Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 22:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 31, 2010 21:05 

Propovijedi poticaji i sve što papa govori i piše je vrlo lijepo ali malo tko pa i kršćana to slijedi..
Smatram da nikako ne kopam jamu pod drugima ako istinu govorim.

I ako mogu samo bez velikih uvoda: nastala svađa u mojoj župi: zbog toga što ja želim da na vjerskom blagdanu fijera, fešta ... crkveni god (kako želiš) glavno bude Misno slavlje a ne prežderavanje.. (problem star 50 godina) kada sam konačno u dogovoru sa brojnim ljudima koji idu redovito u crkvu, pjevačima, da se blagdan prenese na prvu subotu u mjesecu jedna mi je rekla: " Ja vjerujem u Boga a ne vjerujem ono što govorite vi ni nitko drugi s oltara. To ti je slika Evrope...

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 09:43 

sneni je napisao/la:
Smatram da nikako ne kopam jamu pod drugima ako istinu govorim.

Nisam niti mislila na Vas!! To je bilo više onako općenito, u Vašem stilu: tko podržava - s đavlom tikve sadi, a tko potkopava - pod drugim jamu kopa...!

Citat:
I ako mogu samo bez velikih uvoda: nastala svađa u mojoj župi: zbog toga što ja želim da na vjerskom blagdanu fijera, fešta ... crkveni god (kako želiš) glavno bude Misno slavlje a ne prežderavanje.. (problem star 50 godina) kada sam konačno u dogovoru sa brojnim ljudima koji idu redovito u crkvu, pjevačima, da se blagdan prenese na prvu subotu u mjesecu jedna mi je rekla: " Ja vjerujem u Boga a ne vjerujem ono što govorite vi ni nitko drugi s oltara. To ti je slika Evrope...

To me podsjetilo na članove jednog pokreta: kad su konačno odabrali mjesto svojih sastajanja, nisu rekli "To smo mi odlučili", nego "Gospodnja Providnost je za nas odabrala to mjesto"...!!

P.S. Ne zaboravite da u svakoj župi postoje takvi ljudi, koji ne vjeruju baš sve rečeno s oltara, jer njima "u srcu govori sam Bog..."

Nisu li oba slučaja malo sektaška...?

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 18:16 

Mnogo je lakše sa sektašima nego sa "katolicima" koji smatraju sebe jedinim mjerilom vladanja i ponašanja u Crkvi.

Sjećam se bilo je to prije pedesetak godina (!) Orguljaš barba Joze se svađa sa župnikom Don Antom zbog nekih teoloških stvari: Vi štijete libre i jo štijen libre, vi govorite misu jo sviron organj. Jo bi zno reć misu a vi ne znot svirit organj, dunkle jo znon veće nego vi...e

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 19:38 

sneni je napisao/la:
Sjećam se bilo je to prije pedesetak godina (!) Orguljaš barba Joze se svađa sa župnikom Don Antom zbog nekih teoloških stvari: Vi štijete libre i jo štijen libre, vi govorite misu jo sviron organj. Jo bi zno reć misu a vi ne znot svirit organj, dunkle jo znon veće nego vi...e

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Uto vel 02, 2010 22:09 

Evropski socijalisti traže od Vatikana da prihvati i da se pridržava zakona o jednakosti spolova evo ga sad će i evropa narediti Vatikanu da redi žene za svećenike, da homoseksualci imaju pravo biti na crkvenim položajima...

Vrh

PostPostano: Pon vel 08, 2010 21:25 

evo što javlja jedan srpski portal: U evropskom parlamentu sprema se rezolucija o zabrani krsta
http://vesti.krstarica.com/index.php?ru ... 96b&lang=0

Vrh

PostPostano: Pon vel 08, 2010 22:51 

Evo, don Sneni, ja bih da konačno razjasnimo nešto:

Slažem se s vama da nas jednoga dana u Europi neće čekati med i mlijeko. Europa je, vrlo jasno, postala poligon za nadmetanje političkih sila, od kojih je jedna, čini se vrlo glasna, struja izrazito anti-katoličkog naboja, koja bi vjeru stjerala u kut, zabranila križeve, grijehe proglašavala zaštićenim ljudskim pravima itd. Svakome katoliku bi trebalo biti jasno da se odsad za svoja vjernička prava mora boriti i na politički način. Slažem se da bi ljudi trebali postati više svjesni situacije u kojoj jesmo.
Ali mislim da nije u redu izjednačavati čitavu Europu s jednom (ateističkom) političkom strujom, mislim da nisu u redu rezignacija i malodušje pogotovo stoga jer ono što ateisti nameću nema temelja u pravoj etici koja poštuje i ljudska prava i dostojanstvo.
Pitanje pred kojim je sada čitava Europa jest: možemo li dalje bez kršćanstva?
I tu smo, don Sneni, mi kršćani najviše pozvani dati odgovor…

Lijep pozdrav!

Vrh

PostPostano: Uto vel 09, 2010 08:43 

Znaš sve je lijepo što ti pišeš draga moja.. ali ... ispričat ću ti jednu zgodu iz mog sjemenišnog života.. Praznici..svaki dan na misi (bilo nas je puno iz rodne župe) pa smo sa župnikom molili u jutro u 7 sati Brevijar (svećenički oficij) onda misa, pa doma doručak pa oko 9 sa župnikom partiju balota pa zajedno na kupanje (župniki i mnogi u reverndama - ja ne znam jesam li ikada išao u reverendi na kupanje - zbog toga ima zgodnih anegdota) onda oko 13 doma na objed ... I tako moleći brevijar u dva kora (jasno na latinskom!) srijedom bi molili jedan psalam u kojem je bio i jedan stih kad bvi ga izmolili, župnik bi prekinuo i rekao "ala dico, ponovte još jedon put...(neću pisati na latinskom nego prijevod) "Zar će se s tobom ujediniti, o Bože, vijeće bezbožnika, koji progonstva stvaraju pod izlikom zakona..." Onda bi podigao glavu povukao naoćale na vrh nosa i rekao: A ovo zapamtite... I nastavili bi dalje moliti... Pa mislim da se ovdje ovaj stih ostvaruje.. A psalmi su riječ Božja!

Da mi kršćani trebamo živjeti u svijetu, ali ne biti od svijeta!

Vrh

PostPostano: Uto vel 09, 2010 17:42 

sneni je napisao/la:
župnik bi prekinuo i rekao "ala dico, ponovte još jedon put...(neću pisati na latinskom nego prijevod) "Zar će se s tobom ujediniti, o Bože, vijeće bezbožnika, koji progonstva stvaraju pod izlikom zakona..." Onda bi podigao glavu povukao naoćale na vrh nosa i rekao: A ovo zapamtite...

Pa taj citat savršeno spada u ono vrijeme bezbožnika… Sjetila sam se da sam zapravo u prošlom postu nenamjerno napravila jednu grešku: umjesto riječi „ateistički“ trebala sam napisati „neoliberalni“ ili nešto slično… Jer, na svu sreću, biti ateist (=nevjernik) nije istoznačnica za imati liberalne stavove (npr. prema abortusu, eutanaziji, gender-ideologiji i sl.). I odmah moram dodati, nažalost, istina je, i mnogi kršćani pristaju na takve stavove – i, koje li čudo, misle da je to sasvim u redu… Prava šteta je što tu spadaju i neki utjecajni i aktivni katolici, kao npr. onaj političar iz teme viewtopic.php?f=3&t=653 , a i kod nas je nekolicina takvih… Uf, nekolicina, što sam sad napisala (!!), bolje bi bilo reći da se pošast širi kao kuga…

Vrh

PostPostano: Uto vel 09, 2010 20:23 

Prva od deset đavlovih zapovijedi glasi: Vjeruj da đavla nema! :P :lol:

Vrh

PostPostano: Pet vel 19, 2010 08:48 

Noćas sam pročitao na kath.netu za Austriju da 62% Austrijanaca odobrava eutanaziju kod teških bolesnika! Jeli to početak nekog novog Dachau-a?

Vrh

PostPostano: Sub vel 20, 2010 01:21 

"Zar će se s tobom ujediniti, o Bože, vijeće bezbožnika, koji progonstva stvaraju pod izlikom zakona..."

Koji je to Psalam, don Sneni?

Vrh

PostPostano: Sub vel 20, 2010 12:11 

Daba je napisao/la:
"Zar će se s tobom ujediniti, o Bože, vijeće bezbožnika, koji progonstva stvaraju pod izlikom zakona..."

Koji je to Psalam, don Sneni?

To je Psalam (94/93/ redak 20 kakao prevodi Šarić: "Može li ti saveznik biti sudište pokvarenih, koji donose nevolju u ime zakona?"

Vrh

PostPostano: Sub vel 20, 2010 20:11 

Hvala, don Sneni!
Moram priznati da je ovo podosta različit prijevod, ali je bit načelno pogođena.
No, to da se čine zla pod izlikom zakona sam našao već ranije i odmah sam vidio da je baš tako sa sadašnjim usklađivanjem naših zakona sa navodnim Uredbama EU. Pod time se proguralo sve i svašta - od totalne nekompetencije stvaratelja propisa, prevoditelja Uredbi do zle namjere. Nekada su lopovi kršili zakone, a danas se pod izlikom usklađenja sa EU zakonodavstvom donose mnogi zakoni koji pomažu današnjim lopovima (koji se tako ne zovu službeno). Jednostavno, ne moraš krasti, radiš po zakonu, a lova curi. To je problem, a ako grakneš i s argumentima, odmah ti dotrče i stave naljepnicu da si Eurofob, nazadnjak, ognjištar, konzervativac....
Cijeli je zapad tako ustrojen, propisi i chek liste su za mali svijet, a veliki mešetari veselo plivaju u tim vodama i drže se njima prilagođenim propisima.
Opaka vremena ova današnja.... nije lako živjeti u ovome svijetu.

Vrh

PostPostano: Sub vel 20, 2010 21:36 

Daba je napisao/la:
No, to da se čine zla pod izlikom zakona sam našao već ranije i odmah sam vidio da je baš tako sa sadašnjim usklađivanjem naših zakona sa navodnim Uredbama EU. Pod time se proguralo sve i svašta - od totalne nekompetencije stvaratelja propisa, prevoditelja Uredbi do zle namjere. Nekada su lopovi kršili zakone, a danas se pod izlikom usklađenja sa EU zakonodavstvom donose mnogi zakoni koji pomažu današnjim lopovima (koji se tako ne zovu službeno). Jednostavno, ne moraš krasti, radiš po zakonu, a lova curi. To je problem, a ako grakneš i s argumentima, odmah ti dotrče i stave naljepnicu da si Eurofob, nazadnjak, ognjištar, konzervativac....

Pa te etikete jedino služe jer „oni“ niti nemaju pravih argumenata. Kad se otkrilo da stvarni pregovori s EU zapravo nisu uopće zahtijevali npr. ne tako davno donesen u Hrvatskom saboru Zakon o medicinskoj oplodnji, pa niti Obiteljski zakon – a tobožnja zapovijed iz Europe je bila glavni izgovor za njihovo uvođenje – ostale su jedino te etikete s kojima se obično prekida svaka diskusija.
Kad je nekome stav izvan svake moralne kategorije – obično se fura onaj kompleks: mi smo „napredni“, a vi ste – provincija!

Sjećam se još kako je jedan saborski zastupnik prilikom donošenja Obiteljskog zakona izjavio za medije: između Europe i Crkve – biram Europu! A onda su se javljali neki pojedinci koji su tvrdili kako u EU te i te članice uopće nemaju takve zakone – pa ih nitko ne izbacuje iz Europe! A na nas se kao vrši „silan pritisak“…

Zatim je, zanimljivo, drugi, također dugogodišnji saborski zastupnik u medijima (intervju uživo) izjavio kako (ovo je nevjerojatno!) oni kao zakonodavno tijelo dobivaju nažalost vrlo malo informacija o tome kako se zapravo vode ti pregovori s EU (dobivaju samo izvješća, a ne znaju detalje…)… I tu mi je bilo već dosta politike!

Ne znam jeste li čitali osvrt na gostovanje europskih parlamentaraca na okruglom stolu Udruge Grozd u siječnju?... Sve u svemu, zaključili su kako razne interesne skupine plasiraju pogrešne informacije, te kako je opća informiranost u javnosti - vrlo slaba…
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_izdv ... s_ID=18263

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 183 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata