Barnaba je napisao/la:
Strogo gledano ne može. Kao monarh vatikanske države on zapravo abdicira, a kao vjerski poglavar on čini odreknuće od službe. Budući da su oba izraza kod nas neuobičajena (pogotovo drugi) izraz ostavka može donekle pojmovno pokriti situaciju koja je nastala. Znam da se s time neće mnogi složiti, ali u naslov sam stavio prijevod engleske riječi "resignation" koja se nalazi u naslovu vijesti s Radio Vatikana kako se to može i vidjeti na linku iz uvodnog posta.
Istina, čini mi se da riječ ostavka ima nekako manji negativni prizvuk od "odreknuće", "odreći se službe".
Zanimljivo je rekao Emilio Marin (
link) kada je usporedio dvojicu zadnjih papa. Netko ne želi odstupiti, iako više nema ni snage ni zdravlja, "iako više ne može ni kapelan biti, a kamoli papa", dok bi netko drugi u istoj situaciji razmišljao vrlo razumno da je ovo drugo bolje za dobro Crkve. Jedino bih dodala ovome da je Benedikt XVI. također mistik i da je svjedočio u zadnjoj knjizi kako se na ovom mjestu osjeća posebna "milost službe".
Citadel je napisao/la:
Budući da sam ovog papu volio zbog nesklonosti prema liberalnim strujama i odanosti prema tradiciji, nekako mi je grozno pomisliti da bi mogao uslijediti nekakav liberalan papa koji će okrenuti Crkvu onim putem kojim se nadaju i masoni - najveći protivnici Crkve, a i mnogi katolici liberalniji nazora koji su podlegli kroz medijsko kreiranje javnog mnijenja.
Papa je doista odan tradiciji, ali čini mi se da su ga namučili svi ovi zapleti i raspleti oko tradicionalista. Imao je volje da ih vrati natrag u okrilje Crkve, ali su ovi htjeli radije da Papa promijeni svoje stavove, umjesto da ga poslušaju i shvate Koncil.