Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub kol 01, 2026 12:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 15, 2010 13:14 

Možda bi se više trebali usredotočiti na kerigmatsko djelovanje. Mislim da tu neokatekumenski put radi odličan posao. Raste kvantiteta u kvaliteti.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 13:55 

Slavomir je napisao/la:
Možda bi se više trebali usredotočiti na kerigmatsko djelovanje. Mislim da tu neokatekumenski put radi odličan posao. Raste kvantiteta u kvaliteti.

No nisu oni jedini, u Crkvi ima puno mogućnosti za duhovnost, doduše te mogućnosti nisu svima jednako dostupne i nije sve za svakoga no s obzirom da je žetva velika a radnika malo prava je šteta da se ne koriste više.
Mislim da se većina pastoralnih stvari (vjerskog odgoja) radi iz nekog običaja a ne istinske duhovnosti. Npr. iz običaja se uči djete da vjeruje a pritom roditelji žive životom koji je daleko od vjerskog pa imamo situaciju da se vjera shvaća jako neozbiljno i otuda ovaj raskorak da u Hrvatskoj postoji velika kvantiteta vjernika koji ne pokazuju kvalitetu vjerskog života.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 15:17 

Zajednice (vjernicke, molitvne, karizmatske....) unutar Crkve ne mogu biti rjesenje vec samo pomoc na putu izgradnje vlastite duhovnosti. Moja osobna vjera se moze nadograditi, ali ne i izgradiiti unutar zajednice. Ne mogu ja zivjeti vjeru voditelja ili clanova zajednice niti njihov odnos s Gospodinom. Svatko bi trebao njegovati vlastiti i zaseban intimni odnos s Bogom kao temelj osobne vjere. Mozda je pogresno postavljeno pitanje - sto Crkva moze uciniti za mene da ja budem bolji vjernik; ispravnije bi bilo sto ja sam mogu uciniti da budem bolji vjernik?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 16:04 

Ne slažem se sa gore rečenim. Mi kršćani smo zajednica vjernika i mi živimo u vjeri i rastemo u vjeri zajednice. Ne može biti dobar kršćanin ako nije u zajednici drugih kršćana, a katolik naročito, Doista ja ne mogu živjeti vjeru predvodnika, ja moram razvijati svoju vjeru svoj odonos s Bogom a zajednica mi pomaže da ja taj svoj odnos s Bogom ostvarim u zajedništvu i odnosu među drugim ljudima. Konačno i čovjek ne može sam za sebe živjeti, nego živi u zajedništvu s drugima. Čovjek je, kako reče stari grčki filozof "zon politikon" "politička - društvena- životinja" A kršćanstvo je daleko više od toga!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 17:49 

Sneni, hvala Vam na odgovoru, ali mislim da ste me krivo razumjeli. Naravno da je krscanin pozvan i duzan da zivi unutar zajednice (u svom postu pri koristenju rijeci zajednica ne mislim na zajednicu vjernika koja cini Crkvu vec na razlicite pokrete unutar Crkve) i sudjeluje u najsavrsenijoj molitvi od svih, koja je uz to zajednicka, svetoj Misi. Bit moga posta je bilo formiranje i njegovanje osbne vjere kao uporista naspram vjere pokreta koja moze posluziti kao nadogradnja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 18:56 

Slažem se djelomično. Ipak siguran sam da zajedništvo mora postojati i to je bit kršćanstva, a ne vidim razloga zašto bi zajedništvo unutar neke molitvene zajednice, puta ili čega više isključivalo zajedništvo unutar najveće obitelji Svete Crkve ili obrnuto.
Neokatekumene sam pohvalio jer se trude približiti onima koji ne vjeruju ili kojima je vjera slaba i na razini tradicije. Govorim iz vlastita iskustva jer sam vjeru zaista doživljavao kao tradiciju dok nisam otišao na njihove kateheze. Jednostavno ti pokaže što je u biti kršćanstvo. Sram me i priznati da dok nisam otišao tamo nisam razumio što znaći pričest. Ne moram vam pričati koliku sam radost osjetio kad sam čuo kerigmu i kasnije doživio tijelo Kristovo. Možda sam malo previše skrenuo, no bit je u tome da trebaju postojati, posebno u gradskim sredinama, bilo kakve zajednice laika koje će pomoći župniku da crkva ne bude religijska servis stanica nego živa zajednica. U nekim novozagrebačkim župama koje broje preko 25 000 ljudi ne možemo očekivati da će župnik samo tako paziti "stado malo".
Uhvatio sam se za put, ali eto, Frama, Opus, Marijina Legija tko god pomaže čovjeku da razumije oltarsko otajstvo, približi se župi čini predivan posao i mislim da su takve zajednice, uz molitvu koja treba prethoditi svakom djelu, jedan od najboljih načina da se ne bira između kvantitete i kvalitete nego ima oboje.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 19:39 

Sve ok ali sve se to treba odvijati unutar župe i u skladu sa Crkvenim zakonom inače će sve izletjeti iz kolotečine!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 08:55 

Zar je kolotečina pozitivan pojam s obzirom da je vjera uvijek razvoj (nije statična kao kolotečina)?

Sila je napisao/la:
Zajednice (vjernicke, molitvne, karizmatske....) unutar Crkve ne mogu biti rjesenje vec samo pomoc na putu izgradnje vlastite duhovnosti...

Pa zapravo sve što Crkva nudi je pomoć da se dođe do konačnog cilja a to je sjedinjenje s Kristom. Sadašnji Papa je još kao kardinal rekao da je vjera uvijek razvoj, ona je dozrijevanje duše prema Istini i u Istini. Taj hod traje cijeli život što opet znači da neprestano treba raditi na kvaliteti svoje vjere i na taj način se povećava kvaliteta u kvantiteti vjernika.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 10:23 

Na kolotečinu nisam mislio na učmalost, okorjelost, zatupjelost i slično nego isakakanja iz zadanih okvira koje utvrđuje zakon katoličke Crkve CIC . I nije dobro kad se govori o rastu vjere miješati osobni rast (kojega treba imati svaki vjernik) i rast u vjeri zajednice i unutar zajednice katoličke Crkve. Kad ovdje govorim o zajednici onda mislim na župsku zajednicu a ne nekakve nazovi "zajednice" koje sebe smatraju izvan (često i iznad) granica župe.. Ovakvo zajedništvo se protivi naučavanju Pape!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 10:35 

Naravno da je župa osnovna pastoralna jedinica no u tradiciji je poznato da se duhovnost ostvarivala i izvan njenih granica. Uzmimo samo primjer benediktinskih samostana koji su, u jednom trenutku, itekako povećali kvalitetu duhovnog života vjernika a nisu bili striktno orijentirani na župu. Isto tako možemo promatrati moderniji oblik djelovanja preko interneta. Župnik može zahtijevati pastoralnu poslušnost samo od svojih župljana ali kad otvori svoju web stranicu, od nje duhovnih plodova mogu imati i svi koji ju posjećuju a nisu samo župljani njegove župe.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 15:16 

Barnaba je napisao/la:
Naravno da je župa osnovna pastoralna jedinica no u tradiciji je poznato da se duhovnost ostvarivala i izvan njenih granica. Uzmimo samo primjer benediktinskih samostana koji su, u jednom trenutku, itekako povećali kvalitetu duhovnog života vjernika a nisu bili striktno orijentirani na župu. Isto tako možemo promatrati moderniji oblik djelovanja preko interneta. Župnik može zahtijevati pastoralnu poslušnost samo od svojih župljana ali kad otvori svoju web stranicu, od nje duhovnih plodova mogu imati i svi koji ju posjećuju a nisu samo župljani njegove župe.

Malko brkaš pojmove posebno što se tiče benediktinaca i uopće redovnika - oni su i te kako strogo pazili na jurisdikciju i veličinu su postigli upravo u poslušnosti Crkvi. Danas se osjeća potreba nijekati ovo ustrojstvo Crkve. Sigurno da svaki koji otvara moju web stranicu (svakog časa će biti 50000 što je 500 puta više od broja stanovnika moje župe i 2 puta više nego broj stanovnika biskupije ) i koristi se onim što pišem prelazi granice župe i biskupije. Crkva još nije dala niakakve upute a još manje zakonske uvjete. Zato je i moja (u konkretnopm slučaju) odgovornost veća pred tim nepoznatim "župljanima"

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 15:59 

sneni je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Malko brkaš pojmove posebno što se tiče benediktinaca i uopće redovnika - oni su i te kako strogo pazili na jurisdikciju i veličinu su postigli upravo u poslušnosti Crkvi.

Nisu oni bili neposlušni ako im ljudi dolaze iz različitih župa?

sneni je napisao/la:
Sigurno da svaki koji otvara moju web stranicu (svakog časa će biti 50000 što je 500 puta više od broja stanovnika moje župe i 2 puta više nego broj stanovnika biskupije ) i koristi se onim što pišem prelazi granice župe i biskupije. Crkva još nije dala niakakve upute a još manje zakonske uvjete. Zato je i moja (u konkretnopm slučaju) odgovornost veća pred tim nepoznatim "župljanima"

Od tih 50 000 klikova mojih je najmanje 500 :lol: neću pogriješiti ako to tvrdim iako nisam brojao.
Što se tiče kvantitete na internetu tu treba biti oprezan jer su stvari varljive i neusporedive s realnim životom. Npr niko u realnom životu ne broji one koji pogledaju zvonik crkve, pozdravi župnika, prođe pored crkve a u virtualnom svijetu je to sve posjetitelj, klik ili što već.
No kako je da je neka je na veću slavu Božju.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 16:07 

Citat:
Od tih 50 000 klikova mojih je najmanje 500 :lol: neću pogriješiti ako to tvrdim iako nisam brojao.

Stvarno nije vezano uz temu, ali čini mi se da jedan ip broji samo jednom.
Vidio sam da nešto ide 50tisućitog pa sam mislio refrešat do tog broja jer sam samo jednom u životu dobio na nagradnoj igri, ali ništa :D

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 17:46 

Slavomir je napisao/la:
Citat:

Stvarno nije vezano uz temu, ali čini mi se da jedan ip broji samo jednom.
Vidio sam da nešto ide 50tisućitog pa sam mislio refrešat do tog broja jer sam samo jednom u životu dobio na nagradnoj igri, ali ništa :D

Pa ako govorimo o kvantiteti na internetu onda smo skroz u temi i valjda je jasno da se ipak radi o različitoj kvantiteti od one u realnom životu i u slučaju postavljanja brojčanika na način da broji različite IP. Treba uzeti i vremenski raspon itd. te uglavnom, nije ni izdaleka dovoljno pratiti samo posjete da bi se realno utvrdila kvantiteta na internetu.
No ja bih ponovi ono što sam i prije napisao. Kako god da je neka je na veću slavu Božju.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 17, 2010 09:48 

Ma mislio sam na ovo moje sa IPovima. Sa tvojim se upisom slažem.

A.M.D.G.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata