Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 22:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 14, 2010 14:34 

Slavomir je napisao/la:
Rekao je njegov odvjetnik, ne on.

Upravo tako a iz konteksta je vidljivo da govori u svoje ime te da ne barata s ispravnim pojmovima. Šutnja može biti uključena ako se radi o ispovjednoj tajni ali onda to uopće nije trebalo spominjati. Iako smatram da je pogriješio ne smatram dobrim ni likovanje jer je pogriješio. Bilo bi za njega korisno da konačno nauči kako novinari koji se guraju u njegovu blizinu nisu tako dobronamjerni.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 15:06 

Barnaba je napisao/la:
Slavomir je napisao/la:
Rekao je njegov odvjetnik, ne on.

Upravo tako a iz konteksta je vidljivo da govori u svoje ime te da ne barata s ispravnim pojmovima. Šutnja može biti uključena ako se radi o ispovjednoj tajni ali onda to uopće nije trebalo spominjati. Iako smatram da je pogriješio ne smatram dobrim ni likovanje jer je pogriješio. Bilo bi za njega korisno da konačno nauči kako novinari koji se guraju u njegovu blizinu nisu tako dobronamjerni.

Već sam napisao da se od ni jedanog svećeničkog kandidata (barem ne u moje vrijeme - a bilo je mnogo strože nego danas - )nije tražena nikakva zakletva na šutnju.

Preko nekih stvari se prelazi kao da nisu ništa a vratit će se kao bumerang sa teškim posljedicama.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 16:49 

Slavomir je napisao/la:
Rekao je njegov odvjetnik, ne on. Istina, od njemu bliskih ljudi sam više puta vidio izjave koje mi djeluju štetno. Kritike na račun Crkve. Nekonstruktivne tipa Crkva, ovo Crkva ono, a ne "mi smo Crkva, ovo je loše pa ajmo promjenit."
Ne bi sudio vlč. Suca jer mu je Bog zaista dao ogromne darove, On ga je odabrao. Isto tako smatram da tu medijsku pompu i loše ozračje oko njega više stvaraju mediji, nedobronamjerni poput nove tv, net.hr itd. I to oko zaista pohvalnih stvari poput njegova umjetničkog rada koji je vrlo kvalitetan.
Nije li veći propust napravio don Grubišić kada je izašao u medije sa izjavom da je Sudac psihički bolestan?
Na kraju krajeva ne zamjeram ni jednom svećeniku ni teologu javljanje u medijima. Naprotiv, volio bi da ih koriste što više. Ako se koristimo medijima mudro i s oprezom možemo samo dobiti. To i znači ići u korak s vremenom.

Slažem se!
Izjava don Grubišića je jako ružna, ako je to zaista rekao, tj ako nije iz nekih novina nego je snimljeno kamerom i to ne izvučeno iz konteksta..Što se tiče karizmatskih susreta, seminara ja sam bila dio toga. U početku obraćenja išla sam na te seminare i bila u jednoj karizmatskoj zajednici. Na misi sam bila barem dva puta tjedno. S vremenom taj put nije bio za mene. Ne idem na seminare, no vidim ljude oko sebe koji idu, i ne mogu reći da ne idu na Misu.. Ima dobrih plodova, ima i loših, ovisi o čovjeku. No ne valja sve odbaciti, osim toga Crkva ne brani te seminare a njezin sud nam treba biti za najbitniji.
Što se tiče vlč Suca, ne želim mu suditi, a posebno ne držati se suda novinara i njihovih interpretacija.. Činjenica je i da ima način da dopre do srdaca, tj da nam pomogne otvoriti svoje srce za Boga. Uvijek će biti onih koji trče i traže gurue i božanstva, no on nije za to kriv. Prije njegove duhovne obnove na kojoj sam bila, ja nisam ništa doživljavala u crkvi. Čovjek ima darove i svi bi se trebali veseliti kad se grešnik obrati i podržavati svećenike molitvom da i dalje Bog preko njih privlači duše za sebe. On nije bolji ni vrijedniji od drugih svećenika, svaki je pozvan i svaki ima karizme.različiti su dari.
Nakon te duhovne obnove čujem svakog svećenika.Ali Bog me pronašao po ovom svećeniku kojemu je dao dar da može prenijeti u naša srca istine, a nam može otvoriti oči i pokazati na Boga. Na duhovnoj obnovi kod Suca bila sam samo jednom. Kad je dolazio u moj grad radi promocije knjige i filma, nisam išla. Uvijek ću radije otići na Misu, k Isusu, nego trčati gdje god se pojavi Sudac ili tko drugi. Nakon te obnove više nemam potrebu susresti Suca.
Na njegovoj duhovnoj obnovi nije nikakva euforija, skakanje i slično. Kroz jutro nas je upoznavao s našom vjerom u obliku nekakvih predavanja, a popodne bi bila sv Misa s molitvom i klanjanje pred Presvetim.
Kanije sam kao što sam rekla bila na karizmatskim seminarima, a sad sam u tišini crkve najsretnija, posebno u samostanu i buka me odbija. Da ste me sreli prije par godina vidjeli bi drugačije življenje vjere nego danas. A gdje je moja duša, da li je sad ili onda bliže Bogu, ja to nemam pojma. Niti znam za bilo koga drugoga i zato se čuvam prosudjivanja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 00:20 

Slavomir je napisao/la:
Na kraju krajeva ne zamjeram ni jednom svećeniku ni teologu javljanje u medijima. Naprotiv, volio bi da ih koriste što više. Ako se koristimo medijima mudro i s oprezom možemo samo dobiti. To i znači ići u korak s vremenom.

Prijatelj sam s jednim svećenikom koji je motorist i ispričao mi je kako ga je novinar "najvećeg dnevnog lista" u RH tražio sliku i kratki razgovor za medije. Ovaj je prihvatio. Dogovorio je sastanak pred misu i blagoslov s Presvetim. Ovaj je uslikao par slika, a kada je svećenik završio s misom novinar mu je rekao da se malo provoza s motorom, a ovaj mu je odgovorio da mu je dao dosta materijala za članak.

I što mislite je li taj članak izišao?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 06:05 

Nije!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 13:10 

Zato kažem da ih treba koristiti mudro. Mislim da je ovaj svećenik tako i postupio. Tu nisam mislio samo na to da se u dnevnim novinama i tabloidima treba tražiti toliko prostora, već opčenito na medije. Da se treba naučiti njima vješto služiti. Sviđa mi se onaj novi časopis Book, čini i se da su ga pokrenuli neki karizmatici. Ima dobar dizajn, pristup, prodaje se na kioscima, ne samo u crkvama... Isto tako i internet. Mislim da su ovakve stranice i forumi odlične za učenje i rast u vjeri.
Koristim priliku da pohvalim ovaj forum, zaista je najbolji od svih na koje sam do sada naišao. Ljudi, stvarno predivno pišete da me nerijetko zna bit sram javit se sa svojim mišljenjem :)
Stranica don Ivice me također oduševila. Nisam mislio da netko stariji od 25 godina može na internetu voditi nešto toliko dobro, puno sadržaja, pregledno...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 14:49 

Slavomir je napisao/la:
Stranica don Ivice me također oduševila. Nisam mislio da netko stariji od 25 godina može na internetu voditi nešto toliko dobro, puno sadržaja, pregledno...

He he moraš zati da je taj don Ivica kovao zanat (ne elektronski) pa on je prvi u svojoj biskupiji izdavao župski list - a jer biskup nije htio odobriti da štampa na biskupijskopm ciklostilu on je kupio svoj vlastiti - kasnije je hvarski kapelan štampao svoj list kod don Ivice pa su cijelu noć "vrtili Geštetnera" (cikolstil) a papir i boju nam je donosio ondašnji sekretar iz općine i komiteta.. Koja su to vremena bila ... Pa ima i don Ivica svoga kumčeta koji je mlađi od 25 godina koji mu pomaže u elektronici!

Zadnja izmjena: sneni; Sri ruj 15, 2010 17:44; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 14:55 

Evo jedan članak o vlč. Sudcu iz pozitivne perspektive. http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrt ... atko-sudac

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 15:16 

Naravno. Nije. Pa njima ne trebaju svećenici koji su jednostavni i ponizni. Oni koji marljivo rade na slavu Božju i dobro vjernog puka. Njima ne trebaju svećenici koji su dobri molitelji. A ni oni koji su dobri propovjednici.
Njima trebaju drugačiji svećenici zbog kojih će bolje prodavati novine, "šamarati" Crkvu,... Napisao sam o prijatelju PTSP-ovcu kojem je vlč. Sudac pomogao. I kao umirovljeniku a i vjerniku. Osjetio je snagu euharistije u svojim potrebama. Danas je zbog "trovanja" zbunjen. Mislim da su ovi članci u VL (ako su krenuli od vlč. Sudca) gubljenje kompasa, a i otkrivanje nekog novog Sudca.

Složio bih se sa "snenim" da je "zavjet šutnje" budalaščina nekih drugih krugova :twisted: kojima na pameti nije ni Isus Krist, ni Crkva a ni vjenici.
Bumo videli!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 09:06 

Na stranici od vlč. Sudca pišu kulumne i osvrte intelektualaci koji katolički razmišljaju http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrik ... e-hrvatske što je svakako pozitivno.
Loše je što na stranici nema nikavog osvrta na prošli intervju, isto tako primjećujem da nikakavog odjeka nije bilo ni u katoličkim medijima što im ipak ruši aktualnost.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 13:38 

Barnaba je napisao/la:
isto tako primjećujem da nikakavog odjeka nije bilo ni u katoličkim medijima što im ipak ruši aktualnost.

Ruši aktualnost?
Zašto je vlč. Sudac dosada češće davao intervjue upravo tom Pavičiću, a tako rijetko katoličkim medijima?
Jesu li oni njega izbjegavali (i zbog čega) ili on njih?
Sad bi bilo stvarno neugodno da katolički novinari napišu nekakav svoj komentar na njegove izjave - to bi moglo biti shvaćeno kao prepucavanje preko medija. Njegove vlastite riječi uvijek pobijaju bilo kakav "komentar".
Možda bi bilo drugačije da on sada sam pristane objasniti izjave iz Večernjaka u nekim kat. novinama, ako uopće smatra da ga je Pavičić neumjesno prezentirao.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 14:28 

Najvažnije je biti u medijima!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 17, 2010 09:10 

Evo reakcije Zorana Vukmana na razgovor za "Večernji list" od 13. 9. 2010. Ispravak pogrešnog navoda

Vrh

PostPostano: Pet ruj 17, 2010 09:44 

Barnaba je napisao/la:
Evo reakcije Zorana Vukmana na razgovor za "Večernji list" od 13. 9. 2010. Ispravak pogrešnog navoda

Ništa posebno branio svoj stav!

Vrh

PostPostano: Ned ruj 19, 2010 06:45 

Živjela jednom jedna starica koja je običavala moliti na obali rijeke. Jednoga jutra, završavajući svoju molitvu, ugledala je škorpiona koji se, bespomoćno plutajući, pokušavao otrgnuti snažnoj riječnoj struji...

Kako je završila ova priča i njen komentar možete pročitati na http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrika/126/naslovna

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata