Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 19, 2026 00:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 24, 2015 11:38 

"Škrinjo Zavjetna moli za nas".
Na ovaj dio Litanije, na svakoj Misi, u meni zaigra srce!
Mojsijeva zlatna Zavjetna Škrinja ili Svetinja nad Svetinjama, ostala je i dalje najveća tajna čovječanstva. Posljedni kontakt sa Zavjetnom Škrinjom imao je prorok Jeremija. U namjeri da u zadnji čas spasi Zavjetnu Škrinju, nakon što je pronašao odgovarajuću pećinu, sebi određuje pratioce i u tajnosti je odnose u nepoznatom pravcu. Jeremija je saznao da su se neki njegovi pratioci ponovno vratili kako bi obilježili put do pećine ali puta više nisu pronašli. Biblija izvještava da ih je Jeremija prekorio odprilike ovim rječima: -

“Ono mjesto nitko nikada neće pronaći do onoga dana kad će se Bog ponovno smilovat svom narodu!”

Nakon ovih događanja,6 stoljeća prije Krista, babilonski kralj Nabukonodozor razara Jeruzalem i odvodi narod u ropstvo. Jeremija ostaje još neko vrijeme u porušenom Jeruzalemu i tu mu se gubi svaki trag….
Nešto razmišljam, što bi se desilo ako se uskoro u samoj blizini Međugorja pronađe arheološki lokalitet na kojem se nalazi Zavjetna Škrinja?
Za ovu tvrdnju imam velikih razloga!!!!

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 17:46 

Dragi Jeremija nasih dana. Nije bas ponizno sebe uzimati kao mjerilo stvari. Ti slutis?

To bi se lako moglo uklopiti u prvu Isusovu kusnju u pustinji. A tako i danasnji vjernici traze cuda umjesto Boga. Traze svoju slavu, a ne Bozju. Poradi sebe traze Isusa da pretvara kamen u kruh, umjesto sami da naprave kruh. Sta im Isus na to odgovara?

Cemu bi sluzila stara zakopana skrinja, kada imamo zivu Skrinju Zavjetnu? Kci Oca, zarucnicu Duha i majku Sina.

Hercegovacka zavjetna skrinja? :D Nemoj sebe ismijavati i u prvom redu ono sto ti je Bog dao. Tko ce te ozbiljno shvacati nakon ovakog jednog lamentiranja?

O tempora, o mores.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 18:05 

Jeremija je napisao/la:
"Škrinjo Zavjetna moli za nas".
Na ovaj dio Litanije, na svakoj Misi, u meni zaigra srce!
Mojsijeva zlatna Zavjetna Škrinja ili Svetinja nad Svetinjama, ostala je i dalje najveća tajna čovječanstva. Posljedni kontakt sa Zavjetnom Škrinjom imao je prorok Jeremija. U namjeri da u zadnji čas spasi Zavjetnu Škrinju, nakon što je pronašao odgovarajuću pećinu, sebi određuje pratioce i u tajnosti je odnose u nepoznatom pravcu. Jeremija je saznao da su se neki njegovi pratioci ponovno vratili kako bi obilježili put do pećine ali puta više nisu pronašli. Biblija izvještava da ih je Jeremija prekorio odprilike ovim rječima: -

“Ono mjesto nitko nikada neće pronaći do onoga dana kad će se Bog ponovno smilovat svom narodu!”

Nakon ovih događanja,6 stoljeća prije Krista, babilonski kralj Nabukonodozor razara Jeruzalem i odvodi narod u ropstvo. Jeremija ostaje još neko vrijeme u porušenom Jeruzalemu i tu mu se gubi svaki trag….
Nešto razmišljam, što bi se desilo ako se uskoro u samoj blizini Međugorja pronađe arheološki lokalitet na kojem se nalazi Zavjetna Škrinja?
Za ovu tvrdnju imam velikih razloga!!!!

Jremija,brate,pa ne može ŠKRINJA moliti!
Kaj je tebi?
Ona je predmet a ne ŽIVA osoba!

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 18:22 

SlijepiPutnik je napisao/la:
Dragi Jeremija nasih dana. Nije bas ponizno sebe uzimati kao mjerilo stvari. Ti slutis?.

Slijepi Putniče daj malo otvori oči!
Ja ništa ne lupetam bez veze, postoji objavljena knjiga, knjiga koja ima uporište u Povijesnim i Biblijskim činjenicama.
Naime, tumači se kako je prorok Jeremija, nakon razaranja Jeruzalema stvorio književno djelo u koje je upleo mapu lokacije gdje je sakrio Škrinju Saveza. Da budem još izravniji, Jeremija je autor Ilijade i Odiseje, - tako tumači ta teorija. Zaboravi da je autor neki Homer, to nije ime stvarne osobe, to ime samo na Grčkom jeziku asocira na slijepu i tajanstvenu osobu, a autora nitko nikada nije upoznao. Dakle, Ilijada se javlja upravo u vrijeme koje odgovara razaranju Jeruzalema, a njen autor ostaje namjerno nepoznat. Zašto, zato jer mu je bio cilj da za buduće naraštaje ostavi tajanstvenu mapu mjesta zazidane pećine.
U Bibliji stoji zapisano kako je kralj Nabukonodozor proroku Jeremiji dao potpunu slobodu, navodno što je pozivao Izraelce da se predaju bez otpora. Isto tako, Nabukonodozor zapovjeda svojoj tjelesnoj gardi da stalno motre na Jeremiju;- "Neka tvoje oko stalno motri na njega"
Jeremija se nije dao prevariti, znao je da je praćen i znao je kako za buduće naraštaje ostaviti tajanstvenu mapu.
Za one koji nisu upućeni u Ilijadu; Ilijada je prepuna nekakvih geografskih elemenata koja se nikada nisu mogla uklopiti u tradicionalnu lokaciju Troje. Jeremija je samo iskoristio već poznate priče o Trojanskom ratu, u te je priče upleo geografske predjele koji se nikada prije nisu spominjali...........

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 18:27 

patriot_1 je napisao/la:
......
Kaj je tebi?

Što to govoriš meni, nisam ja pisao Litanije?
Ne može moliti niti zvijezda Venera, a ipak se kaže, "Zvijezdo jutarnja moli za nas"

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 19:30 

Da zivis 100 zivota, ne bi bilo dovoljno da procitas sve knjige svetaca i ucitelja Crkve. Ali ti ipak odlucujes hodati po rubu, citajuci "teorije" na rubu vjere i znanosti, sto je na rubu pameti.
Iz ovoga sto pises da se zakljuciti kako nisi procitao niti jedno Homerovo djelo. A to bi ti bilo bolje, umjesto da citas neke gluposti kojima po inerciji vjerujes bez da provjeris izvore i cinjenice.

Marija je ta Skrinja zavjetna, koja je nosila zivog Boga pod svojim srcem (zivu rijec). I ona je ta kojoj se govori -Moli za nas.

Nemoj me krivo shvatiti, ali bolje ti je da uzmes katekizam i pokusas procitati sto mi katolici vjerujemo. Mozda onda shvatis razliku izmedju vjere i lakovjerja.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 20:04 

...
Iz ovoga sto pises da se zakljuciti kako nisi procitao niti jedno Homerovo djelo. A to bi ti bilo bolje, umjesto da citas neke gluposti ....

Eto vidiš kako pogrešno zaključuješ. ja Ilijadu poznajem na pamet, na njoj radim već četvrt stoljeća.
Samo onaj tko poznaje Ilijadu na pamet može shavtiti da su naizgled razbacani geografski elementi u njoj dio jedne čvrste cjeline.....
Napisao sam knjigu, a o tome je snimljen i polsatni dokumentarac

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 20:26 

Lako se anonimno hvaliti. Ako si i napisao neku knjigu mislim da je dosadna.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 20:57 

Jeremija je napisao/la:
...
Iz ovoga sto pises da se zakljuciti kako nisi procitao niti jedno Homerovo djelo. A to bi ti bilo bolje, umjesto da citas neke gluposti ....

Eto vidiš kako pogrešno zaključuješ. ja Ilijadu poznajem na pamet, na njoj radim već četvrt stoljeća.
Samo onaj tko poznaje Ilijadu na pamet može shavtiti da su naizgled razbacani geografski elementi u njoj dio jedne čvrste cjeline.....

ooooo...pa nisam znao da si Meksikanac :mrgreen:
Citat:
“Mnogo je novih otkrića koja potvrđuju tezu kako je Troja baš ovdje, a sve sam to sažeo u svojoj novoj knjizi ‘Homerovi šaptači’. Ti su novi dokazi zapravo lingvističke prirode i vi, mještani, treba odmah da počnete kopati kako bi sve to bilo potvrđeno i na terenu. Stavite natpis ILIOS i vidjećete kako to postaje atrakcija baš kao ona u Međugorju”, rekao je Price mještanima Gabele za svoga posljednjeg posjeta ovom hercegovačkom mjestašcu.

Na upit zbog čega su mnogi demantirali njegove navode o postojanju Troje u Gabeli u prvoj knjizi “Homerova slijepa publika”, Price je odgovorio kako je svima jasno rekao da su, ako se ne slažu s njegovim tvrdnjama, sigurno u krivu.

Izvor: http://www.europamagazine.info/troja.htm

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 21:26 

Jeremija je napisao/la:
...

Vec sam ti napisao kako nije ponizno sebe uzimati za mjerilo stvari.

Uz pretpostavku da si navodno napisao knjigu (cestitka na trudu), ono sto pises nema nikakvog temelja, tako da se zakljucak posljedica tvog ocito amaterskog pristupa materiji.

Svakom sljedecom recenicom potvrdjujete pogresnu analogiju is koje izvlacis zakljucke. (npr. " Samo onaj tko poznaje Ilijadu na pamet može shavtiti da su naizgled razbacani geografski elementi u njoj dio jedne čvrste cjeline.....").
Nema smisla nastavljati raspravu u ovako besmislenom obliku. :;

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 00:07 

Jeremija je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
......
Kaj je tebi?

Ne može moliti niti zvijezda Venera, a ipak se kaže, "Zvijezdo jutarnja moli za nas"

Pa ja to neću nikad govoriti jer mi je to van pameti!
Nadam se da nećeš I ti!

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 08:25 

patriot_1 je napisao/la:
Jeremija je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
......
Kaj je tebi?

Pa ja to neću nikad govoriti jer mi je to van pameti!
Nadam se da nećeš I ti!

Ajme diskusije! Jeste li kad čuli za pjesničke izraze?

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 13:23 

Crni Barun je napisao/la:
...
ooooo...pa nisam znao da si Meksikanac :mrgreen:

Meksikanac Roberto Salinas Price, samo je jedan u nizu tragača koji su posvetili život u rješavanju "Homerskog pitanja".Meksikanac se nadovezao na Aristida Vučetića, Dubrovčanina koji je tvrdio da se elementi Odiseje savršeno uklapaju u dalmatinske otoke. Salinas je znao; ako je Vučetić u pravu, tada se ostali elementi Ilijade moraju uklopiti negdje u toj blizini. Jedino je precizno odredio iskrcavanje ahejske vojske po Ilijadi, a to je moralo odgovarati morskoj obali uz samo ušće rijeke, rijeke koja opet protiče kroz polje gdje je smješten grad "Ilij (Troja)".
Ja sam jedini od svih prethodnih Homerologa koji je poštovao sve geografske elemente Ilijade.
Uspješno sam dokazao nekim znanstvenicima da se između grada Ilija i morske obale mora protezati jedan brdski predio. Dakle, Jeremijina (Homerova) lokacija se treba nalaziti u kontinentalnosti.
Moje me otkriće povezalo sa Salinasom, dopisivali smo se do pred kraj njegova života. Nudio sam mu suradnju pod uvjetom da odustane od traženja Troje po Ilijadi. Znanstveno je dokazano kako je Ilijada nastala 4 stoljeća nakon razaranja Troje. Dakle, autor nije mogao sa sigurnošću znati je li uopće bio trojanski rat, a svi ovi elementi po kojima tragamo za mogućom lokacijom tek nastaju kasnije kao novina u Ilijadi. Meni je savjest nalagala da Salinasa poštujem kao svog prvog učitelja, učitelja kojem sam se u mnogočemu suprotstavio. Nudio sam mu suradnju, možda je bolje da nije pristao, bilo me strah i pomisliti kako bi se ponašao da sam ga doveo na lokaciju za kojom traga cijeli život. No, nije se mogao pomiriti da je Jeremija autor Ilijade i Odiseje, barem to nije meni priznao.

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 15:07 

Jeremija je napisao/la:
Meksikanac Roberto Salinas Price, samo je jedan u nizu tragača koji su posvetili život u rješavanju "Homerskog pitanja".

i koji je izgubio sraz s arheologom pred TV ekranima.
Citat:
Posjetio je tada Price Gabelu, predstavio svoju knjigu, te je u jednoj TV emisiji ukrstio koplja s uglednim arheologom, pokojnim Đurom Baslerom. Premda su gledatelji, željni senzacija, navijali za Meksikanca, nekako je uvjerljiviji bio dr. Basler, koji je kazao da je istraživao Stari grad u Gabeli, njegove kule i utvrde, ali da tu naprosto nema arheoloških naslaga iz doba Trojanskog rata. Uzalud je voditelj Mufid Memija gotovo molio Baslera da malo popusti, jer je Jugoslavija u krizi, a Troja bi mogla donijeti novce od turizma.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tab ... fault.aspx

No, zanimljivo mi je i ovo:
Jeremija je napisao/la:
Meni je savjest nalagala da Salinasa poštujem kao svog prvog učitelja, učitelja kojem sam se u mnogočemu suprotstavio.

a u izvoru koji sam naveo nalazim ovo:
Citat:
Spomenuh Gabeljanima da je izvjesni Krešo Vujević objavio knjižicu “Troja nije u Troji”, u kojoj pobija Priceovu tezu da je Troja bila u Gabeli, nego tvrdi da se nalazi u Ljubuškom.
(...)
- Bože sačuvaj, nema govora o nekakvoj mojoj pakosti prema susjedima i nekom lokalpatriotizmu - veli Krešo. - Price je naprosto meni otvorio oči i držim ga svojim učiteljem. Ali, kao što je Aristotel kazao Platonu: “Drag si mi, učitelju, ali draža mi je istina”, tako sam ja kazao Robertu.

Onda...da te zovem Krešo il Jeremija? :mrgreen:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 15:45 

Crni, ne postizemo bas ucinak pokusavajuci ljude stisnuti uza zid. Koga je zanimalo mogao je sam googlati, ali ovako je malo "hard".

Pocetna tema je bila "kovceg saveza", pa je potpuno nejasno bilo potezanje analogije s hercegovinom, a da ne spominjem s Ilijadom. Ocito ljudi vide ono sto sami zele, pa se tako samoproglasavaju strucnjacima bez da razumiju preduvjete. Izvlace se zakljucci koji su nevjerovatni i meni koji poznajem ovu tematiku samo na opcoj razini.

Pokusao sam ukazati i pomoci, ali na jeremiji je da barem pokusa shvatiti sto mu se ukazuje.

P.S. Jeremija brate ne cini svetogrdja i ne saraj po knjigama koje "proucavas".

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata