Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 23:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 01, 2014 15:16 

Crni Barun je napisao/la:
Kresimir Fly je napisao/la:
u samome startu svoga postojanja. Sam savez po sebi je izvor problema :wink:

Zašto bi savez bio problem?
Zar je svaki savez pogrešan?

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 16:00 

Citat:

E pa to i mene zanima. Isus je težio da svi budu jedno, KC u skoro cijelom svijetu poziva na jedinstvo, a unutar hrvatskog katoličkog korpusa dolazi do straha od ujedinjenja.

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 16:07 

Kresimir Fly je napisao/la:

Objasnio sam ranije:
Citat:
Ideja je katastrofalna jer svaki savez, pa i onaj najlabaviji, u pravilu vodi ka potpunom sjedinjenu i stvaranju unitarističke tvorevine/države.

Dakle, 2 zemlje koje nisu htjele više ratovati, priznale su da si međusobno ne vjeruju i da si nikada neće vjerovati. Zato su odlučile osakatiti sa savezom jedna drugu kako bi onemogućile međusobno ratovanje. Umjesto prijateljstva koje se temelji na povjerenju, dobio se savez koji se temelji na nepovjerenju. Drugim riječima, svaka će izgubiti sebe (nestati) da bi uništila neprijatelja i time ispunila svoju težnju. Uistinu će se pokazati istinitom ona narodna: "tko s vragom tikvice sadi..."
U samom startu je klica zla posijana, samo je pitanje kada će postati snažan plod.

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 10:41 

Evo, šibenski biskup Ante Ivas nazočio sinoć ustaškom derneku u Čavoglavama. Mislim da nije moguće da samo meni to nije normalno. Kakva se poruka time šalje?

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 11:22 

enigmus je napisao/la:
Evo, šibenski biskup Ante Ivas nazočio sinoć ustaškom derneku u Čavoglavama. Mislim da nije moguće da samo meni to nije normalno. Kakva se poruka time šalje?

"ustaškom derneku u Čavoglavama." ? - sta ti citas neke "etno biznis" portale ili je to neki svjtonazorski zakljucak

Stosta u ovom drustvu nije "normalno", pogotovo iskrivljene ideologije od fasisticko/ustaske do komunisticko/socijalisticke. Nazalost ljudi tu biraju strane, umjesto da oboje osude.

Biskup Ivas je vec toga dana poslao jasnu poruku:

"Narode moj, „sjeti se svega puta svoga kojim te Bog
vodio, i svega što ti je sve na putu učinio: kako te
vodio kroz pustinju i zemlju punu otrovnih štipavaca i
zmija, iz ropstva te i smrti vodio u slobodu i život… I
budi Bogu svome zahvalan!“

" Biblija, nas opominje kako put u slobodu i sloboda
nosi sobom opasnost napasti da, kad na putu slobode
dođu teškoće i neugodnosti.., naročito kad „ponestane
kruha i vode“, kad se pojave smutljivci.., da tada neki
počnu misliti kako je ipak ono prije, ona vremena „kad
su sjedili kraj punih lonaca egipatskih“, zapravo bili
bolji, čak i poželjniji, iako su to bili dani ropstva.
Mnogi tada zažele povratak „tim stolovima“ starih
gospodara. I uvijek se nađe onih, kaže nam Biblija, koji
su tada spremni pobuniti narod, zaluditi narod,
obmanuti ga, vraćati natrag… Spremni su obezvrijediti
slobodu, pomutiti u narodu vjeru u Božji dar slobode,
pa čak i Boga i one koji su ga u njegovo ime poveli na
put slobode optužiti za prijevaru, „za opasne
namjere“ , pa čak i za „udruženi zločin“…

„Rat je poguba ljudske naravi“ govorili su stari mudri
hrvati Dubrovčani.

Svaki rat ranjava samu narav i bit
čovjeka koji je „slika Božja“. Nitko u ratu ne može
ostati potpuno nevin i neokaljan i bezgrešan…

To s
opterećenjem, tugom i kajanjem priznaju gotovo svi
koji su bili primorani prihvatiti obrambeni rat i sve
njegove strahote… I zato su spremni oprostiti i
zalagati se za mir. (ne paradno, nego iskreno.)
Ponosni smo na njih. Ali samo „istina oslobađa“. Ne
manipuliranje istinom… Na žalost, ne može se
zanijekati da postoji neka opasna namjera i praksa ,
da se o Domovinskom ratu još govori i piše kao o
nekakvom građanskom ratu u kojem su svi jednako
krivi i nedužni… Kao da smo bili slijepi i gluhi i glupi
pa nismo dobro vidjeli odakle su dolazili.., topovi,
lopovi i rušitelji… I što su nam poručivali, pisali i
pjevali.., odavle iz Knina na posebno okrutan i krvav
način! „Ubi ga to ti je Stepinac“ vikao je tu pred
Kninom „pred balvanima“ na cesti, s puškom
uperenom u mirotvorca, biskupa Badurinu… Sve
civilizacije svijeta poznaju i priznaju bitnu razliku
između branitelja i agresora… žrtve i lopova…

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7&refid=17

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 11:50 

SlijepiPutnik je napisao/la:
"ustaškom derneku u Čavoglavama." ? - sta ti citas neke "etno biznis" portale ili je to neki svjtonazorski zakljucak

Stosta u ovom drustvu nije "normalno", pogotovo iskrivljene ideologije od fasisticko/ustaske do komunisticko/socijalisticke. Nazalost ljudi tu biraju strane, umjesto da oboje osude.

...

Pa ne znam kako bi ljepše nazvao skup na kojem se u javnosti pojavljuje jedan osuđeni ratni zločinac (i opet ću reći sa kršćanskog gledišta: možda se pokajao, ali da se iskreno pokajao, mislim da se ne bi pojavljivao više u javnosti), gdje jedan pjevač počinje pjesme sa uzvikom "za dom", gdje policija intervenira zbog nedozvoljenih simbola (opet će netko reći da ih je bilo jako malo - ali bilo ih je, i jedan je previše, a i koliko policija nije otkrila).

Mogu ga ljepše nazvati - dernek ekstremne desnice. Jednom biskupu tamo nije mjesto. Njegova propovijed je lijepa, ali odlaskom sinoć na ono mjesto sve je pokvario. Ali opet, sve navedeno je samo moje mišljenje.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 13:18 

enigmus je napisao/la:
SlijepiPutnik je napisao/la:

...

Pa ne znam kako bi ljepše nazvao skup na kojem se u javnosti pojavljuje jedan osuđeni ratni zločinac (i opet ću reći sa kršćanskog gledišta: možda se pokajao, ali da se iskreno pokajao, mislim da se ne bi pojavljivao više u javnosti), gdje jedan pjevač počinje pjesme sa uzvikom "za dom", gdje policija intervenira zbog nedozvoljenih simbola (opet će netko reći da ih je bilo jako malo - ali bilo ih je, i jedan je previše, a i koliko policija nije otkrila).

Mogu ga ljepše nazvati - dernek ekstremne desnice. Jednom biskupu tamo nije mjesto. Njegova propovijed je lijepa, ali odlaskom sinoć na ono mjesto sve je pokvario. Ali opet, sve navedeno je samo moje mišljenje.

Dečko, ajd' ti lijepo četničkim koljačima u Srb, zajedno sa Pupovcem i nakazom Mesićem... I obavezno stavi "kapu ljubavi" (kako ju nazva Lignjun) sa Šljivančaninovom petkorakom na njoj.

Usput... ZA DOM SPREMNI! Eto, pa me sad zovi ustašom, ne smeta mi.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 13:48 

Miroslav je napisao/la:
Dečko, ajd' ti lijepo četničkim koljačima u Srb, zajedno sa Pupovcem i nakazom Mesićem... I obavezno stavi "kapu ljubavi" (kako ju nazva Lignjun) sa Šljivančaninovom petkorakom na njoj.

Usput... ZA DOM SPREMNI! Eto, pa me sad zovi ustašom, ne smeta mi.

Zašto, kada netko kritizira ultradesničarska okupljanja, odmah dođu dežurni sa komentarima "idi tamo svojim (četnicima, komunjarama, ....)" ??? A zašto ne bi živjeli kao zapad, kojem pripadamo? Sad smo već OT, da se vratimo na temu: zašto KC u Hrvatskoj ne bi počela malo vući na tu stranu, a ne da se stalno i stalno vraćamo na povijest, bilo onu iz 41. bilo onu iz 91. Što je bilo, bilo, koga više briga? Narod sve više i više moralno propada, zbog ekonomske situacije. Crkva tu ne može puno napraviti u materijalnom, ali jako puno može na duhovnom. A duhovna pomoć sigurno nije stalno i konstantno ponavljanje prošlosti.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 13:54 

enigmus je napisao/la:
...

skup na kojem se u javnosti pojavljuje jedan osuđeni ratni zločinac (i opet ću reći sa kršćanskog gledišta: možda se pokajao, ali da se iskreno pokajao, mislim da se ne bi pojavljivao više u javnosti),

--- slazem se da to bas nije pametno- a o iskrenosti necijih postupaka sud moze dati samo Bog

gdje jedan pjevač počinje pjesme sa uzvikom "za dom",

--- bolje bi bilo izbjeci

gdje policija intervenira zbog nedozvoljenih simbola (opet će netko reći da ih je bilo jako malo - ali bilo ih je, i jedan je previše, a i koliko policija nije otkrila).

--- ovo ti je malo prenaglaseno (kao i u medijima)- na 100 000 ljudi policija povecalom trazi simbole, a nazalost par ekstremista i neznalica ces svugdje naci (nazalost imamo inflaciju "budala")...samo javnim eksponiranjem takvih deviacija im se radi veca reklama (ocita afirmacija). Ali su tu prisutna i dvostruka mjerila, uzimajuci u obzir Srb sto bi isto trebalo osudit (ikonografiju i povjesni kontekst).

Mogu ga ljepše nazvati - dernek ekstremne desnice.

--- Prvo nazvati nekoga ustasom, znaci zlocincem. Drugo dernek je prekodrinski naziv za seljacku/narodnu zabavu- sto je opet etiketa, ali dobro (cavoglave su naselje od 5 kuca)
Da je tamo dosta prisutnih blisko "ekstremnoj" desnici, sto je vjerovatno (i legitimno, dok samo pricaju) ali sumnjam da su u vecini (to je zanemariva polit.snaga u Hrv.). Ali pretpostavljam da vecina sigurno pripada desnom pol.spektru, sto je po meni sasvim legitimno (sto moze smetat ako uzmes u obzir da su vec izvarani i od te iste desnice, koja se poziva na vjeru i domoljublje).

Vidis u ovom nazivu se jasno ocituje tvoj stav poradi kojeg si otvorio ovu teme...isto ne razlucujes kod Crkve u Hrv.

Ne razlucujes domoljublje i nacionalizam. Crkva naglasava sve vrijednosti (dom, slobodu, vjeru, ljubav, istinu) kao darove Bozje, i ako na to ne gledamo tako, zrtva smo neke svoje slike i predodzbe, ideologije/nacionalizma kao takvoga. A da postoje i slaba braca (pa i svecenici) medju nama koji to nazalost ne razumiju, sasvim je jasno, ali su sigurno u manjini. Ti Crkvu sudis iz vana pa i sam prihvacas sliku kakvu vidis iz medija ili okoline. Crkva je tu da svjedoci i govori istinu...ali oni koji govore u njeno ime (ovi koje spominjes) ponekad grijese, samo su ljudi...pa je problem kada se grijesi pojedinaca u Crkvi prenose na cijelu ili cak na Boga(sto je opet razumljivo, u odsustvu milosti i spoznaje). Ali to su oni koji Krista nisu sreli, kao sto i sam kazes, da si katolicki odgojen, ali Krista nisi upoznao. Mozda bih i ja isto razmisljao i zastupao iste stavove da mi On nije dosao u susret. To je milost, a ne nesto sto sam zasluzio nekim djelom ili "silnom?" pamecu. Samo nikad nemoj odustati u trazenju, ali se ni ogranicavati iskljucivanjem jedne od opcija.

Jednom biskupu tamo nije mjesto.

--- biskupu je uvjek mjesto tamo gdje ima "gresnika"...jer ne trebaju zdravi lijecnika, vec bolesni

Njegova propovijed je lijepa, ali odlaskom sinoć na ono mjesto sve je pokvario.

--- pa nije biskup isao na koncert vec u jednu od zupa svoje biskupije

Ali opet, sve navedeno je samo moje mišljenje.

:wink:

Zadnja izmjena: SlijepiPutnik; Sri kol 06, 2014 19:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 18:53 

enigmus je napisao/la:
Zašto, krska okupljanja, odmah dođu dežurni sa komentarima "idi tamo svojim (četnicima, komunjarama, ....)" ??? A zašto ne bi živjeli kao zapad, kojem pripadamo?

Zapad, kojem pripadamo, ponosi se svojom domovinom, i svojim narodom, za razliku od one bagre za koju glasaš, koja je 1991. izašla iz Sabora, jer nije željela glasati za neovisnu i samostalnu hrvatsku državu, trolčino. Ako ćemo o zločincima, eno ti strica Marina Jurjevića. Može te sram i stid biti nazivati Darija Krodića zločincem. Ti si od istog onog kova koji bi i Gotovinu izdao, kao što je svojedbno bez uvijanja izjavila ona levičarska spodoba Danijela Trbović.

A što se tiče za ZA DOM SPREMNI!, ja ti s eneću ovdje povinovati kao kolega Slijepi Putnik, jer smatram da u tom domoljubnom pozdravu nema ničeg loše, izuzev za one što su s bradurinama i kokardama marširali po Vukovaru, pjevajući "bit će mesa klat emo hrvate", ili za one što su '45. pjevali "nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga". Uosstalom, kad ti toliko smetaju "simboli", što ne odeš na policiju pa zatražiš od njih da napišu prijave protiv petokrakaškog bala vampira u Kumrovcu. Dvoličnjače!

A ti se Slijepi možeš sramiti zbog kolektivnog etiketiranja svih ustaša zločincima. kao da slušam miting na Gazimestanu...

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 19:09 

enigmus je napisao/la:
[
Zašto, kada netko kritizira ultradesničarska okupljanja, odmah dođu dežurni sa komentarima "idi tamo svojim (četnicima, komunjarama, ....)" ??? A zašto ne bi živjeli kao zapad, kojem pripadamo? .

Volim zapad. Zahvaljujuči zapadnim gospodarima Hrvatska je uvijek bila dio zapadne kulture i tamo pripada. Ne volim derneke več klasiku i opere.

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 20:42 

Miroslav je napisao/la:

A što se tiče za ZA DOM SPREMNI!, ja ti s eneću ovdje povinovati kao kolega Slijepi Putnik, jer smatram da u tom domoljubnom pozdravu nema ničeg loše,

A ti se Slijepi možeš sramiti zbog kolektivnog etiketiranja svih ustaša zločincima. kao da slušam miting na Gazimestanu...

Nitko ne povinuje. Samo je tu mnogo dublji kontekst od onoga kako si sam shvatio.
Privatno nigdje u zakonu nije zabranjeno izgovoriti "za dom spremni" (sud u Kninu), ali svjesni tenzije (konotacija) koju to izaziva izgovarati u javnom diskursu, cini se kao provokacija ili cak svojevrsni mazohizam, inzistirati na ovoj sintagmi.
Sigurno to nisu ljubitelji opere Nikola Subic Zrinski, kao ni osobe svjesne onoga sto izgovaraju...nego su to ili namjerni provokatori (svjesni da izgovoreno smeta "drugoj strani", koja je mozda i gora?), ili pobornici propalih ideologija (fasistickih) ili vecinom skup glava zeljnih paznje pod utjecajem tzv. psihologije mase (prazne glave)

U kontekstu izgovorenog ("ustaski dernek") jasno je da se ne misli na djecu cvijeca. Rijetko kada na stvari gledam jednolicno, da bi o icemu iznosio "generalne" zakljucke. Pod Ustasama se jasno misli na pobornike ustaske ideologije, kao takove promicatelje kulture smrti - znaci zlocince, ako ne djelom onda propustom (sto nikako ne ukljucuje sve stanovnike NDHazije, gle zacudo nisu svi bili ustase). Znam i za povjesni kontekst i okolnosti (velikosrpska hegemonija, tisucljetni san itd) da mi ne bi na to sirio raspravu.

Ti si taj koji lijepi etikete, bez da dozvolis mogucnost da ljudi mogu biti manje pametni od tebe (npr.ja) , i ne slagati se sa onim sto govoris (iako se nacelno slazemo, ali nas dijeli retorika).
Tako unaprijed napadas/etiketiras enigmusa kao da je komunist, sdp-ovac i neznam ti sta, ali mozda je samo zrtva 50 godisnje propagande , socijalistickog populizma (liberalan si samo ako razmisljas kao mi) koji je jednako prisutan u svim pol.opcijama i kojeg se nikako rjesit ni u ovoj nasoj kvazi demokraciji.

Zivio ti meni i nemoj sve toliko primat k srcu, nemos tako dugo :D

Vrh

PostPostano: Sri kol 06, 2014 21:41 

enigmus je napisao/la:
.

zašto KC u Hrvatskoj ne bi počela malo vući na tu stranu, a ne da se stalno i stalno vraćamo na povijest, bilo onu iz 41. bilo onu iz 91. Što je bilo, bilo, koga više briga?

--- Ideolozima Hrvatske sadasnjosti i buducnosti bas ne ide pa u nemogucnosti/neznanju da ista naprave i unaprijede, vise im odgovara izvlaciti stvari iz naftalina, te zadrzati status quo. Stalno ponavljati lazi i floskule...od planske privrede do ideoloskih trvenja (izmjene na vlasti)...sto njih kao i njihove oceve drzi na pozicijama (sve sami mediokriteti).
Posto te iste "conkulaste glave" (marksisti lijevi i desni) ali sada tzv. demokrati i liberali jos uvjek ponavljaju i nude propala rjesenja kao opcije nama nema napretka...

Crkva je tu da govori istinu ali je znakovito kako se ta istina iskrivljuje, upitno citira, izvlaci bas na odredene datume i u odredenim okolnostima...tako da to ne radi Crkva vec mediji i politika to koriste za svoje prizemne ciljeve. I u tome moru informacija tesko je cuti istinu (npr. ne odgovara im uopce pisati o propovjedi biskupa Ivasa ili im ne odgovara "jos" pisati o tome; potrebno ga je diskeditirati-npr. cavoglave, Thompson, - zatim osmisliti strategiju kako se time okoristiti i u koje vrijeme, pa krece napad iz vise pera i redakcija). Isto je napravljeno sa poplavama i Crvenim Krizem, pa se pojavi spasitelj da otvori kuhinju (gle cuda muslimansku).
I uz sve probleme, psi laju a karavane prolaze.
Sve mi je vise zao jel te vidim kao zrtvu te propagande. Tesko je cuti i raspoznati istinu ako ona nije na necemu trajnom utemeljena. "Ja sam put, istina i zivot" Bog je istina i na temelju te objavljene istine, mi katolici dolazimo do odgovora. "Ja sam onaj koji Jesam" Znaci istina jednostavno "je" i ne ovisi o promatracu, ali promatrac u odnosu na tu istinu zna "gdje" je. Inace koliko ideologija toliko istina, koliko ljudi i misljenja -toliko stvarnosti.

Narod sve više i više moralno propada, zbog ekonomske situacije. Crkva tu ne može puno napraviti u materijalnom, ali jako puno može na duhovnom. A duhovna pomoć sigurno nije stalno i konstantno ponavljanje prošlosti

---nema se sta dodati :idea:

Vrh

PostPostano: Čet kol 07, 2014 06:16 

Citat:
Privatno nigdje u zakonu nije zabranjeno izgovoriti "za dom spremni" (sud u Kninu), ali svjesni tenzije (konotacija) koju to izaziva izgovarati u javnom diskursu, cini se kao provokacija ili cak svojevrsni mazohizam, inzistirati na ovoj sintagmi.

Kad prestane nekažnjeni bal komunističkih vampira i udbašenje na vlasti i u medijima, onda će prestati i ZA DOM SPREMNI reakcija.

Citat:
U kontekstu izgovorenog ("ustaski dernek") jasno je da se ne misli na djecu cvijeca. Rijetko kada na stvari gledam jednolicno, da bi o icemu iznosio "generalne" zakljucke. Pod Ustasama se jasno misli na pobornike ustaske ideologije, kao takove promicatelje kulture smrti - znaci zlocince, ako ne djelom onda propustom (sto nikako ne ukljucuje sve stanovnike NDHazije, gle zacudo nisu svi bili ustase). Znam i za povjesni kontekst i okolnosti (velikosrpska hegemonija, tisucljetni san itd) da mi ne bi na to sirio raspravu.

Ti si taj koji lijepi etikete, bez da dozvolis mogucnost da ljudi mogu biti manje pametni od tebe (npr.ja) , i ne slagati se sa onim sto govoris (iako se nacelno slazemo, ali nas dijeli retorika).
Tako unaprijed napadas/etiketiras enigmusa kao da je komunist, sdp-ovac i neznam ti sta, ali mozda je samo zrtva 50 godisnje propagande , socijalistickog populizma (liberalan si samo ako razmisljas kao mi) koji je jednako prisutan u svim pol.opcijama i kojeg se nikako rjesit ni u ovoj nasoj kvazi demokraciji.

A kako te ne bi "etiketirao", kako ti to znaš veleumno reći, kad sve ustaše nazivaš zločincima. Kao da slušam druga Kostu Nađa, komadanta Treće Armije.

I samo se ti tješi kako je enigmus žrtva. Moš' mislit...

Vrh

PostPostano: Čet kol 07, 2014 08:00 

Vrijede li ljudska prava za Daria Kordića?

Autor: Tihomir DujmovićDatum: petak, 04. srpnja 2014.
Akcija Zvonka Bušića usmjerena isključivo tome da svjetski mediji progovore koju riječ o neravnopravnom hrvatskom položaju u Jugoslaviji koja je pod krajnje nevjerojatnim kondicijama skrivila i smrt jednog policajca ostao je za hrvatske medije trajno terorist! Ta spirala nelogičnosti, ideološkog prijezira koji uvjetuje konačni stav samo se nastavlja.
Nema jednog pedlja hrvatske političke i društvene scene koji nije kontaminiran hrvatskim ideološkim podjelama! Nema jednog političkog događaja na koji gledamo istim ili bar približno istim pogledima, nema i dalje segmenta u kojem ne ratuju stari ustaše i partizani! Ne postigne li ova zemlja konsenzus oko barem načelnih pitanja država će de facto suštinski nestati i postati će čisti zemljopisni pojam, a svi susjedi i ne samo susjedi, koji imaju bilo kakvih ambicija prema Hrvatskoj ostvarit će sve svoje planove lakše nego ikada!

Svaki hrvatski političar koji je bio pri vrhu vlasti u doba sramne hrvatske šutnje danas se na Mirogoj ispraća uglavnom s panegiricima, a Ivici Račanu se vijenac nosi s počastima državnika kao i Franji Tuđmanu. Premda je svoje SDP-ovce poveo van iz Sabora u trenutku kad je Tuđman stvarao hrvatsku državu. Danas Račana tretiraju kao oca hrvatske demokracije, a Tuđmana kao statističku činjenicu pa se zato uporno ističe ono ''prvi" hrvatski predsjednik! Dakle, ni na Mirogoju ni pravice! Za Nelsona Mandelu svi će pronaći samo riječi divljenja i pohvale premda je čovjek sudjelovao u nizu terorističkih akcija u kojima je ubijeno na desetine ljudi. Akcija Zvonka Bušića usmjerena isključivo tome da svjetski mediji progovore koju riječ o neravnopravnom hrvatskom položaju u Jugoslaviji koja je pod krajnje nevjerojatnim kondicijama skrivila i smrt jednog policajca ostao je za hrvatske medije trajno terorist! Ta spirala nelogičnosti, ideološkog prijezira koji uvjetuje konačni stav samo se nastavlja. Kad bi uistinu pravda, a ne politika, odlučivale zar bi bilo moguće da sve znamo o zločinima na Pakračkoj Poljani, a baš ništa o zločinima u logoru Bučje gdje se i danas službeno traže 32 nestale osobe? Kad bi samo pravda i istina bila motiv sudskim procesima zar bi bilo moguće da ne znamo niti jednog jedinog ubojicu onih tisuću ljudi koliko je ubijeno za rata u Osijeku? Kad bi pravda i afirmacija pravde, sućut prema ubijenima i njihovoj rodbini bili kriterij, zar bi Huda jama ostala zazidana onako kako su je zajedno sa živim ljudima zazidali Titovi vojnici? I mogao bi nažalost tako unedogled! Politika podjednako ravna i stav prema Kordiću odnosno Blaškiću i to sa ''pravomoćnom presudom" nema nikakve veze! Tihomir Blaškić je na haškom sudu osuđen konačnom presudom na devet godina zatvora i iz zatvora je izašao kao pravomoćno presuđeni haški osuđenik. No, hrvatski mediji su ga i prije i danas tretirali kao faktički nevinog čovjeka. Dario Kordić je isto kao i Tihomir Blaškić haški osuđenik i to na kaznu od 25 godina zatvora od kojih je odležao 17 godina, ali on za hrvatske medije nema isti tretman.

Već i sama činjenica da ga je netko dočekao na Plesu izazvala je pravu provalu bijesa dežurnih čuvara antifašističke revolucije! Zašto? Zato jer je Kordić pravomoćno presuđeni haški osuđenik. Zar to nije i Tihomir Blaškić? Kad se Blaškić vratio iz Haaga mediji i političari su se otimali da mu budu što bliže i nikad, baš nikad nitko nije tražio da ga se tretira kao ''pravomoćno presuđenog haškog osuđenika". Ali, kad se Dario Kordić pojavio u Hrvatskoj i kad je biskup Košić rekao da je on po njegovom mišljenju nevin čovjek počela je stara histerija. Dario Kordić je presuđen da je kao političar noć prije zločina u Ahmićima održao politički sastanak gdje da je dogovorena akcija. Kasnije se ispostavilo da uopće nije dokazano da je Kordić bio na tom sastanku da bi se na kraju tvrdilo da ga i nije bilo! Kako god, Kordića na tom sastanku nije bilo! Zločin nije mogao narediti jer nije bio vojni zapovjednik. Osobno svojom rukom nije ubio nikoga. Pa ipak u jeku one britanske hajke vezane uz izjednačavanje hrvatske i srpske krivnje za rat u BiH Kordić je bio glavna žrtva. Uostalom i sam Blaškić je tvrdio da su Britanci inzistirali na tome da se iseli kompletna Lašvanska dolina, ali da su im ti zahtjevi stalno odbijani. Jesu li zato prvi na udaru Haaga bili Hrvati iz srednje Bosne? Dario Kordić je dobio 25 godina zatvora, u prvostupanjskoj presudi Blaškić 45 godina, a recimo, Biljana Plavšić pet godina zatvora. Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić zajedno nisu dobili kao Dario Kordić premda su osmislili srpski genocid, a Kordić je branio 30 tisuća ljudi u potpunom okruženju! Pa za sva ona zvjerstva u Vukovaru Šljivančanin je dobio pet godina zatvora! Politički dakle kriterij Haškog suda osjeti se od prvog dana, i zato se i dogodilo da je Blaškić premda pravomoćno osuđen tretiran u javnosti, ali i u Uredu Predsjednika Mesića faktički kao nevin čovjek. Ali i za nevinost Daria Kordića imamo niz argumenata. Zašto oni ne vrijede? Po čemu Blaškić ima pravo na medijski i politički tretman nevinog čovjeka, a Dario Kordić nema? Ili je to medijski metak prema Kordiću zapravo medijski metak prema biskupu Košiću koji se hrabrim, odlučnim i jednoznačnim stavovima kad se radi o ocjeni komunizma i ideološkim ocjenama rada ove Vlade bitno izdvaja od svih drugih biskupa?

Da nije Dario Kordić kriv zato jer ne dolazi iz redova bivših pripadnika JNA čiji lobi je danas jači nego ikada? Kako bilo da bilo, politika danas određuje da Dario Kordić mora biti kriv dok je živ i da će mu se stalno na nos nabijati ono za što je odslužio kaznu, premda pravih dokaza nikada nije bilo o njegovoj konkretnoj krivnji. Politika je ta koja nalaže da u desecima intervjua koje je nedavno dao, baš nitko Radimiru Čačiću nije spomenuo njegovu krivnju za smrt dvoje ljudi koju je on skrivio. Tko Andri Vlahušiću javno spočitava njegove nepravomoćne presude? To se nitko i ne usuđuje jer je nalog da se od njega stvara fama kao o nevjerojatno uspješnom gradskom menadžeru! Tko danas kad daje signale da je zainteresiran da bude pomoćnik ministra, Heraku spočitava njegove sudske osude zbog kojih je i odležao u zatvoru? Nitko, jer to politika ne traži. Iz istih izvora i istih krugova se traži da se Dariu Kordiću dok ga bude spočitava da je pravomoćno presuđeni ratni zločinac. Protiv tih dvostrukih mjerila uvijek treba skočiti na noge jer jednoj suspektnoj presudi daju produljeno djelovanje iz istih razloga zbog kojih je bilo najvažnije na početku rada Haškog suda presuditi dvojici Hrvata kako bi se apostrofirala hrvatska krivnja za rat u BiH. Naravno da nakon toga slijedi kako je i slijedilo suđenje i Srbima za njihove zločine ali onda je to suđenje imalo sasvim drugačiji kontekst! Kontekst podijeljene krivnje za koji je kompletnu logistiku međunarodnoj zajednica dala lijeva falanga u Hrvatskoj!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata