Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 10:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 14, 2010 17:14 

Puno pozdrava

Odgojena sam u katoličkoj obitelji, u katoličkom duhu, ali s punim poštovanem prema drugim religijama i filozofskim učenjima. Nakon čitanja drugih vjerskih spisa, upoznavanja drugih religija, te njihove usporedbe, došla sam do mnogih zaključaka koji su me nakon što sam se suočila s abnormalnom netolerancijom katoličke crkve, zapravo odbili od nje same.

Čitajući mnoge forume, vidjela sam bolesne, nesuvisle i opake komentare katolika na račun drugih religija, kao i svega što se ne poklapa s njihovim mišljenjem. Uz to, tu je i zavidna količina neznanja o banalnim činjenicama.

Ne želim generalizirati, ali takav stav će dovesti crkvu do propasti i takav stav joj priređuje masovne napade po medijima, kao i odbijanje mnogih ljudi od crkve, pa tako i mene.

Kao primjer uzet ću jednu forumsku raspravu Krsninog bakhte i jednog pripadnika katolicizma. Dok je bakhta mirno pokušavao dotičnoga navesti na razmišljenje, bez i jedne uvrede i ružne riječi, dotični ga je svaki put obasipao uvredama na račun njegove religije, ali i pokazujući enormno nepoznavanje svoje vlastite...

Zar je Isus naučavao ljude mržnji i netoleranciji?

Usput, također sam vidjela često citiranje 1. božje zapovijedi u odnosu na druge religije. Kao prvo, Bog je jedan, ali su mu ljudi na različitim mjestima svijeta davali drugačija imena. Automatski, pridavanje nekog od njegovih imena nekakvom drugom bogu, znači i priznavanje postojanja drugih bogova, zar ne? Za mene je to besmislica.

Ili rečenice poput "ja imam svog boga, a ti idi klanjaj se svom". Ovakve stvari su mi doista nerazumljive i čine me jako bijesnom.

Uz to, najviše me zgrozilo proglašavanje "Pokreta za svjesnost Krsne" - sektom. Taj filozofski sustav dao mi je više odgovora od svih drugih religijskih spisa zajedno. Vedski spisi stari su oko 7000 godina, ako ne i više, dakle, najstariji poznati vjerski spisi, te nesumnjivo, određene priče iz Veda i Biblije se poklapaju. Osim toga, njihovi laici žive čišće od katoličkih svećenika.

Osim toga, vi jedete meso. Gdje u Bibliji piše da je čovjek kada je stvoren, stvoren za jedenje mesa? Da li su Adam i Eva dobili na uživanje biljne plodove, a životinje da s njima žive u miru, a ne da im budu za jelo? Citirajte mi molim vas gdje to piše u Bibliji u dijelu gdje se govori o stvaranju svijeta (Knjiga postanka).

Zbog mnogih zlih i opakih crkvenih dogmi, odlučila sam još odavno napustiti katoličku crkvu, a sada sam potpuno sigurna u to. Jer sa ovakvim stavom, širenjem mržnje u Kristovo ime, sigurno očekujte da će vam sve više i više ljudi okretati leđa. Ne Isusu Kristu i ne Bogu, nego Katoličkoj crkvi. Suočite se s time i mjenjajte svoje stavove dok je vrijeme.

Pozdrav!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 17:40 

Pa svaka čast na tvojoj toleranciji prema onima koji drukčije misle uživam u janjetini. A gdje to piše u Bibliji. Na svakom koraku Bog traži prinošenje žrtve od mesa, a na žrtvama treba sudjelovati: Bog naređuje izraelcima da jedu janje i njegovom krvlju namažu pragove.. Isus je na posljednjoj večeri jeo janje.. Pa odlično poznaš Bibliju a još više imaš tolerancije prema onima drukčiuje misle od tebe.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 17:51 

Drukčije mišljenje i izražavanje mržnje prema nekome nisu jedno te isto... Ja ne izražavam mržnju prema nikome, samo sam izrekla činjenice koje me smetaju, kao što mnoge smetaju i to je bio dobronamjeran savjet. Gdje u mom postu vidiš riječi "mrzim, ne toleriram, omalovažavam" ? Ono što se moževidjeti je samo da ne razumijem postupke pune mržnje.

Rekla sam da pogledaš u knjizi postanka kada je Bog stvorio čovjeka što mu je dao da jede, čitaj malo pažljivije i s više razumjevanja ;)

Kasnije je u Levitskom zakoniku Mojsije dao popis čistih i nečistih životinja, kada je Bog kasnije dopustio ljudima jesti meso, ali samo neko! Muslimani i Židovi se toga pridržavaju, dok su Katolici zapravo oni koji znaju samo citirati Bibliju bez ikakvog razumijevanja... Nije sve tako doslovno kao što se čini, malo zagrebi ispod površine slova i riječi :)

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 18:22 

emma napisa:
Citat:
Zbog mnogih zlih i opakih crkvenih dogmi, odlučila sam još odavno napustiti katoličku crkvu, a sada sam potpuno sigurna u to. Jer sa ovakvim stavom, širenjem mržnje u Kristovo ime, sigurno očekujte da će vam sve više i više ljudi okretati leđa. Ne Isusu Kristu i ne Bogu, nego Katoličkoj crkvi. Suočite se s time i mjenjajte svoje stavove dok je vrijeme.

Nazivati nečije vjerovanje "zlim i opakim" što je drugo nego mržnja. Napustila si katoličku Crkvu - pa bi bio red i pravilo tolerancije da je pustiš na miru.
Idi svojim putem vjeruj u što vjeruješ a u druge se ne diraj. Jer s osobom koja ovako piše ne može se diskutirati. Jer sam "zao i opak" jer vjerujem u "zle i opake" dogme. A s tobom o Bibliji se neću prepirati jer ja i onako "zle i opake" dogme o Bibliji.

Citat:
odlučila sam još odavno napustiti katoličku crkvu, a sada sam potpuno sigurna u to. Jer sa ovakvim stavom, širenjem mržnje u Kristovo ime, sigurno očekujte da će vam sve više i više ljudi okretati leđ

Kamo sreće da Crkvu napuste svi poput tebe onda bi sigurno bila bliža Kristu.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 18:29 

Emma, čitajući tvoje postove vidim da svoju duhovnost zapravo temeljiš na prkosu prema Katoličkoj crkvi, da ti Stari zavjet smatraš važnijim od Novog, kažeš da ne želiš generalizirati, a generaliziraš... itd.

Vezano za razne forumske rasprave, i ja bih mogla reći da sam vidjela puno, puno, puno više iskaza mržnje, predrasuda i lažnih optužbi na račun Katoličke crkve nego obrnuto, tako da ti je onaj povod zaključku o netoleranciji Crkve vrlo diskutabilan.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 18:37 

emma je napisao/la:
Puno pozdrava

Odgojena sam u katoličkoj obitelji, u katoličkom duhu, ali s punim poštovanem prema drugim religijama i filozofskim učenjima. Nakon čitanja drugih vjerskih spisa, upoznavanja drugih religija, te njihove usporedbe, došla sam do mnogih zaključaka koji su me nakon što sam se suočila s abnormalnom netolerancijom katoličke crkve, zapravo odbili od nje same.

Čitajući mnoge forume, vidjela sam bolesne, nesuvisle i opake komentare katolika na račun drugih religija, kao i svega što se ne poklapa s njihovim mišljenjem. Uz to, tu je i zavidna količina neznanja o banalnim činjenicama.

Ne želim generalizirati, ali takav stav će dovesti crkvu do propasti i takav stav joj priređuje masovne napade po medijima, kao i odbijanje mnogih ljudi od crkve, pa tako i mene.

Kao primjer uzet ću jednu forumsku raspravu Krsninog bakhte i jednog pripadnika katolicizma. Dok je bakhta mirno pokušavao dotičnoga navesti na razmišljenje, bez i jedne uvrede i ružne riječi, dotični ga je svaki put obasipao uvredama na račun njegove religije, ali i pokazujući enormno nepoznavanje svoje vlastite...

Zar je Isus naučavao ljude mržnji i netoleranciji?

Usput, također sam vidjela često citiranje 1. božje zapovijedi u odnosu na druge religije. Kao prvo, Bog je jedan, ali su mu ljudi na različitim mjestima svijeta davali drugačija imena. Automatski, pridavanje nekog od njegovih imena nekakvom drugom bogu, znači i priznavanje postojanja drugih bogova, zar ne? Za mene je to besmislica.

Ili rečenice poput "ja imam svog boga, a ti idi klanjaj se svom". Ovakve stvari su mi doista nerazumljive i čine me jako bijesnom.

Uz to, najviše me zgrozilo proglašavanje "Pokreta za svjesnost Krsne" - sektom. Taj filozofski sustav dao mi je više odgovora od svih drugih religijskih spisa zajedno. Vedski spisi stari su oko 7000 godina, ako ne i više, dakle, najstariji poznati vjerski spisi, te nesumnjivo, određene priče iz Veda i Biblije se poklapaju. Osim toga, njihovi laici žive čišće od katoličkih svećenika.

Osim toga, vi jedete meso. Gdje u Bibliji piše da je čovjek kada je stvoren, stvoren za jedenje mesa? Da li su Adam i Eva dobili na uživanje biljne plodove, a životinje da s njima žive u miru, a ne da im budu za jelo? Citirajte mi molim vas gdje to piše u Bibliji u dijelu gdje se govori o stvaranju svijeta (Knjiga postanka).

Pozdrav!

Svašta si ovdje navela, a čini mi se da to trebaju biti izlike, jer nisi navela niti jednu "zlu i opaku dogmu".
Vjerujemo da je Bog jedan, Stvoritelj i Svedržitelj i to isto vjeruju sve tri monoteističke religije. No, u tumačenju tko je i kakav Bog, uvelike se razlikujemo. S obzirom da su ti važne Vede, ne kapiram što tebi predstavlja jedan Bog i Isus Krist.
Što se pojedinaca tiče - svugdje ima svakakvih ljudi, nisu li hindusi ubili pripadnika svoje vlastite religije - Mahatmu Ghandija?
Ovo o mesu je čista nebuloza. Ponajprije jasno je (fiziološki) da je ljudski probavni trakt stvoren i za biljno i za mesno. Sam Isus (što je za nas kršćane jedino mjerodavno) jede meso, a u viđenju Petru jasno govori da nema čistih i nečistih životinja.
Inače ne brini ti za Katoličku Crkvu, bit će dok je svijeta i vijeka, a da trajno mora prolaziti kroz čišćenje i patnju, to je istina.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 18:46 

Eto vidiš, to što si napisao je upravo dokaz onoga što govorim!

Zar inkvizicija nije bila zlo? Ubijanje Indijanaca u Americi, križarski ratovi, pedofilija danas, ugnjetavanje i ponižavanje bilo koga tko ima drukčije mišljenje, zar to nije zlo? Zar zlo trebamo tolerirati? Ti zapravo mene pokušavaš uvjeriti da za ubojstva tolikih ljudi postoji opravdan razlog i da je mrziti=samo drukčije razmišljat? Uostalom, sve te stvari je odobrila Crkva, a ne Bog. a-a, tu me nećeš muljati :)

Citat:
Idi svojim putem vjeruj u što vjeruješ a u druge se ne diraj.

Vjerujem u Boga, a u što ti vjeruješ? Ja pričam o Crkvi, a ne o Bogu.

Citat:
Kamo sreće da Crkvu napuste svi poput tebe onda bi sigurno bila bliža Kristu.

Vidiš, za razliku od tebe, ja sebe ne precjenjujem.

Citat:
Jer s osobom koja ovako piše ne može se diskutirati.

ja tebe ne mrzim, pokušavam s tobom razgovarati i potaknuti te na razmišljanje. Ti mene vrijeđaš, a dosad nisi dao niti jedan argument koji bi išao u prilog protiv onoga što sam rekla i zato me mrziš. Hvala.

Stvar je u tome da ti moj post doživljavaš osobno, da se ne želiš suočiti s činjenicama koje treba MIJENJATI. Ja sam rekla da ne generaliziram. Mnogi katolici su primjer onog čistog i izvornog kršćanstva kakvo bi trebalo biti - tolerantno, miroljubivo, bez imalo mržnje. Ali to nikako nije većina, jer bi onda prevladavalo drukčije mišljenje o Crkvi.

Što se tiče Biblije, ne možeš me pobiti, pa te to smeta. Žao mi je što imaš takvo razmišljanje, nadam se da ćeš jednog dana upregnuti svoje moždane stanice i pročistiti svoju dušu, te shvatiti neke stvari. Iskreno ti to želim. :)

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 18:55 

Citat:
Vjerujemo da je Bog jedan, Stvoritelj i Svedržitelj i to isto vjeruju sve tri monoteističke religije. No, u tumačenju tko je i kakav Bog, uvelike se razlikujemo. S obzirom da su ti važne Vede, ne kapiram što tebi predstavlja jedan Bog i Isus Krist.

Pričam o Crkvi, a ne o religiji. Definiraj religiju i definiraj Crkvu. Kakav je Bog po Kuranu, kakav prema židovstvu (zar stari zavijet ne dijelimo s njima?)? Prema Vedama je sve ovo što si navela-jedan, stvoritelj i Svedržitelj. Naravno, postoji mnoštvo drugih nižih bogova i polubogova-u prijevodu duhovnih stvorenja koja se na jako, jako puno mjesta spominju i u Bibliji, ali pod drugim imenima (anđeli, recimo).
Važni su mi svi sveti spisi, svi su jednako vrijedni za proučavanje i uspoređivanje.

One zle i opake dogme znamo i ti i ja. :) Nemoj zabijati glavu u pijesak. ;) Gore sam ih navela.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 19:05 

Koliko god bila u pravu postaviti ovu temu na ovaj dio foruma pogrijesila si u jednom - ovo nije nikakav medjureligijski forum na kojem bi mogla promicati ucenja svojeg pokreta/znanosti i uvjeravati nas u pogresnost religije kojoj pripadamo. Kolicina floskula i povijesnih zabluda/neistina koju si iznijela je poveca i pokusaj odgovaranja bio bi uzaludan. Ipak, zanima me kako to da u svome prosvjetljenju mozes prihvatiti da po ucenju Pokreta za prosvjetljenje muškarci su superiorniji od žena ili jos bolje da su spolni odnosi u braku dozvoljeni jednom mjesecno?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 19:21 

Citat:
ovo nije nikakav medjureligijski forum na kojem bi mogla promicati ucenja svojeg pokreta/znanosti i uvjeravati nas u pogresnost religije kojoj pripadamo.

Još jednom ponavljam : DEFINIRAJ RELIGIJU, DEFINIRAJ CRKVU. Ja nikoga ne uvjeravam da je njegova religija pogrešna. NEMA PRAVE NI POGREŠNE RELIGIJE. Sve potiču na isto-ljubav prema Bogu, prema bližnjima i TOLERANCIJU PREMA SVIM ŽIVIM STVORENJIMA. Životinje su božja stvorenja, kao i sav život na zemlji i zato ne jedem meso. I inače, ne pripadam niti jednoj religiji/pokretu, nego proučavam sve religije s jednakim poštovanjem i zanimanjem.

Citat:
Kolicina floskula i povijesnih zabluda/neistina koju si iznijela je poveca i pokusaj odgovaranja bio bi uzaludan.

Navedi koje to zablude! Studiram povijest, navest ću ti sve edikte papa i citirati, a koje imaju veze s ovim što govorim.
Npr: Inocent III, poziv na 4. križarski rat, zanima li te što je rekao u svom govoru? Doslovna preteča nacističke ideologije. ako želiš, postavit ću ti link za izvor. Sve o čemu pričam je dokumentirano, a netolerancija proživljena na vlastitoj koži, zato me nemojte muljati!

Citat:
Ipak, zanima me kako to da u svome prosvjetljenju mozes prihvatiti da po ucenju Pokreta za prosvjetljenje muškarci su superiorniji od žena ili jos bolje da su spolni odnosi u braku dozvoljeni jednom mjesecno?

A navedi mi molim te, gdje to piše? U pokretu za svjesnost Krsne muškarci imaju jednaka prava kao i žene. Ako govorimo o povijesti i o različitim naučavanjima (školama) hinduizma u Indiji, to je druga stvar.
A sad ti meni reci stav katoličke Crkve prema ženama, prije i sada.
Mislim da svakom čovjeku seks ne bi trebao biti važniji od prosvjetljenja (tj. spoznaje samoga sebe) i na poslijetku, Boga.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 19:53 

Emma napisa:
Citat:
Zar inkvizicija nije bila zlo? Ubijanje Indijanaca u Americi, križarski ratovi, pedofilija danas, ugnjetavanje i ponižavanje bilo koga tko ima drukčije mišljenje, zar to nije zlo?

Očito je da si na ovaj forum došla sa izazivačkim namjerama. Ti si nešto naučila, ne priznaš meni koji sam studirao da nešto znam. Prema tome iz tolerancije imaš ocjenu NULA i nema s tobom diskusije!

Navedeni citat to pokazuje ti barataš s nekoliko grijeha Crkve u 2000 godina postojanja. A dali znaš išta što je Crkva pozitivno učinila?
Nabroji isto tako toliko dobrih stvari koje je Crkva učinila.-
I nisu sve knjige jednako svete i vrijedne i nisu sve jednako dobre! I o tu tezu ne prihvaćam.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 20:01 

Uključila bih se u razgovor s tobom Emma, i mislila sam to, ali čitajući ove tvoje postove ne vidim ljubav u pozadini i želju da nešto upoznaš nego zaista samo da napadneš, jer već si osudila. Žao mi je što se ne pronalaziš tu, ali čemu se nerviraš i trošiš, meni je nekako najnormalnije da niti ne dolazim tamo gdje se ne pronalazim.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 20:04 

emma je napisao/la:
Zar inkvizicija nije bila zlo? Ubijanje Indijanaca u Americi, križarski ratovi, pedofilija danas, ugnjetavanje i ponižavanje bilo koga tko ima drukčije mišljenje, zar to nije zlo?

Kad već studiraš povijest (i ako!!) trebala bi znati da nijedno društveno uređenje kroz povijest nije bilo pošteđeno takvih zala... To što ti predbacuješ Crkvi može se predbacivati i svim povijesnim i postojećim društvenim uređenjima u svijetu!

S tom razlikom što se Crkva na sve načine pokušava osloboditi tih okova, a sekularizirana društva današnjice upadaju u sve veću provaliju!

Istočnjačke religije se nažalost niti ne pokušavaju suprotstaviti tradicijskim sustavima koja guše ljudska prava, nemaš ni riječi na to?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 20:05 

Nevjerojatna je lakoca kojom se danas pljuca po KC, a sve u ime dijaloga. Nemoguce je komunicirati s nekim tko nije otvoren za komunikaciju i jos uz to sipa otrov gdje god stigne. Najprikladnije je zakljucati ovu temu, a zavrsit cu rijecima sv. Tome Akvinskog kako postoje neki koji drže da je sve istina što se njima takvim čini, a neistina što se njima ne čini.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 20:08 

Sila je napisao/la:
Nevjerojatna je lakoca kojom se danas pljuca po KC, a sve u ime dijaloga. Nemoguce je komunicirati s nekim tko nije otvoren za komunikaciju i jos uz to sipa otrov gdje god stigne. Najprikladnije je zakljucati ovu temu, a zavrsit cu rijecima sv. Tome Akvinskog kako postoje neki koji drže da je sve istina što se njima takvim čini, a neistina što se njima ne čini.

Slažem se, mislim da je najpametnije prijaviti ovu temu administratoru.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata