euriyala je napisao/la:
Slomljena nisam, pa Bog nece ni na taj nacin doci do mene.
--- Ne bih zelio da me krivo shvatis. Ne zelim ja tebi nista lose, nisam to ni pomislio. To je u smislu one "cudni su putevi Gospodnji". Dotice nas Gospodin na razne nacine.
Ne prezirem ja ono sto ne razumijem sto se ovog konteksta tice, nego bas ono sto razumijem. Prihvacam opciju da razumijem pogresno, a isto tako ne vidim zasto ti ne bi uzeo u obzir mogucnost da si i ti shvatio stvari pogresno.
--- Zato sto sam razmisljao isto kao i ti. Razumio sam samo naravno i nisam ni davao mogucnost nadnaravnom da postoji. I kada sam dopustio tu mogucnost (ako postojis pokazi se? koja drskost), otvorila se neizmjernost. Mjesavina onoga znam da nista neznam i znam da neznam sve. Svjestan svojih ogranicenja Gospodin nam nadodaje sve.
"Tko se odrekne svijeta, gospodar je cijelom svijetu"
Pitanje, apropo pogresnog ili drugacijeg shvacanja - jedan je katolicki svecenik iz Australije, kojeg sam slusala neki dan na youtube-u, na pitanje mogu li ateisti stici u raj odgovorio sa apsolutno, ukoliko su dobri, jer ako rade dobre stvari premda ne vjeruju u Boga oni zapravo cine bozje djelo, a da toga nisu ni svjesni, jer Bog je ljubav i Bog je dobro. Drugim rijecima, nije potrebno da vjeruju u Boga, ako su dobri, ici ce u raj. To je, cini mi se, nesto potpuno suprotno od onoga sto ti govoris. Radi se, ponavljam, o katolickom sveceniku, ne o sveceniku neke druge krscanske podvrste. Molim te, ako zelis, da mi to prokomentiras.
--- Ako je svecenik, nazalost ne znaci da ne moze biti u zabludi. Sigurno ih mozes jos pronaci.
Ja ti ne govorim vec prenosim ucenje KC. " Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti" osim imena Isus. (Dj 4, 12)
Kao da zelis da kazem: upravu si, budi dobra (sta god to znacilo), nemoras vjerovat u Boga, a ako On mozda postoji, bit ces s Njim iako ti to ne zelis.
Ali to bi bila laz, prema onome sto sam spoznao. Zato vjera i jeste svjedocanstvo.
Ali ipak nitko od nas nezna kada nekoga moze dotaknuti Bozja milost. I zadnja sekunda zivota dovoljno je vremena da se odlucimo za Njega. On zna kome je koliko dao i koliko od koga ocekuje. Kome je vise dano od njega se vise ocekuje. Posto nam je dao sve, sve od nas ocekuje. Pa sto se vise oslobodimo sebe, vise nam daje. Jednako svima, pravedno.
Ako je ovo tocno, ako uopce ima takvo nesto kao sto je tocno ili ne, to bi onda znacilo da krscanstvo ili bilo koja druga religija ne igraju neki specijalnu ulogu, odnosno, ne moras svjesno biti pripadnik neke religije, pa one, prema tome, gube na vaznosti.
--- Kada bi to bilo tako- zakljucak bi ti bio ispravan.
Jel sada razumijes zasto je ovaj svecenik u zabludi? Ako je sve istina, nista nije istina. Istina ne ovisi o perspektivi i kutu gledanja. Ona jednostavno Je. "Ja sam onaj koji Jesam" "Ja sam put, istina i zivot"