj već kao posljedica.

S druge strane, upravo se na tome temelji velik dio napada u medijima. Tako primjerice zgrada HBK bi vjerojatno ne bi trebala niti postojati, Crkva bi se trebala odreći svoje imovine iako nije uvijek jasno u ime koga i(li) čega i, poput Ivana Krstitelja, biti "glas koji viče u pustinji"...

Kad si već spomenuo Badiju, negdje je to također spomenuto u medijima, naravno u suprotnom kontekstu, prijašnjeg "sportskog centra koji je odgajao generacije sportaša" i sadašnjeg stanja u kojem vlada "kontroverzni franjevac Zovko".
Drago mi je čuti o pomacima na bolje, samo me malo brine ovih 100 godina...

Vrh

PostPostano: Čet kol 04, 2011 11:50 

Kao što je najavljeno Stalno vijeće HBK dalo je izjavu: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=133992

Vrh

PostPostano: Čet kol 04, 2011 22:53 

Pravno gledano, poštovani Arsene, stvari JESU jednostavne.
Samo sam još pojašnjenja radi, zaboravio spomenuti da sve to potpada pod tzv Osimske sporazume. Njima je riješeno da svaka zemlja obeštečuje svje građane za ono što je ona druga otela. Talijani su naše porotjerivali iz Istre i pljačkali, a komunisti im nisu ostali dužni. Onda su sjeli, dogovorili se i "podvukli refu". Rekli, sad je dosta i ako netko nekoga obeštečuje, onda svatko svoje. Dakle, poštujem benediktice, ali nisu baš trebali se ovako polakomiti za novcem i to ni manje ni više nego od katoličke biskupije. Zaboravljaju da su kako-tako obeštečeni od komunista i ako misle da nisu dovoljno, onda su temeljem osimskih sporazuma trebali za rukav vući svoju Italiju.
Kad su crkveni oci čuli da benediktinci idu tužiti redovnom sudu porečku biskupiju, onda je netko od klera tko je to mogao sa svog položaja, dobrano nekome drugome natrljati uši. Ne smije se unutar Crkve svađati zbog novaca. To nikada nije dobro io to je trebalo sasjeći u korijenu. No očito je netko tko je manje klerik, a više političar, vidio u tome klicu gdje može rovariti sa iredentističkih gledišta i to se razvilo ovako kako jeste.
Da sam ja neki klerik i da čujem da neki redovnici tuže biskupiju druge zemlje zbog neke izmakle dobiti ja bih ih zgromio. Nije po Duhu, ali nisam zato ni ja klerik.
Samo bih ih pitao da mi pokažu takav slučaj u Svetom pismu, a ako ne budu mogli pronaći, onda bih mu za pokoru dao da bez grama masti sam pojede tu tužbu.

To nije duh Katoličke crkve da neki red tuži SAMO ZBOG NOVCA biskupiju druge zemlje!

I moram podsjetiti da nisu trebali primiti novac po uzoru na franjevce. No, mislili su komunizam će trajati vjećno, nas progone pa daj što daš...

Vidiš da je pravno jednostavno.
A i moralno.

Zadnja izmjena: Daba; Pet kol 05, 2011 21:19; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 11:55 

Osobno se jako bolim pravnika jer stvari nisu takve kakve jesu već ovisi o umiješnosti pravnika...

Daljnje informacije koje dobivamo govore o tome da ono što piše u Sporazumu doista jest pravedno i da novci koji se moraju proslijediti benediktincima doista čine pola ukupnog iznosa.

Znači da su oni koji su sastavljali sporazum bili pravedni, ali Biskupija je novce potrošila pa sad nema kud...

I dalje mislim da je cijeli slučaj dosta skandalozan i da ga traba dovesti u kontekst transparentnog obaviještavanja vjerničke javnosti o pravom stanju stvari i prije nego dođe do ovakvih situacija.

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 14:36 

Ne znam je li Biskupija na kraju bila vlasnik spomenute imovine, ili samo korisnik?

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 14:45 

Kako god bilo dira se u Osimske sporaztume, a benediktinci traže ono za što su već dobili novce. Ako je to pošteno, ja sam avion.

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 21:26 

Bernard je napisao/la:
Ne znam je li Biskupija na kraju bila vlasnik spomenute imovine, ili samo korisnik?

To nije bitno. Bila je vlasnik onoga trena kad je posjed dobila od Republike Hrvatske. Od toga trenutka imala je pravno i moralno pravo činiti sa time što misli da je najbolje. Dobili od države posjed, pa šta. Daj Bože da dobiju što više.
Ako može država arčiti pare iz Proračuna za udruge koje joj rade o glavi, ako može dati pola Ine mađarima, ako mogu dati hotele Goranu Štroku, ako mogu davati novac udrugama kojekakve Vesne Teršelić koja sustavno pljuje po svemu što je hrvatsko, onda sigurno Hrvatska Država može dati biskupiji posjed koji su oteli komunisti.
Je li itko od našeg naroda imao kakvih problema zbog toga, je li patio, trpio, bio oštečen?
A u ovim prethodnim slučajevima od Ine pa nadalje mnogi su propatili.

Netko blizak Svetom Ocu nije mu pošten i odan, ne daje mu savjete u Duhu i zato je Crkvi počinjena šteta. Sveti otac mora oko sebe imati savršene klerike savršene vjere u Duhu koji ga tako trebaju savjetovati. Onaj tko je prouzročio takvu sablazan kao što je tužba benediktinaca zbog nikvca treba biti, recimo, poslan u misije da malo ima vremena razmilsiti o sebi.

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 21:56 

Da, no Daba, nije li to Crkvena imovina, te je papa glavni što se nje tiče?
Nije uredu politizirati jer su čitava tema i slučaj Crkvene naravi, te se ne širi Talijanski teritorij, nego se samo imovina i nadbiskupija daju pod upravu Talijanskim benidiktincima što je odluka Pape, vrhovnog poglavara kaoličke Crkve!

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 22:13 

Matija je napisao/la:
Nije uredu politizirati jer su čitava tema i slučaj Crkvene naravi, te se ne širi Talijanski teritorij, nego se samo imovina i nadbiskupija daju pod upravu Talijanskim benidiktincima što je odluka Pape, vrhovnog poglavara kaoličke Crkve!

O, samo Papa nije apsolutist koji može činit što hoće u čemu hoće. I nisu samo Crkvene naravi, nego je to Pandorina kutija u kojoj ima svašta

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2011 23:26 

Matija je napisao/la:

Ma o tome nema spora. Pa gdje si vidio da ja to poričem? To je BILA crkvena imovina dok nije oteta. Onoga trena kad su za nju primili "krvarinu", više nije oteta nego je kupljena.

Matija je napisao/la:

Ja ne politiziram, ali nisam zvekan i znam da se time ne širi talijanski teritorij. Problem je u tome što oni žele novac i to od biskupije. Da se žele vratiti - svaka im čast, radovalo bi me istinski i beskrajno. No, oni žele NOVAC!
I na koncu, nisu ni mađari uzeli terotorij, ali su nam uzeli Inu. Kad već spominješ politiku. Nisu proširili teritorij, ali smo izgubili dio gospodarstva.

Ono što je plaćeno - isplaćeno je i gotovo! Trebali su imati nade i vjere u Božju providnost i odbiti novac. Tada bi država načinila strašnu grešku da je takav NEISPLAĆENI samostan vratila komu drugome.

I da još razjasnimo, kad se počne rasprava o novcu unutar Crkve, onda se tu naselio duh :twisted: , a ne Duh!
Takve bih rasprave sasjekao u korjenu.

Vrh

PostPostano: Sub kol 06, 2011 06:51 

Citat:
Daba je napisao:
To je BILA crkvena imovina dok nije oteta. Onoga trena kad su za nju primili "krvarinu", više nije oteta nego je kupljena.

Onda ok, u čemu je u opće problem. Lijepo na sud, to dokazat i gotovo. :-)

Vrh

PostPostano: Sub kol 06, 2011 09:18 

Matija je napisao/la:
Onda ok, u čemu je u opće problem. Lijepo na sud, to dokazat i gotovo. :-)

Vidiš, problem je baš u tome da se crkvene stvari rješevaju na civilnim sudovima. Da se crkveni odnosi ne mogu i ne trebaju, ma i ne smiju rješavati na civilnim sudovima. Tu gdje našoj Svetoj Katoličkoj Crkvi treba vanjski civilni sud, tu nema Duha!
Shvaćaš!
Civilni sud je za civilne stvari. Crkvene probleme ne razumije i ne može znati nitko bolje od duhovnih ljudi koju ju vode. Ako duhovnom vodstvu s bilo koje razine, za unutarcrkvene sporove treba civilni sud, onda to nisu duhovnici.

To je isto kao da kleriku/svećeniku treba psihijatar. To je nonsens.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata