Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 19, 2026 11:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ruj 11, 2009 19:12 

:wink: Ma kak ja tebe ne bi razmel. To ti dojde z letami, onak, dojdeš k pameti. :lol:

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2009 19:44 

:P
ma daj?

onda je najbolje pustiti ljude, dok malo ne narasteju, a?
jer nema smisla izgleda, bilo što im reći,,,,

Vrh

PostPostano: Sri lis 07, 2009 08:20 

Za sve zainteresirane:
19.10. pocinju kateheze u Zagrebu, crkva Sv. Josipa, ponedjeljkom i petkom u 20h

Vrh

PostPostano: Čet lis 22, 2009 22:35 

Evo jos jedne kateheze NP u crkvi Gospe Lurdske u Zagrebu
održavati ce se nedjeljom i četvrtkom u 20 sati, počevši od nedjelje 18. listopada 2009. godine.

Vrh

PostPostano: Čet stu 12, 2009 13:38 

zumzum je napisao/la:
Aurora je napisao/la:
Jučer sam se našla s tetom koja pripada NKP te potaknuta susretom s njom javljam se na ovaj forum. Naime, njen nećak (i moj bratić) se prije 3 godine krstio na uskrsnom bdijenju (ujak i teta s obiteljima pripadaju NKP). Na toj ceremoniji sam kao gost prisustvovala i moram reći da me nije nimalo oduševila. Ja sam inače praktična vjernica, dakle idem na nedjeljne mise i običaji i učenje Crkve mi nisu nimalo strani, ali u onom momentu Odjeka osjećala sam se kao da sam upala u seriju Zvjezdane staze i upravo doživjela susret s Borgom: masa ljudi koji imaju jedno mišljenje. Ti odjeci su mi bili toliko smiješni da nisam mogla vjerovat da ima ljudi s tako ispranim mozgovima. Nijedna osoba, ali baš ni jedna ( a vjerujte bilo ih je mnogo, počelo mi se jaaako spavat) nije rekla ništa novo, nego su se samo hvalili tko je od njih bio veći grešnik, tko je pronašao Boga i kako, kako su oni protumačili Riječ Božju (svi su je isto protumačili, ponavljam nitko od njih nema svoje mišljenje, sve skupa je zvučalo kado da recitiraju napamet naučeni tekst…). Još je tu puno primjera, npr. nikako im ne valja serijal Harry Potter, a ni jedan od njih nikad nije ni pročitao knjigu, ni pogledao film. Ali, oni to znaju jer je njima neki njihov pop to rekao… Sad vi meni recite da to nisu isprani mozgovi. I onda ja kažem da se meni ta knjiga baš svidjela, i onda oni meni krenu propovijedat (opet- ispiranje mozga)
Uglavnom prije par tjedana se krstila sestra od malog bratića, ali na "običnom" krštenju, i sad meni teta kaže, kako su djeca krštena na neokatekumenskom uskrsnom bdijenju drugačija, posebna?!?! Nije mi jasno je li svi neokatekumeni misle da su oni nešto posebno, zar nas Bog nije stvorio jednakima, na svoju sliku, po čemu je bitno tko je kršten na kakav način.
Ovo je bio podugačak post, ispričavam se, ali zbilja sam još uvijek iznenađena takvim ponašanjem.

Slažem se Iako je NP jedan od predivnih Darova II Vatikanskog koncila, te je dao podosta dobroga Crkvi ovo što je gore navedeno je gola istina!!! usuđujem se reći da je to stav NP-a jer taj stav nije izreklo dvoje, troje, petero.... ljudi, već to ide od samih prezbitera, katehista itd. Već sam par godina na NP tako da znam o čemu pišem, ono što me žalosti da se na tom polju ništa ne mjenja što je izuzetno žalosno, jer NP je stvarno dar Duha svetoga

Vrh

PostPostano: Čet stu 12, 2009 19:03 

kateheze u Krista Kralja, trnje, zagreb
nedjelja i srijeda u 20 h
:!: :D

Vrh

PostPostano: Pon stu 16, 2009 18:48 

Evo malo relativno starih vijesti, koje nisu (koliko je meni poznato) popraćene u RH;

http://www.zenit.org/article-25831?l=english

a kako isto nisam našla na hrvatskom jeziku, može poslužiti i hrvatskom srodan jezik

http://dandruzine.neokatehumenskapot.co ... %9Eina.pdf

Vrh

PostPostano: Čet stu 19, 2009 08:44 

imam jedno pitanje prvenstveno za neose, ali može naravno svatko odgovoriti

zanima me dali je većina neosa kao jedan moj dobar prijatelj, vjernik iako jesu zašto je to tako?
naime ja sam dugogodišnji praktični vjernik , menije nauk KC , sakramenti , euharistija, sveta ispovijed i pričest, Gospa, papa itd recimo temelj vjere
to moj prijatelj sve zna...zna on da dosta čitam Bibliju , i općenito da dosta čitam vjersku literaturz
zna moj frend da često idem u crkvu i izvan zapovijedane nedjelje , da su mi sakramenti kc svetinja isl

ali i pored svega toga on me stalno nagovara da idem na njihove seminare- kateheze
ja sam mu više puta odgovorio da nisam za to, da milsim da mi to nije potrebno , da mi ne odgovaraju termini ,lokacija isl, ali on svaki put kad se čujemo sili me na isto
ja mu pokušavam to diplomatski objasniti da ga ne uvrijedim, ali njegovi postupci sve više počinju nalikovati na neko siljenje , nametnuto ponašanje kao što to rade npr. jehovini svjedoci

zadnja dva puta kada smo se čuli to mu je bilo 1. pitanje!..ni gdje si , ni kako si, kao zdravlje , žena dijete...nego hoćeš se upisati u kateheze??
imam osjećaj da neosi pogrešno doživljavaju svoj put kao "jedini" ispravan i potpun , ili nešto slično tome
kao da ne uviđaju da kod nas katolika Bogu hvala nema elitizma, nema da se netko posebno ističe ili želi isticati ( ni neki pojedini redovi unutar KC)...a imam osjećaj da se neosi osjećaju pozvani da budu " veći vjernici od pape"
ja razumijem da oni žele katehezirati, evangelizirati...to je za svaku pohvalu , to nam je i Isus naložio...ja priznajem da neosi možda imaju i na tom polju veće rezultate od mnogih drugih... ali mi nije jasno zašto to rade prema ljudima koji su VEĆ VJERNIC, već katolici i za koje sigurno znaju da su i praktični a ne samo nominalni katolici-vjernici??

jeste li vi imali slična iskustva i na koji način tumačite takvo ponašanje?

Vrh

PostPostano: Sub stu 21, 2009 23:04 

neokatekumeni (barem kod nas) stvaraju paralenu vlast u Crkvi. Temeljno ustrojstvo Crkve je ŽUPA - oni se izdvajaju iz župe (čak ne priznaju ni krštenje svećenika izvan "zajednice". Njima je zajednica temelj.. Mnogi biskupi su vrlo skloni neokatekumenima, drugi su vrlo skeptični ..
Koliko ja vidim i pratim kod njih mi mnoge stvari mirišu na "Wir sind Kirche" sa svim negativnim posljedicama... na žalost vrlo malo poznam pozitivnih...

Vrh

PostPostano: Pon stu 23, 2009 09:04 

sneni je napisao/la:
neokatekumeni (barem kod nas) stvaraju paralenu vlast u Crkvi. Temeljno ustrojstvo Crkve je ŽUPA - oni se izdvajaju iz župe (čak ne priznaju ni krštenje svećenika izvan "zajednice". Njima je zajednica temelj.. Mnogi biskupi su vrlo skloni neokatekumenima, drugi su vrlo skeptični ..
Koliko ja vidim i pratim kod njih mi mnoge stvari mirišu na "Wir sind Kirche" sa svim negativnim posljedicama... na žalost vrlo malo poznam pozitivnih...

Ja, općenito imam dojam da ti vrlo slabo poznaš pokrete unutar Katoličke Crkve, ili zaključke temeljiš na vrlo tankim dokazima (možda i glasinama) pa često imaš oprečna mišljenja o istoj stvari. Npr o ovoj temi si govorio drugačije u ovom postu:
sneni je napisao/la:
E pa ljudi čitajte i snebivajte se čudom: S 1.IX u Linzu (A) dolazi u jednu gradsku župu novi župnik koji pripada neokatekumenskom pokretu. Nastala pobuna koju predvodi dekan Linza razlozi: jer će taj novi župnik uništiti sve što su on (dekan) i bivši župnik gradili. A grijeh novog župnika je što će on propovijedati o zlu, grijehu, paklu i vječnoj kazni za grijeh.. Pobunili se i "članovi župnog vijeća.. pobunili se troditelji.. "jer da djeca koja idu na prvu pričest sada dolaze kući sva uplašena paklom i vječnom osudom.."
(vijest sa kath.net)
Samo zar je potrebno biti član Neokatekumena za propovijedati te istine.. ako je to mjerilo onda sam ja neokatekumen,.. ali jer još uvijek mnogi svećenici propovijedaju o vječnim istinama.. onda nam nije potreban neokatekumenski pokret, a gdje svećenici ne propovijedaju te istine tu su onda neokatekumeni dobro došli!

Radi vjerodostojnosti mislim da to nije dobro i da bi se zaključci trebali temeljiti prvenstveno na službenim informacijama koje bi svećenici, katehete odnosno pastoralni radnici morali moći dobiti u svojoj biskupiji.
E sad ako tog službenog puta za informacije nema to je ozbiljan nedostatak jer se otvara put za zaključivanje na temelju glasina rekla kazala Ako se taj princip prihvati, onda si režemo granu na kojoj sjedimo, jer samo na temelju glasina će svaki vjernik zaključiti kao su svi svećenici "lopovi, potkupljivi, razaratelji brakova, bludnici, pedofili..." Odnosno doći će do svega samo ne do prave istine.
I još bih rekao da zamjeram vodstvu Neokatekumenskog puta što se više ne potrudi oko publikacija o svom radu, koje bi bile dostupne svima a ponajviše službeni izvor informacija o Neokatekumenima.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 16:01 

sneni je napisao/la:

a gdje si ti?
možda se tebi sve tako čini :(

Vrh

PostPostano: Uto sij 05, 2010 18:11 

za sve zainteresirane iz Splita i okolice,u samostanu Gospe od zdravlja održavat će se kateheze Neokatekumenskog puta svaki ponedjeljak i četvrtak u 20.30 sati u pinakoteci samostana,počevši od 11.01.2010.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 03, 2010 10:11 

Sad kroz korizmu 2 neokatekumenske zajednice u Zagrebu obavljaju redicio,
tj. javnu ispovijest vjere (kroz kratko svjedocanstvo i izgovaranje apostolskog vjerovanja)

U Sv. Josipa je utorkom, a u Palmoticevoj srijedom u 20h.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 03, 2010 19:59 

Evo jedan dobar plod, ili kako da vec nazovem.... ali jednostavno ovakvih slucajeva je malo,
ili se bas ne govori o tome (?)
http://www.jutarnji.hr/ispovijed-odvela ... du/602478/

ne znam gdje bih to strpala, pa evo ovdje, jer Zeljko je nas brat iz zajednice :D :D :D
:wink:

Vrh

PostPostano: Čet ožu 04, 2010 11:20 

Nisam znao (barem u tom članku to ne piše) da je vlč. Željko Guberović spoznao Boga kroz neokatekumensku duhovnost. No sada mi je stvar malo jasnija jer sam stekao dojam da se oni ne ustručavaju reći kolika je pogubnost grijeha i kolika je praktična potreba za životom po vjeri, zbog toga i ne pašu onima koji relativiziraju i navikli su na život sa svojim grijesima. Prema tome nije čudno, da je u slučaju koji je opisan u linku koji si dala, svećenik jasno rekao da grijeh ne završava priznanjem na ispovjedi, nego se mora pobrinuti da se učinjena šteta ispravi. Isto tako, dirljivo je što vlč. Guberović ničim ne osuđuje osobu (čak ju u situaciji kad je preuzela odgovornost, zove herojem) od koje je tražio da ispravi štetu koju je grijehom izazvala.
U današnje vrijeme opće relativizacije svako je svjedočanstvo dobro koje može potaknuti na ozbiljniji život po vjeri. Ima takvih primjera i u drugim duhovnostima, pokretima unutar Crkve te takve stvari treba podržati.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata