Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 12:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 18, 2010 17:14 

sneni je napisao/la:
A završetak?

Završetak je efektan, zapanjujuć i izrazito tradicionalistički...
Vjerujete li, istinski, da se oni koji sada ne vjeruju mogu prije ili kasnije obratiti? I vrijedi li naša molitva pred Bogom i za njih? I da nema smisla nikakva zluradost da će njih, u suprotnom, zmaj nabosti na rogove?...
To jest, mi kao kršćani ne bi trebali dopustiti da zmaj njih preuzme, jer naš Bog nije Bog osvetnik, nego On želi da se svi ljudi, koliko je moguće, spase...

Oprostite ako sam načela drugu temu...

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 07:16 

Pa naša molitva za obraćenje vrijedi i potrebna je i korisna. Mogućnost obraćenja postoji, ali i vrhovno pravilo Božje ljubavi prema čovjeku, a to je da poštuje njegovu slobodu do krajnjih granica. Pa onaj koji ne želi prihvatiti i odgovoriti na poticaje milosti, taj je sam sebe odbio od Boga - rečeno apokaliptičnim jezikom ""Primili pečat zvijeri na njihovim čelima"i taj je onda sam sebe odlučio baciti u "ognjeno jezero, a ognjeno jezero je druga smrt." Ne vjeruješ, valjda, da je Bog takav tiranin pa da čovjeka na silu hoće izvući iz "ognjenog jezera."

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 16:08 

sneni je napisao/la:
Ne vjeruješ, valjda, da je Bog takav tiranin pa da čovjeka na silu hoće izvući iz "ognjenog jezera."

:lol: :lol:
Zanimljivo...

Što mislite, kakvo je Vaše iskustvo, što čovjeka više motivira na obraćenje i na neki zaokret u životu: strah od vječne kazne ili privlačnost vječnog života?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 16:27 

Mnogo ćešće neki drugi razlozi - nego to što si navela. Ne sjećam se ni jednog slučaja da se netko obratio (a nisam imao puno onih pravih obraćenja) od straha od pakla ili potaknut vječnom nagradom. Velika većina pravih obraćenja su čudesni putovi Božje milosti.

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 21:44 

Eto, to sam mislio reći kao što kaže Bernard.
Time padaju u vodu sva vaša razmišljanja gdje su svi dobri, divni, krasni i oštroumni propovjednici. Ovo kad vjernika propovjed tresne kao grom, to je ono pravo i velika milost Svevišnjeg. Tako sam slušao propovjed u Italiji i samo sam pretpostavio koja je tema. No svečenik je tako zdušno propovjedao da sam bio ushićen iako sam razumio svaku stotu. Osjeti se tko sebe unese u propovjed, komu je Duh Sveti "iza leđa" i šapće mu, a tko se upliće u vlastite riječi. Ono što je dobro - dobro je i to treba nazvati pravim imenom. I odati im svaku pohvalu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 20, 2010 08:24 

sneni je napisao/la:
Mnogo ćešće neki drugi razlozi - nego to što si navela. Ne sjećam se ni jednog slučaja da se netko obratio (a nisam imao puno onih pravih obraćenja) od straha od pakla ili potaknut vječnom nagradom. Velika većina pravih obraćenja su čudesni putovi Božje milosti.

Slažem se. Čak na te čudesne putove Božje milosti čovjek može dospjeti (a često tako i bude) tek nakon neke nesreće, bolesti ili nekog neriješivog problema. Kad se izbliza suoči sa krhkosti svog života i prolaznosti svega, ili gorčine i razočarenja ovoga svijeta. Tad u određenom trenutku života čovjek počne razmišljati o Bogu i tražiti oslonac u njemu. Ako je do toga došlo prilikom određene bolesti uzrokovane grješnim ponašanjem - jako je korisno biti u stanju pokajati se radi toga i stvoriti odluku da tako dalje neće ići. To bi značilo, u neku ruku, prihvatiti svoju bolest kao pravednu "kaznu" za svoje grijehe i nemar. Ali taj osjećaj pogođenosti Božjom rukom treba nadići kad-tad. I to sve, kad se osjećamo bespomoćni, slomljeni, ranjeni, i te osjećaje treba predati Bogu da ih On preobrazi. Inače "Božju kaznu" možemo doživljavati kao neko prokletstvo koje je nepoznat netko bacio na nas i ne možemo se toga osloboditi. Ne možemo biti do kraja ozdravljeni ako ne dopustimo Bogu da to "prokletstvo" skine sa nas. Inače se godinama možemo vrtjeti u krugu, sapleteni vlastitim razočarenjima i krivicama, možemo godinama "Božju kaznu" osjećati kao samokrivnju i sažalijevati se.
Znam da svi znate da postoje ljudi izrazito skrupuloznih savjesti koji ne mogu dokraja povjerovati da im je Bog oprostio. A zdvajati o Božjem milosrđu je grijeh protiv Duha Svetoga, prema glavnim istinama naše vjere, isto kao što je grijeh i ustrajati u nepokori.
Postoje isto tako i ljudi koji žive u paničnom strahu od "zmaja sa deset glava i sedam rogova" i vide ga u svemu. A živjeti u strahu je ubitačno, osim ako svoj strah ne smirimo u Bogu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 20, 2010 14:36 

Misliš li da su obraćenja samo plod bolesti, nesreća i nevolja,,, ja znam neke koji su se obratili nakon lijepih doživljaja..

Vrh

PostPostano: Ned ruj 05, 2010 21:27 

sneni je napisao/la:
Misliš li da su obraćenja samo plod bolesti, nesreća i nevolja,,, ja znam neke koji su se obratili nakon lijepih doživljaja..

Ja sam upoznao neke koji su se obratili nakon dubljeg promišljanja prilikom iskapanja kostiju nevino pobijenih. Ne ostaje od čovjeka samo kosti, jer mora biti nešto više i uzvišenije. Kada bi samo one bile mjerilo onda dobrota, ljubav, istina, pravda,... ne bi imale smisla (a ni ljudski život). Zašto onda biti dobar, pošten, pravedan,...? :idea:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata