Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 23:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 04, 2013 13:28 

dite je napisao/la:
Kladionice uopće nisu uvrstile Bozanića, ali su tu neki drugi čudni likovi http://www.oddschecker.com/politics-and ... ope/winner

Ne razumijem se inače u kladionice, ali ovo je neko ismijavanje ili što?... Richard Dawkins, Bono, Madonna, Oprah, Silvio Berlusconi?... U taj popis kard. Bozanić sigurno ne spada. :wink: :wink:

Imam "osjećaj" da će odabrati jednog, Rimskoj kuriji dobro poznatog kardinala, ali "razum" mi govori da mu je mana što je iz Amerike i što je svojevremeno bio navodno umiješan u neke poznate američke skandale, nažalost.

Kard. Bozaniću svaka čast, molim se za njega, nije mi čudno što su njemu stavili poduži životopis i nabrojili sve funkcije koje je dosad nosio, ali me ipak iznenadilo što je na vatikanskim stranicama s popisom kardinala vrlo velik prostor posvećen Vinku Puljiću. On nije iz Amerike, niti je bio upleten u kakve skandale, čak se navodi njegovo zauzimanje tijekom rata u Bosni, pa i to da je kratko vrijeme bio otet... a Domeniki je vjerojatno favorit jer je blizak Međugorju, jel tako?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 05, 2013 21:44 

adrijana je napisao/la:
Imam "osjećaj" da će odabrati jednog, Rimskoj kuriji dobro poznatog kardinala, ali "razum" mi govori da mu je mana što je iz Amerike i što je svojevremeno bio navodno umiješan u neke poznate američke skandale, nažalost.
Mislis na Roger Michael Mahony-ja? Osobno ne vjerujem baš zbog velikog skandala u koji je bio umješan. A ima i dosta godina (77) iako to ne mora ništa značiti.
S obzirom da kardinalski zbor ima najviše talijana kardinala, moj je "osjećaj" da bi slijedeći papa mogao lako biti neki njihov kardinal. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 05, 2013 22:42 

sir.oliver je napisao/la:
Mislis na Roger Michael Mahony-ja? Osobno ne vjerujem baš zbog velikog skandala u koji je bio umješan. A ima i dosta godina (77) iako to ne mora ništa značiti.
S obzirom da kardinalski zbor ima najviše talijana kardinala, moj je "osjećaj" da bi slijedeći papa mogao lako biti neki njihov kardinal. :wink:

Ne, ne.
Kard. William Levada.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2013 12:58 

adrijana je napisao/la:
Ne, ne.
Kard. William Levada.
Nisam znao da je i on bio uključen u nekakve seks skandale svojevremeno. Izgleda da je službeno dao podršku kard. Roger Mahony-ju za uključivanje u kardinalski zbor u Vatikanu. Osobno ne bih volio ni jednog ni drugog vidjeti kao slijedećeg papu.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2013 13:49 

Stvar je zapravo u tome da uopće nije bio uključen u seks skandale, nego su "neki izjavili", pa su ga opet "neki prozvali" da nije reagirao na vrijeme i da reakcije nisu bile dobre (premještaji) na slučajeve koje je navodno "trebao znati" jer, eto, u Americi kao i u Australiji ti skandali su se jedno vrijeme dali jako dobro unovčiti, pa je sve brujalo o tome. Tada su jedno vrijeme svi biskupi i kardinali bili pod sumnjom da nešto zataškavaju i nešto skrivaju. Dovoljno da se čak i nevinom čovjeku uprlja ugled i čist obraz.
William Levada je bio sve do prošle godine na čelu Kongregacije za nauk vjere, a što je još bitnije ima određen autoritet naspram ostalima.
U Italiji su naveliko mediji razbuktali aferu Vatileaks, pa je "stigma" talijanskih kardinala potencijalna upletenost u urotu protiv Pape, dakle niti oni mi ne izgledaju najbolji izbor. Od Talijana najviše me se ipak dojmio Angelo Comastri, čitala sam 2 njegove knjige koje su odlične.

Giovi je napisao/la:
Cijela Crkva je uključena u molitvu oko izbora novog pape, a zanimljiva je stranica
http://www.adoptacardinal.org/
na kojoj se svakome dodjeljuje jedan kardinal za kojeg će se pomoliti.
Ovime se zgodno potiče na zajedničku molitvu, da Duh Sveti prosvjetli kardinale na konklavi kako bi mogli biti otvoreni Božjoj volji.

Kojeg si kardinala "usvojio", ako se smije znati?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2013 19:35 

adrijana je napisao/la:
Stvar je zapravo u tome da uopće nije bio uključen u seks skandale, nego su "neki izjavili", pa su ga opet "neki prozvali" da nije reagirao na vrijeme i da reakcije nisu bile dobre (premještaji) na slučajeve koje je navodno "trebao znati" jer, eto, u Americi kao i u Australiji ti skandali su se jedno vrijeme dali jako dobro unovčiti, pa je sve brujalo o tome. Tada su jedno vrijeme svi biskupi i kardinali bili pod sumnjom da nešto zataškavaju i nešto skrivaju. Dovoljno da se čak i nevinom čovjeku uprlja ugled i čist obraz.
William Levada je bio sve do prošle godine na čelu Kongregacije za nauk vjere, a što je još bitnije ima određen autoritet naspram ostalima.
U Italiji su naveliko mediji razbuktali aferu Vatileaks, pa je "stigma" talijanskih kardinala potencijalna upletenost u urotu protiv Pape, dakle niti oni mi ne izgledaju najbolji izbor. Od Talijana najviše me se ipak dojmio Angelo Comastri, čitala sam 2 njegove knjige koje su odlične.

Giovi je napisao/la:
Cijela Crkva je uključena u molitvu oko izbora novog pape, a zanimljiva je stranica
http://www.adoptacardinal.org/
na kojoj se svakome dodjeljuje jedan kardinal za kojeg će se pomoliti.
Ovime se zgodno potiče na zajedničku molitvu, da Duh Sveti prosvjetli kardinale na konklavi kako bi mogli biti otvoreni Božjoj volji.

Zašto je Levada maknut s čela Kongregacije?
Osobno bi mi bilo drago da bude malo mlađi. Meni je simpatičan i Scola, ali i Dolan. Istina Afrikance baš nešto i ne znam

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2013 20:26 

sara je napisao/la:

Navršio dob za umirovljenje, pa ponudio Papi ostavku.
Koliko vidim popise kardinala to su većina, većina stariji ljudi kojima bi sigurno odgovarao radije mirniji život i manje opterećenja.
Danas se brzo živi, promjena i izazova je sve više, a Bog je strpljiv i daje vremena i za vodstvo i za obraćenje, svakako ne bismo trebali gledati toliko na ono što svijet misli i kako doživljava pojedinog kardinala, nego promatrati u vjerničkom ključu. Duh Sveti neka vodi Crkvu i izabere budućeg papu, pa makar bio to i onaj za kojeg se najmanje nadamo...

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2013 21:55 

Tko je već dosta dugo kardinal, a spada među mlađe? Vinko Puljić :!:

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2013 22:39 
Administrator

adrijana je napisao/la:

Pa zapravo nisam ja, žena je najprije dobila Bozanića, pa je išla provjeravati jeli to štela, pa je prijavila i mene,
a meni dodijelili nekog francuza, André Vingt-Trois.
No ja to doživljavam više kao poticaj da se moli za Božju volju kod izbora pape, manje mi je važno kako i za koga.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2013 08:45 

adrijana je napisao/la:
sara je napisao/la:

Navršio dob za umirovljenje, pa ponudio Papi ostavku.
Koliko vidim popise kardinala to su većina, većina stariji ljudi kojima bi sigurno odgovarao radije mirniji život i manje opterećenja.
Danas se brzo živi, promjena i izazova je sve više, a Bog je strpljiv i daje vremena i za vodstvo i za obraćenje, svakako ne bismo trebali gledati toliko na ono što svijet misli i kako doživljava pojedinog kardinala, nego promatrati u vjerničkom ključu. Duh Sveti neka vodi Crkvu i izabere budućeg papu, pa makar bio to i onaj za kojeg se najmanje nadamo...

Kad je papa prihvatio ostavku, smatram da je dobro da tako bude. A smatram i da je dobro razumom tražit najpogodnijeg kandidata, naravno u molitvi i želji da Duh Sveti nadahne izbor.
Meni bi eto bilo drago i da bude kardinal iz Afrike, jako mi se svidjelo ono što piše o Peteru Turksonu.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2013 09:52 

Budući Papa, bit će:Zagrebački Nadbiskup, Kardinal, Josip Bozanić,
pa kome drago ili manje drago, ali tako će biti..Amen !!

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2013 12:59 

Giovi je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Pa zapravo nisam ja, žena je najprije dobila Bozanića, pa je išla provjeravati jeli to štela, pa je prijavila i mene,
a meni dodijelili nekog francuza, André Vingt-Trois.
No ja to doživljavam više kao poticaj da se moli za Božju volju kod izbora pape, manje mi je važno kako i za koga.

Bog uslišava naše molitve, a mi često zaboravljamo moliti baš za konkretnu osobu, u ovom slučaju da ju Duh Sveti nadahne za ispravan izbor. To mislim da je smisao ove akcije, da učvrsti našu povezanost i međusobno upoznavanje.

I jedan mali ispravak, :wink: , mislim da Andre Vingt-Trois nije "neki francuz", već nadbiskup Pariza kojeg smo zapamtili (mi neki) po otporu rodnoj ideologiji u francuskim školama i po otporu blasfemičnoj umjetnosti u francuskim kazalištima, pa tako mislim da ti je izbor baš pogođen...

Nije naštelano, evo ja dobih iz Meksika biskupa Guadalajare, Francisco Robles Ortega (63). Jedan od prvih članova Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.
Eto. Nema slučajnosti u ovom svijetu.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2013 15:15 
Administrator

adrijana je napisao/la:
I jedan mali ispravak, :wink: , mislim da Andre Vingt-Trois nije "neki francuz", već nadbiskup Pariza kojeg smo zapamtili (mi neki) po otporu rodnoj ideologiji u francuskim školama i po otporu blasfemičnoj umjetnosti u francuskim kazalištima, pa tako mislim da ti je izbor baš pogođen...

A to je taj, hvala na info.
Ne stignem čitati o svim tim kardinalima, no kad bude izabran papa, onda bi volio detaljnije upoznati tko je to izabran. Kalkulacije unaprijed mi nisu zanimljive, kad uostalom na kraju može biti izabran i onaj koji nije kardinal.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2013 19:38 

Evo, sa svim učenicima, na svakom satu molimo za kardinale i njihovu poslušnost Duhu Svetomu.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 12, 2013 11:16 

Istinski su potrebne molitve za odabir novog Pape jer objektivno gledano budući Papa, ma tko on to bio, će pored uobičajenih crkvenih problema imati protiv sebe i neke okolnosti koje prijašnje Pape nisu imale. Npr. predrasude koje šire raznorazni "vidioci" (koji zapravo rade na diskreditiranju Crkve) kao i činjenicu da je bivši Papa odstupio (ne mislim kako će se Benedikt XVI miješati u vođenje Crkve nego na doživljaj vjernika koji je za sada nepredvidiv).

Prosvijetli Gospodine kardinale izbornike, da izbiru po Tvojoj volji kako bi bio izabran najvjerniji radnik u Tvojoj Crkvi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata