Barnaba:Citat:
Juraj Kolarić je iznio zanimljivu činjenicu vezanu uz samo odvajanje anglikanaca. Manje-više je poznato da je 1534. Henrik VIII prekinuo veze sa Katoličkom crkvom zato što mu nije dopustila razvod braka s Katarinom Aragonskom jer nije Henriku rodila sina nasljednika (što nije valjan razlog za poništenje braka), zbog čega je on tražio od pape poništenje njihovog braka. Međutim manje je poznato da se unatoč svjetovnom razlogu za poništenje, ono htjelo prvo iznuditi krivim tumačenjem riječi koje je Ivan Krstitelj uputio Herodu (Mk 6,18) "Ne smiješ imati žene brata svojega!". Kad je taj pokušaj propao Henrik VIII je stvorio Englesku (Anglikansku) crkvu, postao njezin poglavar, raspustio samostane da bi novac preusmjerio na svoj dvor te prisvojio crkvenu zemlju.
Stvar bi trebalo dodatno ispitati, jer prema nekim izvorima, oženiti bratovu udovicu je u Srednjem vijeku važilo kao ženidbena zapreka, a Henrik VIII. je bio jedini, koliko je poznato, kojeg je papa dispenzirao od iste, tako da bi njihov brak od početka bio sasma problematičan. Također, odvajanje engleske Crkve je bio prilično dug proces, koji nije završio sa Henrikom, štoviše, postavlja se pitanje, koliko je uopće u svjetlu tadašnjih prilika, "supremacijski akt" uopće značio crkveni raskol.
Također je upitna tvrdoglavost papa u ovom slučaju, kada se zna za slučajeve njihove tolerancije prema nekim drugim stvarima. Nije uzalud jedan od kasnijih papa, ne znam točno koji, izjavio: "naši prethodnici su umnogome krivi za gubitak Engleske"
Barnaba je napisao/la:
Citat:
I ja mislim da je na sve odgovoreno
Nije:
Stvar je veoma diskutabilna, jer anglikanci koji se primaju u zajedništvo nisu svećenici, pošto AC nema valjanog apostolskog nasljedstva ni sv. Reda, drugim riječima, laicima koji su služili kao pastori daje se dispenza od celibata. Kažem, nije prvi slučaj, jer su ne samo anglikanci, već i neki evangelici i kalvinisti još prije na isti način pripušteni u RKC.
Misli li se stvoriti poseban anglikanski obred? Na temelju čega, povijesno i logički to je neodrživo.
No i grkokatolička praksa je zanimljiva, jer prema stavu i nauku KC, nema prednosti jednog obreda pred drugim, drugim riječima celibat i oženjeno svećenstvo vrijede apsolutno jednako.