emma je napisao/la:
Puno pozdrava
Odgojena sam u katoličkoj obitelji, u katoličkom duhu, ali s punim poštovanem prema drugim religijama i filozofskim učenjima. Nakon čitanja drugih vjerskih spisa, upoznavanja drugih religija, te njihove usporedbe, došla sam do mnogih zaključaka koji su me nakon što sam se suočila s abnormalnom netolerancijom katoličke crkve, zapravo odbili od nje same.
Čitajući mnoge forume, vidjela sam bolesne, nesuvisle i opake komentare katolika na račun drugih religija, kao i svega što se ne poklapa s njihovim mišljenjem. Uz to, tu je i zavidna količina neznanja o banalnim činjenicama.
Ne želim generalizirati, ali takav stav će dovesti crkvu do propasti i takav stav joj priređuje masovne napade po medijima, kao i odbijanje mnogih ljudi od crkve, pa tako i mene.
Kao primjer uzet ću jednu forumsku raspravu Krsninog bakhte i jednog pripadnika katolicizma. Dok je bakhta mirno pokušavao dotičnoga navesti na razmišljenje, bez i jedne uvrede i ružne riječi, dotični ga je svaki put obasipao uvredama na račun njegove religije, ali i pokazujući enormno nepoznavanje svoje vlastite...
Zar je Isus naučavao ljude mržnji i netoleranciji?
Usput, također sam vidjela često citiranje 1. božje zapovijedi u odnosu na druge religije. Kao prvo, Bog je jedan, ali su mu ljudi na različitim mjestima svijeta davali drugačija imena. Automatski, pridavanje nekog od njegovih imena nekakvom drugom bogu, znači i priznavanje postojanja drugih bogova, zar ne? Za mene je to besmislica.
Ili rečenice poput "ja imam svog boga, a ti idi klanjaj se svom". Ovakve stvari su mi doista nerazumljive i čine me jako bijesnom.
Uz to, najviše me zgrozilo proglašavanje "Pokreta za svjesnost Krsne" - sektom. Taj filozofski sustav dao mi je više odgovora od svih drugih religijskih spisa zajedno. Vedski spisi stari su oko 7000 godina, ako ne i više, dakle, najstariji poznati vjerski spisi, te nesumnjivo, određene priče iz Veda i Biblije se poklapaju. Osim toga, njihovi laici žive čišće od katoličkih svećenika.
Osim toga, vi jedete meso. Gdje u Bibliji piše da je čovjek kada je stvoren, stvoren za jedenje mesa? Da li su Adam i Eva dobili na uživanje biljne plodove, a životinje da s njima žive u miru, a ne da im budu za jelo? Citirajte mi molim vas gdje to piše u Bibliji u dijelu gdje se govori o stvaranju svijeta (Knjiga postanka).
Zbog mnogih zlih i opakih crkvenih dogmi, odlučila sam još odavno napustiti katoličku crkvu, a sada sam potpuno sigurna u to. Jer sa ovakvim stavom, širenjem mržnje u Kristovo ime, sigurno očekujte da će vam sve više i više ljudi okretati leđa. Ne Isusu Kristu i ne Bogu, nego Katoličkoj crkvi. Suočite se s time i mjenjajte svoje stavove dok je vrijeme.
Pozdrav!
Svašta si ovdje navela, a čini mi se da to trebaju biti izlike, jer nisi navela niti jednu "zlu i opaku dogmu".
Vjerujemo da je Bog jedan, Stvoritelj i Svedržitelj i to isto vjeruju sve tri monoteističke religije. No, u tumačenju tko je i kakav Bog, uvelike se razlikujemo. S obzirom da su ti važne Vede, ne kapiram što tebi predstavlja jedan Bog i Isus Krist.
Što se pojedinaca tiče - svugdje ima svakakvih ljudi, nisu li hindusi ubili pripadnika svoje vlastite religije - Mahatmu Ghandija?
Ovo o mesu je čista nebuloza. Ponajprije jasno je (fiziološki) da je ljudski probavni trakt stvoren i za biljno i za mesno. Sam Isus (što je za nas kršćane jedino mjerodavno) jede meso, a u viđenju Petru jasno govori da nema čistih i nečistih životinja.
Inače ne brini ti za Katoličku Crkvu, bit će dok je svijeta i vijeka, a da trajno mora prolaziti kroz čišćenje i patnju, to je istina.