Giovi je napisao/la:
Na ovaj post sam se osvrnuo u smislu da je smiješno od prezervativa očekivati sigurnu zaštitu od spolnih bolesti. Jer bar koliko sam shvatio ti pacijenta nisi upozorio da je prezervativ, i prema znanstvenim studijama, prilično daleko od sigurne zaštite, već je tvoja preporuka na tragu "safe sex" kampanje koja ga reklamira kao sigurnu zaštitu od spolnih bolesti.
Ja konkretno nisam pričao s tim pacijentom o zaštiti protiv spolnih bolesti, već ga naveo kao primjer osobe koja će izabrati moralno upitnu radnju što god mu ja rekao i objasnio. Ono što ću sada reći je da bi u onoj konkretnoj situaciji pacijentu svakako preporučio prezervativ da je to bila tema razgovora pošto je pacijent odbio prakticirati apstinenciju , jer smatram da je to najbolje što mogu napraviti, pošto mi nije dopušteno na poslu iznositi moralne sudove.
Giovi je napisao/la:
Ovdje se svakako radi o moralnom pogledu na problem.
Katolička Crkva osuđuje ideologiju i programe koji promoviraju prezervativ kao potpuno efektivan način prevencije AIDS-a. Nažalost takvo mišljenje prevladava u narodu zbog propagande i neupućenosti, a veliku odgovornost u širenju AIDS-a zato imaju svi koji ne ističu da je efektivnost u praksi velika, ali ne dovoljno velika da se govori o sigurnoj zaštiti. Objašnjavaju li liječnici običnom čovjeku da prezervativ ipak nije siguran način prevencije od AIDS-a, ili npr. da 90% uspješnosti znači da će korisnik konkretno u jednom od 10 odnosa imati šansu dobiti AIDS? Bez toga, upotreba kondoma može postati zapravo sredstvo širenja AIDS-a, ako oni koji ga koriste misle da su zaštićeni i sigurni od AIDS-a, (ili pak da je šansa za dobivanje AIDS-a zanemarivo mala). Neshvatljivo je da se o tome ne govori, već se prezervativ često nudi kao sigurna zaštita.
Možeš mi i ne vjerovati, ali ja potpuno shvaćam stav Crkve i mislim da u stvari želimo doći do istog cilja, ali različitim putevima. Cilj nam je spriječiti zarazu. Crkva temelji svoje djelovanje na moralu. Moralnim oblikovanjem društva želi usaditi takve norme, primjenom kojih bi bilo nemoguće prenijeti zarazu. Kad bi se to moglo učiniti trenutno, "utuviti u glavu" svakom pojedincu te iste norme, problem bi bio riješen gotovo apsolutno.
Ali ako uronimo u "surovu" stvarnost zemalja trećeg svijeta suočiti ćemo se sa svim i svačim: od žena koje se prostituiraju da bi preživjele, do ljudi koji su neobrazovani i nepismeni, do ljudi koji nisu katolici ili jednostavno ih nije briga, do ljudi koji misle da je AIDS izmišljotina kapitalističkih farmaceutskih korporacija koje tako prodaju svoje lijekove. Ovaj posljednji je vrlo raširen problem. U takvoj situaciji, misliš da je realno očekivati da će se gotovo cijela populacija striktno držati moralnih načela apstinencije i bračne vjernosti suprotno jednom od osnovnih naših nagona (reprodukcije)? Svi znamo da nema šanse da bude tako. Znamo će da ogroman broj ljudi u praksi imati rizične odnose, što god neki autoritet rekao, bio on religiozan ili ne. Čak i kad bi Crkva uspjela u namjeri da učini da se njene moralne norme prihvate od svih, to bi bio vrlo vrlo dug proces.
Zato i mislim da bi protivljenje Crkve uporabi prezervativa, u praksi moglo biti kontraproduktivno koliko god ona željela učiniti dobro, jer Crkvu ipak sluša velik broj ljudi, a mnogi će površno i selektivno primati informacije. Siguran sam da će se naći površni vjernici koji će selektivno uzimati od svoje vjere ono što im paše, pa i to da ne koriste prezervativ, a ipak imaju rizične odnose. Kao što ti vidiš "safe sex" kampanju kao mogući uzrok većeg širenja AIDSa tako ja vidim i djelovanje Crkve kao mogući uzrok većeg širenja AIDSa u praksi.
Ono što ja tvrdim je da uporaba prezervativa u gore navedenoj neidealnoj situaciji može biti odličan saveznik protiv širenja zaraze kojeg se nitko ne bi trebao odreći, pošto obara mogućnost zaraze za faktor 10. Nivo zaštite koji pruža je takav da ga gotovo možemo zvati "safe". I ne mislim da je to ruski rulet, niti mislim da će se ljudi više seksati radi lažne sigurnosti koje pruža. Ljudi će se seksati tako i tako, to je činjenica.
Glede nivoa zaštite, zaštita od 90% ne znači da će se osoba zaraziti u jednom od deset rizičnih spolnih odnosa. Virulencija AIDSa je prilično niska: od 0,03 do 0,07% kod nezaštićenih vaginalnih odnosa i 0,5 do 3% kod nezaštićenih analnih odnosa (podaci francuskog Ministarstva zdravstva). Znači da će 3 do 7 osoba na 10000 biti zaraženo kod vaginalnih i 50 do 300 osoba na 10000 biti zaraženo kod analnih nezaštićenih odnosa. Prezervativ obara taj rizik za 90%, tako da sistematskom uporabom možemo smanjiti zarazu 10 puta. U praksi to znači spasiti oko 4 milijuna ljudi godišnje.