adrijana je napisao/la:
Pošto je beny zaželio da ti u kršćanskom duhu odgovorim, evo:
Ne shvaćam kako je u kršćanskom duhu sljedeće:
adrijana je napisao/la:
Nisam se htjela prije svađati ni natezati, ali par kontradikcija mi ovdje upada u oči:
Ti opravdavaš to što su vratili državi, jer priznaješ da su nepravedno dobili,
Jasno sam napisao a to je i notorna činjenica kako oni nisu ništa vratili već samo izrazili mišljenje da to država uzme natrag. Ministarstvo nije reagiralo na temelju njihova zahtijeva za povrat državi (kojeg u formalnom obliku nije niti bilo) već na temelju prosudbe ministra jer su vlasnici u Italiji pa nemaju pravo na povrat odnosno to se još treba razjasniti. Drugo, otkuda kako priznajem da su nepravedno dobili kad sam jasno naglasio onaj "ako". dakle minimum korektnosti bi bio da se ne izostavlja niti nekom stavlja u usta ono što on nije tvrdio. Ovdje bih nadopunio kako nitko ne naglašava da bi se biskupija našla u većim problemima da je postupila po nametnutom sporazumu jer bi u tom slučaju direktno bila saučesnik u rušenju važećih državnih sporazuma između Italije i Hrvatske. Budući da očito nisu mogli biti sudci u tome, zauzeli su posve ispravan stav da će štetu nedoknaditi. To je zapušilo usta i onim novinarima koji su krajnje neskloni Crkvi.
adrijana je napisao/la:
ali nije točno da su to dobili "ne svojom krivnjom", jer država nije dijelila nikome zemljišta šakom i kapom, nego su i oni kao i svi drugi trebali napisati ZAHTJEV za povratom imovine i to tražiti od države. I tu sad dolazimo do one moje tvrdnje iz katekizma da se radi o "nepravednom uzimanju i zadrzavanju tuđega dobra", ali ne o nepravednosti prema državi nego prema benediktincima, prijašnim vlasnicima imanja.
Teško je znati kako je proces tekao no ako je vraćano na temelju takvog zahtijeva onda je jasno kako to nije ispravno. Ipak taj proces je tekao prije smijenjenog kancelara a sva žestina optužbi se sručila na njega.
adrijana je napisao/la:
Nije u redu da me opominješ za "dokument socijalnog nauka Crkve" i da tvrdiš da elementarna pravednost (vratiti drugome njegovo) nema izričaja u nijednom "dokumentu socijalnog nauka". Ali ako baš inzistiraš, mogu prekopati enciklike i pronaći..
Ne radi se o nikakvom opominjanu već o zamolbi da se potvrdi ono što se u raspravi tvrdi jer i ja bih volio znati ako je "Socijalni nauk" dao jasnu uputu kako se ponašati u ovakvom usko specifičnom slučaju, kakav je Dajla. No ispada kako je tebi ta tvrdnja bila samo poštapalica kojom se dobiva na značaju u raspravi pa ne moraš tražiti od kuda to.
adrijana je napisao/la:
Ovo "da se benediktinci nisu htjeli vratiti" smatram kao jedan od 100 izgovora da im se zemljište ne preda, a bivši kancelar Jakovljević je svašta tvrdio (čak i to da ovi žele samostan, ali im biskupija ne da jer je spomenik itd., itd.)..
Nekorektno je što to pripisuješ samo njemu a sama si prije par postova napisala kako je to izjavio i Miklenić?! Samu zgradu samostana biskupija je otkupila i nije dobila direktno od države pa očito otuda i nevoljkost da se i to sada vraća. No, ovdje se posve izgubio vremenski slijed kada je što tko imao i koliko je to onda vrijedilo a to je bitna stvar ako se baš prevrću takvi detalji.
adrijana je napisao/la:
Moji postovi nemaju namjeru nikoga napadati, ali iz ovoga što sam navela prije i koliko sam čitala o tome, ne mogu nikako poreći da Papa ipak ima pravo, kao ni tvrditi da je kard. Bozanić djelovao kao "izdajnik hrvatskog naroda", što obično pristaše biskupa Milovana govore.
Ponovo bih molio za izvor ovakvih tvrdnji jer stvarno ne znam za takvo što a nekorektno je javno širiti nekakve glasine. Tko je od "pristaša biskupa Milovana" takvo što, o kardinalu, tvrdio i gdje?
adrijana je napisao/la:
Jasno mi je da ti imaš drugačije mišljenje od mene i nisam za to da se međusobno optužujemo zbog toga. I naše društvo je ovih dana podijeljeno radi toga, a koliko mi se čini ti podržavaš benyjev stav kako ja "sablažnjavam vjernike" i da mi je bolje "s mlinskim kamenom baciti se u more"?
Ponovo mi se stavlja u usta nešto što stvarno nema osnova (nema niti mog posta poslije Beniyevog pa od kuda ikakav osnov za insinuciju o mom mišljenju) niti to tako treba doživljavati. Svatko može pročitati moje postove u ovoj temi i vidjeti kako ni u kom slučaju nisam osuđivao niti jednog od aktera ovog slučaja, pogotovo ne Papu niti bilo kojeg nadbiskupa niti biskupa, osim benediktinskih odvjetnika koji će u svakom slučaju profitirati.