Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Moji postovi nemaju namjeru nikoga napadati, ali iz ovoga što sam navela prije i koliko sam čitala o tome, ne mogu nikako poreći da Papa ipak ima pravo, kao ni tvrditi da je kard. Bozanić djelovao kao "izdajnik hrvatskog naroda", što obično pristaše biskupa Milovana govore.
Ponovo bih molio za izvor ovakvih tvrdnji jer stvarno ne znam za takvo što a nekorektno je javno širiti nekakve glasine. Tko je od "pristaša biskupa Milovana" takvo što, o kardinalu, tvrdio i gdje?
Oprosti što ti nisam prije odgovorila. Pretpostavljala sam da si pratio kako je počelo izvještavanje o Dajli, još 29. 7., („
Papa suspendirao biskupa kako bi Talijani dobili zemlju u Istri”), a što je izazvalo bijesne i mahom nacionalističke ispade mržnje i prema Svetom Ocu i kard. Bozaniću kao članu Komisije koja je donijela „nepravedan“ sporazum. Linkovi su posvuda, na forumima, među komentarima čitatelja članaka gotovo svih portala…
Zato je i kard. Bozanić 2. 8. na Visovcu u propovijedi rekao:
“Svjedoci smo, na žalost, da sve veliko u Hrvatskoj nailazi na obescjenjivanje. Sjećamo se što se govorilo mjesecima prije Papinog pohoda i čujemo što se govori ovih dana. Slušamo razna tumačenja, bezobzirne i uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca i njegove službe, koje bi u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje.
Neki to čine iz neznanja i nepoznavanja stvari, a neki pak iz mržnje i drugih nečasnih ciljeva, željni stvarati podjele koristeći se politikantstvom, demagogijom i lažima.
Žalosno se suočiti s istinom da je u Hrvatskoj gotovo postalo pravilo da se neke može vrijeđati, bez ikakvih društvenih i inih posljedica. Mi prihvaćamo i takav križ, jer će istina doći na svjetlo dana. Kao Crkvi nam je biti i ostati znakom Krista, a to znači osporavanim znakom. Sveti Otac nam svojom službom i porukama očituje ljepotu i zahtjevnost toga znaka.”
http://www.jutarnji.hr/spor-oko-samosta ... i-/963352/Ovaj dio napada „iz neznanja i nepoznavanja stvari“ bila je zapravo burna reakcija vjernika, kojima je jednostrano izvještavanje o slučaju dalo povoda da, želeći stati u obranu jednog biskupa, zapravo se stave u poziciju suca, a „optuženi“ su tu Papa i kardinal. Uočavalo se da te napade podržavaju i „lijevi“ i „desni“. Ovi potonji su pogotovo prihvatili „igru“ Večernjeg lista i počeli smišljati urotničke teorije o umiješanosti kard. Bozanića u prikrivene igre na štetu Hrvatske, što se vidi i u komentarima „Živca“ na ovom forumu.(
viewtopic.php?p=18732#p18732 )