euriyala je napisao/la:
...
Govorila sam o kažnjavanju prije Isusa. Ako je Isusovo otkupljenje ekvivalentno težini grijeha starozavjetnih ljudi, zašto ih je onda Bog sve ubijao i zašto onda nije pričekao da Isus otkupi sve grijehe?
---Ne samo starozavjetnih vec i buducih grijeha. Bog stvara a ne ubija.
Znači, ako su ljudi ti koji su griješili, onda nije nemoralno ubijati ih i kažnjavati na onako grozne starozavjetne načine? Dakle, ljudi su to izazvali i Bog je reagirao ispravno?
--- Bog je postovao njihovu slobodnu volju. Izvan Boga nema zivota. Prepustanje grijehu ubija.
"Bog covjeka hoce radi duse, dusu radi volje, a volju radi ljubavi." sv.F.Saleski
Jasan mi je koncept slobodne volje. To smo već prošli, ne?
--- Mislio sam da da, ali onda slijedi...
Ako je pravilo igre da si sami donesemo sundbinu s obzirom na vrstu našeg izbora, je li zbilja pravedno da gorimo vječno u paklu? Zbilja?
--- Nitko nam nista ne namece, sami biramo. Sudbine i predodredenja nema.
Pakao je odsudstvo svakoga dobra. Dobro postoji samo u Bogu. Odreci se Boga znaci biti bez dobra. Nema vece kazne. "Bog nije onaj koji nas osudjuje, nego se mi sami osudjujemo svojim grijesima. Prokleti se ne tuze na Boga, oni se tuze sami na sebe" sv.I.M.Vianney
Zar Bog ne može, ako je već toliko milostiv a i svemoguć, utjecati na to da ne gorimo baš u paklu ako nismo prihvatili Isusa i ako smo činili dobra djela? Ovo sve meni zvuči kao da je Bog tu nemoguć. Zašto ne odstupiti od svojih pravila? Ako je svemoguć, može.
--- Zato ti je i dan zivot da slobodno odlucis.
"Nista ne vrijedja Boga tako puno, nego kada covjek sumnja u Njegovo Milosrdje" sv.I.M.V.
Ne može protiv sebe, kažeš. Onda nije svemoguć. I ići protiv sebe ide uz svemogućnost. Onda je njegova moć i sposobnost ograničena. Ali ako je on stvorio to pravilo, onda ga može i promijeniti. Dakle, može protiv sebe. Nitko ga nije na to natjerao. Ili jest? Kažeš, Bog postupa prema apsolutnoj pšravdi i ne može protiv sebe. Kao da je apsolutna pravda njemu nadređena i on je njen izvršioc.
-Bog JE, apsolutan i nepromjenjiv, Savrsen.
Nemoj banalizirati, po neznam koji put izvrces vlastitu logiku.
Kad bi netko savrsen isao mijenjati sebe priznao bi svoju nesavrsenost. Ja sam onaj koji Jesam.
Pravda iz njega proizlazi, a apsolut je iznad i vremena i prostora.
Gledaš vjeru u kontekstu vlastite. Ateisti se oslanjaju na ono definitivno nama dohvatljivo, što je materijalno i ono nematerijalno što iz materijalnog proizlazi. Pretpostavka je za ateiste ono što je za vjernike vjera. Nije sve dokazano. Ali s obzirom na empirijske podatke, na velike uzorke i na znanstvenu potvrđenost tvorimo neke pretpostavke.
--- Koji je smisao? Kada bi dobila sve odgovore...sve dokazala. Umres i uzalud vam trud sviraci.
Znanost nije opreka vjeri. A kako je divno biti znanstvenik vjernik, i u svemu stvorenom traziti savrsenstvo Stvoritelja. "Covjek ne otkriva nista veliko, osim ako on sebe samog ne ucini malenim i jednostavnim".
Kakvo mi vrijeme istječe? Za šta? Za pronalazak Boga?
Ovo za istinu se slažem. Svačije mišljenje je subjektivno, jer smo subjekti i ne možemo doći do apsolutne istine. Samo je pitanje šta smatramo pod apsolutnom istinom i da li u nju vjerujemo jednom kad je definiramo.
--- ima ona pjesma "...zivot leti kapetane, mladost bizi..."
Ono sto definiramo nije apsolutno. "Tragicno je sto su glupani toliko sigurni a mudri puni sumnje" B.Rusell "Kad bi nam Bog bio shvatljiv, zar bi bio Bog?
Znam taj argument i znam William Lane Craiga. Ne razumijem zašto samo dobro po sebi nisu dovoljne za biti označene vrijednima.
---To sam ti obrazlozio (Toni jos jasnije)...i ponavljam ako mi nesto nerazumijemo neznaci da nije tako.
Prema tome zbilja ateisti jesu nemoralni.
--- Isto kao i svi mi gresnici. Ali opet Bog nas sve jednako voli.
"Gospodine Isuse, Ucitelju moj, smiluj se meni gresniku, koji sam se cijeloga zivota manje brinuo o svojoj dusi, nego li sto ona zavodnica jedan jedini dan provede brinuci se o svome tijelu." Heliopski biskup
"Cesto covjek zestoko juri za necim sto zudi, ali kad to dostigne, onda pocinje drukcije misliti; o jer zelja nije trajna, nego skace s jedne stvari na drugu. Nije dakle bez znacenja da se i u najmanjim stvarima odreknes samoga sebe"