Citat:
Marijan je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Kako javlja
Ika, Fra Josip Blažević je na tribini u Vinkovcima izjavio:
"Problem te bioenergije jest što ona nije fizička energija, već je riječ o teološkoj terminologiji", istaknuo je Blažević i objasnio: "U Kini se ona naziva chi, u Japanu qi (reiki), u Indiji prana (pranoterapija), dok je u kršćanstvu najprikladniji pojam ruah, odnosno Duh Sveti". No zapad je odvojio sveto i profano, a tvorac i jednog i drugog samo je jedan - Bog.
Možete li se složiti s tom tvrdnjom?
Ja se nikako ne mogu složiti s generaliziranjem i izjednačavanjem tih termina, i to ne zbog toga što sam o tome učio, nego sam čuo mnoga svjedočanstava pa i sam iskusio plodove jednog i drugog...a zna se koji su plodovi Duha Svetoga. Ovi drugi mi se ne čine takvima....
Eo jednog zanimljivog svjedočanstva..vjerojatno ste ga već mnogi i pročitali.
http://www.ofm.hr/tabor/index.php?optio ... 6&Itemid=1 
Slijedom privatne poruke jednog od forumaša našao sam se ponovno na ovim stranicama i zanimalo me što se razgovara nakon moje stanke o alternativi.
Ovo što si ti Marijane dao, linkove s portala Tabor više je nego zanimljivo. Bez razlike jeli to stvarni doživljaj ili fingirano; radi se o klasičnom
konfliktu [b]koji se događa u duši onih koji su primili inicijacije u dva sasvim različita religiozna sustava.[/b]
Duhovna inicijacija je čin koji se veže uz čovjekovu dušu kao duhovni pečat koji se više ne skida. Petljanje s nekim drugim religijskim iskustvima i primanje drugačije inicijacije može inicijanta dovesti u takve duševne krize da je povratak uz sakrament pomirenja i pokajanje jedini djelotvorni lijek.
Takav pristup problemu o. Blažević kao da ne poznaje. On ostaje na ''teološkoj terminologiji'' kojom se ne mogu obuhvatiti neke prirodne pojave na području energija koje su još nedovoljno znanstveno rasvijetljene, a mnoge od njih su od davnina, posebno na Dalekom Istoku sastavni dio religijske prakse ili barem iz nje proizlaze.
Da bi bio jasniji: Sunčevo svjetlo ima nedvojbeno snagu i učinak na rast bilja, pa i naše zdravlje uvelike o njoj ovisi. Ali isto tako još uvijek ima primitivnih plemena i vjerovanja da je sunce božanstvo, a svjetlost snaga i dar toga božanstva. Mi, koji u to ne vjerujemo i imamo sasvim drugačija objašnjenja za to, sigurno ne ćemo zbog toga izbjegavati sunčanje i izlaganje sunčevim zrakama.
Prirodne energije chi (ći) u kini i drugi relevantni nazivi na Dalekom istoku u njihovom religijskom sklopu spadaju u duhovno, mistično, ili kako mi kažemo nadnaravno. Za nas je to sam još ne do kraja razjašnjena vrsta najvjerojatnije elektromagnetske energije koja ima pozitivan i povoljan učinak ako ju pravilno znamo koristiti.
Druga je stvar kad se netko
inicirau neku takvu religijsku sljedbu a kršten je i još k tome primio sakrament potvrde - inicijacijom pridružen Kristu - tu će ne zbog energije chi ili sunčeve svjetlosti nego zbog konflikta u duši doživjeti ono što p. Linić piše na portalu Tabor, a što o. Blažević ne želi do kraja ljudima razjasniti premda vjerojatno dobro zna o čemu se radi. Samo što bi onda otupio oštricu u borbi protiv onih drugih.
Samo puna istina može čovjeka učiniti slobodnim, a Bog je i Istina i Sloboda.
Oni koji su Kristu povjerovali i u njega se krstili za njih ne postoje niti božanstva niti nadnaravne sile koje bi mu mogle nauditi.
Taj se Blažević spušta na razinu onih sekti i novodobnih vjerovanja koje, zna se iz kojih razloga, žele pridobiti zapadnjaka koji je barem nominalno kršćanin pa govore o Kristu iz Indije, o nekoj kozmičkoj energiji kao snazi Duha Svetoga i umjesto da ljudima kaže o čemu se radi on ih plaši baukom koji samo vreba da ih zaskoči. U njemu je duh Savonarole - duh straha i uskogrudnosti. Umjesto da propovijeda silu Duha Božjega - Svjetlo i Život.
Nadam se da sam uspio donekle pojasniti u čenu je problem. Jednako tako nemam namjeru o tome voditi rasprave pa bi pa ne bi. Svatko može zadržati svoje mišljenje, a ja govorim onima koji se umiju služiti zdravim razumom i čistim vjerom.
Sretne Vam Božićne blagdane ekipo, ako se ne čujemo, te puno radosti i unutarnje topline od Novorođenoga. Jer On nam uvijek govori: hrabri budite, ne bojte se, ja sam s vama!