Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 23:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet vel 20, 2015 09:38 

Započela je Korizma, poznajem mnoge koji su Čistu srijedu postili o kruhu i vodi, i, tako će nastaviti svaku srijedu i petak do Uskrsa.
Što vi mislite o postu, o kruhu i vodi?

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 11:25 

Jeremija je napisao/la:
Započela je Korizma, poznajem mnoge koji su Čistu srijedu postili o kruhu i vodi, i, tako će nastaviti svaku srijedu i petak do Uskrsa.
Što vi mislite o postu, o kruhu i vodi?

Za neke je to normalno skoro čitave godine .
Zar Gospa ne poziva na post o kruhu i vodi srijedom i petkom

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 11:48 

alojzije je napisao/la:

DA, i to me fasciniralo prije više od 30 godina. U početku je Gospa samo poručila preko vidioca da se posti srijedom i petkom. Nakon toga počelo se sa specijalitetima od raznih riba, sve dok sam narod nije shvatio da tu nešto ne štima. Tražili su od vidioca da pitaju kako treba postiti. Gospa je samo kratko odgovorila:"Za mene je post kruh i voda". To je rekla i nikad ništa više nije pojašnjavala.
Pa evo, dragi moji, ako niste nikada iskusili takvu milost posta, - odlučite se barem jedan dan.
Ja vam garantiram da ćete otkriti nešto što niste mogli niti zamisliti.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 13:20 

Jeremija je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

DA, i to me fasciniralo prije više od 30 godina. U početku je Gospa samo poručila preko vidioca da se posti srijedom i petkom. Nakon toga počelo se sa specijalitetima od raznih riba, sve dok sam narod nije shvatio da tu nešto ne štima. Tražili su od vidioca da pitaju kako treba postiti. Gospa je samo kratko odgovorila:"Za mene je post kruh i voda". To je rekla i nikad ništa više nije pojašnjavala.
Pa evo, dragi moji, ako niste nikada iskusili takvu milost posta, - odlučite se barem jedan dan.
Ja vam garantiram da ćete otkriti nešto što niste mogli niti zamisliti.

ja sam to prakticirao ranijih godina...obvezno za korizmu,ali i druge mjesece u godini -povremeno
zadnjih sam malo popustio, ali moža se opet vratim...uglavnom nije bilo teško , pogotovo kad se malo duže odradi to...

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 13:44 

Očito je smisao takvog posta i nemrsa promašen bar kod onih kojima trebaju nepriznate poruke kako bi postili?

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 14:09 

hrki je napisao/la:
...

ja sam to prakticirao ranijih godina...obvezno za korizmu,ali i druge mjesece u godini -povremeno
zadnjih sam malo popustio, ali moža se opet vratim...uglavnom nije bilo teško , pogotovo kad se malo duže odradi to...

Ali, kako si postio? Ako se kaže; "kruh i voda" misli se na običnu vodu i obični kruh. Nije čisti post ako se uzimaju drugi napitci; - čaj, sok, kava...
Ja pravim sam svoj beskvasni kruh, a ako nisam u mogućnosti koristim kupovni, - Samo štome taj malo uljulja, kao da lebdim, vjerovatno zbog kvasca ili drugih sastojaka. Ona beskvasna pogačica, koju na brzinu zamješam sa bijelim brašnom sa malo soli i pečem u vrlo zagrijanoj pećnici ima neopisiv okus. Jedem je dok je vrela, kidam prstima komadić po komadić. Netko će misliti da je takva pogača nekvalitetna ali se vara. Sve što nam je potrebno nalazi se u njoj, i, nikada ne mogu biti dvije iste, svaka se po nečemu razlikuje. Nakon dužeg vremena kad dobijemo dar posta, onda u te dane osjećamo glad samo za kruhom i vodom.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 14:34 

Barnaba je napisao/la:
Očito je smisao takvog posta i nemrsa promašen bar kod onih kojima trebaju nepriznate poruke kako bi postili?

A tko spominje poruke kao jedini , isključivi temelj posta?
ako i Gospa spominje post u svojim porukama to je samo potvrda a su poruke u skladu s naukom KC
I tu se nema šta nadodati, a još manje ismijavati takve poruke

ili ste vi sigurni da poruka od Gospe nema pa zato tako pišete? ali kako to da ste sigurni da je to sve izmišljotina i laž? :shock:
a šta ako nije laž...onda ste vi opet na klizavom terenu , jer ismijavate ono što Gospa međugorska tj. Majka Božja govori svijetu kroz poruke

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 14:35 

Jeremija je napisao/la:
hrki je napisao/la:
...

Ali, kako si postio? Ako se kaže; "kruh i voda" misli se na običnu vodu i obični kruh. Nije čisti post ako se uzimaju drugi napitci; - čaj, sok, kava...
Ja pravim sam svoj beskvasni kruh, a ako nisam u mogućnosti koristim kupovni, - Samo štome taj malo uljulja, kao da lebdim, vjerovatno zbog kvasca ili drugih sastojaka. Ona beskvasna pogačica, koju na brzinu zamješam sa bijelim brašnom sa malo soli i pečem u vrlo zagrijanoj pećnici ima neopisiv okus. Jedem je dok je vrela, kidam prstima komadić po komadić. Netko će misliti da je takva pogača nekvalitetna ali se vara. Sve što nam je potrebno nalazi se u njoj, i, nikada ne mogu biti dvije iste, svaka se po nečemu razlikuje. Nakon dužeg vremena kad dobijemo dar posta, onda u te dane osjećamo glad samo za kruhom i vodom.

nisam išao u tom smjeru da ja pravim beskvasni kruh itd
postio sam sa kupovnim kruhom koji bi mi se nudio na poslu...ili bih ga imao kod kuće
i bila je voda...ja inače ne pijem kavu isl.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 15:11 

hrki je napisao/la:
...

nisam išao u tom smjeru da ja pravim beskvasni kruh itd
postio sam sa kupovnim kruhom koji bi mi se nudio na poslu...ili bih ga imao kod kuće
i bila je voda...ja inače ne pijem kavu isl.

Ako ponovno osjetiš poziv i dar posta izbjegavaj kupovni kruh. Ovaj mali beskvasni i brzo pečeni ima neopisiv okus, a osjetiš lakše i posebno stanje duha. Valjda si čuo da je Gospa poručila da bolesni ne mogu postiti, ali se zato u te dane mogu odricati nečega štoim je najdraže.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 16:21 

hrki je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

A tko spominje poruke kao jedini , isključivi temelj posta?
ako i Gospa spominje post u svojim porukama to je samo potvrda a su poruke u skladu s naukom KC
I tu se nema šta nadodati, a još manje ismijavati takve poruke

ili ste vi sigurni da poruka od Gospe nema pa zato tako pišete? ali kako to da ste sigurni da je to sve izmišljotina i laž? :shock:
a šta ako nije laž...onda ste vi opet na klizavom terenu , jer ismijavate ono što Gospa međugorska tj. Majka Božja govori svijetu kroz poruke

gdje to Crkveni nauk zapovijeda post o kruhu i vodi?

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 16:41 

Barnaba je napisao/la:

pitanje za ovdje „učenije” koji je smisao posta?

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 18:33 

hrki je napisao/la:

http://youtu.be/5Lcg7G--o0Q?t=3m39s

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 19:18 

alojzije je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ne treba "učenijih", to bi trebala znati djeca u 4. osnovne ako idu na vjeronauk.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 20:49 

sara je napisao/la:
alojzije je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ne treba "učenijih", to bi trebala znati djeca u 4. osnovne ako idu na vjeronauk.

Ovo je komentar ne odgovor.

Vrh

PostPostano: Sub vel 21, 2015 08:10 

alojzije je napisao/la:
...

"Učeniji"su za pitanje posta nepismeni, odgovoriti mogu samo oni koji su ga iskusili!
Dovoljno je dva dana posta u tjednu da bi se mnogo toga iskusilo:
Nakon drugog dana osjeti se kako je želudac skupljen, jede se u malim obrocima češće. Potrebno je dva dana da se želudac vrati u normalu (ako je to uopće normala).
Za vrijeme posta nema košmara u snovima, snovi postaju realni skoro kao java. Ono o čemu ste razmišljali po danu, to se isto samo nastavi u snovima. Onaj tko malo duže posti ne poznaje strah, to mi je itekako pomoglo u Domovinskom ratu.......(nikada nisam ovako javno pričao o postu, ako vas još što zanima iskoristite moju trenutnu slabost)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata