sneni je napisao/la:
neokatekumeni (barem kod nas) stvaraju paralenu vlast u Crkvi. Temeljno ustrojstvo Crkve je ŽUPA - oni se izdvajaju iz župe (čak ne priznaju ni krštenje svećenika izvan "zajednice". Njima je zajednica temelj.. Mnogi biskupi su vrlo skloni neokatekumenima, drugi su vrlo skeptični ..
Koliko ja vidim i pratim kod njih mi mnoge stvari mirišu na "Wir sind Kirche" sa svim negativnim posljedicama... na žalost vrlo malo poznam pozitivnih...
Ja, općenito imam dojam da ti vrlo slabo poznaš pokrete unutar Katoličke Crkve, ili zaključke temeljiš na vrlo tankim dokazima (možda i glasinama) pa često imaš oprečna mišljenja o istoj stvari. Npr o ovoj temi si govorio drugačije u ovom postu:
sneni je napisao/la:
E pa ljudi čitajte i snebivajte se čudom: S 1.IX u Linzu (A) dolazi u jednu gradsku župu novi župnik koji pripada neokatekumenskom pokretu. Nastala pobuna koju predvodi dekan Linza razlozi: jer će taj novi župnik uništiti sve što su on (dekan) i bivši župnik gradili. A grijeh novog župnika je što će on propovijedati o zlu, grijehu, paklu i vječnoj kazni za grijeh.. Pobunili se i "članovi župnog vijeća.. pobunili se troditelji.. "jer da djeca koja idu na prvu pričest sada dolaze kući sva uplašena paklom i vječnom osudom.."
(vijest sa kath.net)
Samo zar je potrebno biti član Neokatekumena za propovijedati te istine.. ako je to mjerilo onda sam ja neokatekumen,.. ali jer još uvijek mnogi svećenici propovijedaju o vječnim istinama.. onda nam nije potreban neokatekumenski pokret, a gdje svećenici ne propovijedaju te istine tu su onda neokatekumeni dobro došli!
Radi vjerodostojnosti mislim da to nije dobro i da bi se zaključci trebali temeljiti prvenstveno na službenim informacijama koje bi svećenici, katehete odnosno pastoralni radnici morali moći dobiti u svojoj biskupiji.
E sad ako tog službenog puta za informacije nema to je ozbiljan nedostatak jer se otvara put za zaključivanje na temelju glasina rekla kazala Ako se taj princip prihvati, onda si režemo granu na kojoj sjedimo, jer samo na temelju glasina će svaki vjernik zaključiti kao su svi svećenici "lopovi, potkupljivi, razaratelji brakova, bludnici, pedofili..." Odnosno doći će do svega samo ne do prave istine.
I još bih rekao da zamjeram vodstvu Neokatekumenskog puta što se više ne potrudi oko publikacija o svom radu, koje bi bile dostupne svima a ponajviše službeni izvor informacija o Neokatekumenima.