adrijana je napisao/la:
Adam i Eva nisu bili neuki. Bog ih je poučio o svemu što su trebali znati.
Nisu bili neuki ? A nisu znali niti da su goli . Molim te ako ne želiš raspravljati smisleno nemoj uopće jer nema nikakvog smisla tvrditi da je obrazovan onaj koji ne zna da je gol .
adrijana je napisao/la:
Čak je Adamu zapovjedio: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo!” (Post 2, 16-17) Upozoreni su bili i na posljedice: “U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!" (Post 2, 17). Ali dogodilo se da su Adam i Eva svojevoljno izgubili povjerenje u Boga, pa su povjerovali zmiji koja im je rekla da Bog laže i da Bog štiti svoj “lažni autoritet” braneći im da jedu sa svih stabala. Adam i Eva su sve znali, u sve su bili upućeni, ali nisu imali povjerenja u Boga, nisu mu vjerovali. U tome se u principu i sastoji istočni grijeh.
Vidiš i ovim biblijskim zapisom je kristalno jasno da su Adam i Eva bili totalno neuki .
Hoćeš li ti prije povjerovati nekoj strankinji nego svojim roditeljima ? Zapravo uopće dozvoliti da ti ta strankinja olajava i vrijeđa roditelje ?
adrijana je napisao/la:
U vezi zadnjeg pitanja jako je subjektivno reći da je ovaj svijet ispunjen isključivo zlom. I vrlo pogrešno. U neku ruku, imamo sreću što čak i svako zlo koje se pojedinom čovjeku dogodi može na kraju rezultirati dobrim, ako se promatra u svjetlu vjere. Nekad su se malodušnost i očaj smatrali grijehom, jer čovjek uvijek ima mogućnost vidjeti dobro, i u svom životu i u tuđem. Čak niti čovjekova narav nije sasvim „propala“, ako čovjek sagriješi pa se obrati, Bog će mu oprostiti i u to oproštenje treba imati povjerenja. Samo palim anđelima Bog ne oprašta.
Može bit da ti živiš u nekoj zatvorenoj sredini u koju ne dopiru sve informacije pa ne znaš šta se događa na zemlji .
Može bit da zastupaš mišljenje da je dobro da ima tako puno zla jer će se više ljudi okrenuti Bogu .
Takvo mišljenje smatram pogrešnim i vjerujem da je moguće posložiti život na zemlji skoro isti kao u raju .
Zašto si tako siguran da samo palim anđelima Bog neće oprostiti ?
Zašto palom anđelu koji se istinski pokajao za svoje grijehe oduzeti milosrđe oprosta ?
Nema smisla ako govorimo o istom , milosrdnom , Bogu .
adrijana je napisao/la:
Uostalom Isus nas je otkupio od grijeha (ne samo one ljude prije 2000 godina, nego i nas danas), pa ne moramo strepiti da će nas Bog zauvijek odbaciti. Ako su nekada dva kerubina s plamenim mačevima simbolički zatvorila vrata raja, sada možemo reći da ta vrata otvaraju ključevi sv. Petra.
Koliko sam ja razumio oprost grijeha - ako si sam ne oprostiš grijeh koji si počinio niti Bog ga ne može oprostiti. Time zaboravi ideju da je Isus preuzeo sve naše grijehe .
Isus nam je dao put kojim ćemo poći na Božji sud sa našim grijesima . A onda je sve opet isključivo na nama .
Prvo si napravio podjelu između raja ( Edena ) na zemlji i na nebu a sad ih svrstavaš pod jedan raj .
Sv. Petar ima ključeve od nebeskih vrata raja , kerubine je stavio bog na zemaljski rajski vrt .
adrijana je napisao/la:
Nije ništa kontradiktorno napisano. Misli se na ljude na onom svijetu.
Jer mi sada ne živimo na Nebu. ...
*Koji drugi zaključak se dakle nameće, osim ovog logičnog?
Smatram da je naš život jedan život koji mijenja oblike u odnosu na materiju .
Da budem jasniji - sad živimo na zemlji , kad odemo na nebo to smo opet mi samo u drugoj materiji . Znači život promatram kao cjelinu a ne kroz prostor i određenu materiju .