Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri lip 10, 2026 09:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 19, 2026 06:08 

Adrijana, tvoja priča je potpuno promašena. Spomenuta biskupija nije u Njemačkoj već na jugu Francuske. Također unatoč teškim okolnostima, biskup Rey je prihvatio odluku iz vjernosti Crkvi. “Svaka kriza prilika je za povratak bitnome,” rekao je. “Kada se suočite s teškoćama, možete pasti u malodušnost ili pobunu, ali ja sam odlučio ostati vjeran Svetom Ocu.”

Vrh

PostPostano: Uto svi 19, 2026 20:31 

:wink: Zanimljivo, ali ja nisam ni rekla da je ta biskupija u Njemačkoj. Zapravo, mislim da je cijeli slučaj "zalutao" na temu o sinodi jer ne vidim baš poveznice. Majkićka, ako vidiš neke veze između tog slučaja i sinode, slobodno napiši...

Jel se taj biskup otvoreno protivio sinodi, jel pisao peticije, jel omalovažavao Papine inicijative?

Vrh

PostPostano: Sri svi 20, 2026 17:03 

Smiješno mi je što si zapikirala za moju objavu od prije više od godinu dana. :lol:
Koliko je meni poznato spomenuti biskup se nije protivio Sinodi. Dapače, smatrao je da se načela sinodalnosti trebaju primjenjivati na različite zajednice unutar Katoličke Crkve, uključujući one povezane s tradicionalnom liturgijom, kako bi se one razlučile, pratile i integrirale u crkveno tkivo.

Vrh

PostPostano: Pon svi 25, 2026 21:15 

Svašta je tebi smiješno.. :DD Sinoda sigurno ne znači izuzetak od kanonskog prava, mogući je razlog nešto sasvim drugo...

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2026 13:11 

Nije mi svašta smiješno nego samo tvoj stav koji stavlja u fokus moj post od prije godinu, a posve nerazumno ignorira sinodalno završno izvješće od 5. svibnja ove godine koje u najmanju ruku sugerira kako seksualni „odnosi“ istospolaca možda nisu grešni. Ne trebaš mi zamjeriti što mi je ta tvoja neaktualnost smiješna. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2026 21:04 

Nije mi svašta smiješno nego samo tvoj stav koji stavlja u fokus moj post od prije godinu, a posve nerazumno ignorira sinodalno završno izvješće od 5. svibnja ove godine koje u najmanju ruku sugerira kako seksualni „odnosi“ istospolaca možda nisu grešni. Ne trebaš mi zamjeriti što mi je ta tvoja neaktualnost smiješna. :lol:

Tvoj post od prije godinu dana donosi samo djelić istine (istinu portala "Quo vadis ecclesia"), a internet svašta zna o biskupu Dominique Reyu: da je redio kandidate koji nisu bili dovoljno kvalificirani u svojim matičnim zemljama (a kod Reya je sve prolazilo), da u mnoštvu zajednica koje je osnivao nije vodio superviziju, da nije ispravno postupao sa zlostavljačima u svojoj biskupiji, da nije dobro vodio financije... a bio je poznat po redovitom služenju tridentskih misa... Pa kako to? :roll:

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2026 05:42 

Možda će se nekada održati neka sinoda o biskupu Dominique Reyu i izdati sinodalni dokument kako njegovi postupci možda nisu grešni. Do tada je on tebi samo izgovor i skretanje fokusa s dokumenta Sinode o sinodalnosti u kojem se u najmanju ruku sugerira kako seksualni „odnosi“ istospolaca možda nisu grešni. Zbog toga si mi i dalje smiješno ne-aktulna i predvidiva :lol:

Vrh

PostPostano: Ned svi 31, 2026 19:00 

Možda će se nekada održati neka sinoda o biskupu Dominique Reyu i izdati sinodalni dokument kako njegovi postupci možda nisu grešni. Do tada je on tebi samo izgovor i skretanje fokusa s dokumenta Sinode o sinodalnosti u kojem se u najmanju ruku sugerira kako seksualni „odnosi“ istospolaca možda nisu grešni. Zbog toga si mi i dalje smiješno ne-aktulna i predvidiva :lol:

Ajde konačno citiraj taj dokument gdje se "u najmanju ruku sugerira da možda nisu grešni". Znači je ili nije?

Ako je nešto sinoda dobro razotkrila - to je iskorištavanje moći i pozicija unutar klera bilo da se radi o strukturi koja zataškava prijestupe i zlostavljanja, bilo da se radi o sjedenju na dvije stolice...

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2026 16:46 

Ajde konačno citiraj taj dokument gdje se "u najmanju ruku sugerira da možda nisu grešni". Znači je ili nije?
Mislila sam da ti to direktno dobivaš https://www.synod.va/content/dam/synod/ ... Report.pdf

adrijana je napisao/la:
Ako je nešto sinoda dobro razotkrila - to je iskorištavanje moći i pozicija unutar klera bilo da se radi o strukturi koja zataškava prijestupe i zlostavljanja, bilo da se radi o sjedenju na dvije stolice...

Ajde sad ti citiraj taj dokument!

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2026 20:46 

:) To uopće nije Završni dokument, i ne mogu u njemu naći ni blizu gdje se "u najmanju ruku nešto sugerira" kao što si napisala.. Završni dokument ima 155 članaka, a 55. članak glasi (u mom slobodnom prijevodu s talijanskog):

"55. Mnoga zla koja pogađaju naš svijet očituju se i u Crkvi. Kriza zlostavljanja, u svojim raznolikim i tragičnim manifestacijama, donijela je neopisivu i često dugotrajnu patnju žrtvama i oštećenima te njihovim zajednicama. Crkva mora s posebnom pozornošću i osjetljivošću slušati glasove žrtava i onih koji su preživjeli seksualno, duhovno, gospodarsko, institucionalno zlostavljanje, zlostavljanje moći i savjesti od strane članova klera ili osoba s crkvenim položajima. Slušanje je temeljni element puta do ozdravljenja, pokajanja, pravde i pomirenja. U vremenu koje doživljava globalnu krizu povjerenja i potiče ljude da žive u nepovjerenju i sumnji, Crkva mora prepoznati vlastite nedostatke, ponizno moliti za oproštenje, brinuti se za žrtve, osigurati alate za prevenciju i nastojati ponovno izgraditi međusobno povjerenje u Gospodinu."

To je ujedno odgovor na tvoje pitanje o citatu.
Sinoda potiče, ne kriticizam, nego čišćenje i obnovu iznutra, također crkvenih struktura i različitih zajednica koje djeluju pod posebnim "autoritetima" i u kojima se događaju sablazni i grijesi.

Vrh

PostPostano: Pon lip 08, 2026 05:59 

adrijana je napisao/la:
i ne mogu u njemu naći ni blizu gdje se "u najmanju ruku nešto sugerira" kao što si napisala.
Na linku koji sam prije postavila je dokument u kojem na 24. strani stoji: "...izvještaj svjedoči o otkriću da grijeh, u svojoj korijeni, ne leži u vezi (istospolnog) para, već u nedostatku vjere u Boga koji želi naše ispunjenje."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Vrijeme na UTC + 01:00 sata