Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 17:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 17, 2013 22:44 

Hvaljen Isus I Marija...

Prvo da kazem nesto malo o sebi, pa da lakse dojdem na pitanje.

Student sam, trudim se redovito ic na Sv. Misu, trudim se izbjegavat lose stvari sto donosi mladost (izlaske, opijanja i sve sto ide uz to), trudim se trenirat, trudim se disciplinirat, i to sve ostaje na tome da se ja trudim, ali taj trud rijetko daje plod, jer padnem pa se zaboravim dignit, jer nisam uposlusam svojim stavovima kojih se opet samo trudim drzat.

Sad mene zanima postoji li nacin da najdem nekog svecenika koji mi je spreman pomoc ojacat moj duh, ocelicit moje stavove, tako da budem njemu poslusan dok ne dojden do nekog stupnja di mogu nastavit sam. Imam osjecaj da trebam upute, smjernice do osamostaljenja, jer lakse cu ja slusat nekoga ko me moze pratit i opomenit nego kad sam prepustem LABAVOME samom sebi...

Sad me zanima vaše mišljenje.

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2013 05:51 

Hrca je napisao/la:
Hvaljen Isus I Marija...

Student sam, trudim se redovito ic na Sv. Misu, trudim se izbjegavat lose stvari sto donosi mladost (izlaske, opijanja i sve sto ide uz to), trudim se trenirat, trudim se disciplinirat, i to sve ostaje na tome da se ja trudim, ali taj trud rijetko daje plod, jer padnem pa se zaboravim dignit, jer nisam uposlusam svojim stavovima kojih se opet samo trudim drzat.

Sad mene zanima postoji li nacin da najdem nekog svecenika koji mi je spreman pomoc ojacat moj duh, ocelicit moje stavove, tako da budem njemu poslusan dok ne dojden do nekog stupnja di mogu nastavit sam. Imam osjecaj da trebam upute, smjernice do osamostaljenja, jer lakse cu ja slusat nekoga ko me moze pratit i opomenit nego kad sam prepustem LABAVOME samom sebi...

Sad me zanima vaše mišljenje.

Nisi napisao gdje živiš, ali moja je preporuka da se uključiš u studentsku zajednicu.

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2013 09:37 

Studiram i vecinu vremena prvodim u Splitu.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 12:23 
Administrator

Možeš recimo zatražiti od nekog svećenika duhovno vodstvo, ako se radi o duhovnim pitanjima.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 12:49 

Da, ima u tome i duhovnog odgoja, ali mene zanima neka vrsta discipline koju mi može savjetovat svecenik, a problem je u tome sto ne znam kome da se obratim...
I prije je crkva odgajala i skolovala djake pri odlasku u "život", pripremali su mlade ljude na daljni proces... Ja sam se nadao da toga jos ima, tj, nadam se da ima, zato sam se prvo i obratio ovdije...

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 13:40 
Administrator

Duhovno vodstvo se razlikuje od psihološkog savjetovanja - savjetovanje se služi naravnim sredstvima i ciljevima, dok duhovno vodstvo uzima u obzir nadnaravna sredstva i cilj mu je pomoć u razlučivanju volje Božje za osobu. Ta područja se mogu pomagati ali ne i mješati.

U vezi duhovnog vodstva, ono se može provoditi na razne načine.
Može biti sakramentalno - kada se dogovorno sa svećenikom povezuje sa sakramentom pomirenja, što nije samo za oproštenje grijeha nego i za odgoj savjesti. Pri tome stalnim vodstvom ispovjednik može dati prikladniji savjet. Tako možeš recimo pitati nekog svećenika da ti bude stalni ispovjednik.
Može biti povremeno - za vrijeme duhovnih vježbi. Duhovne vježbe se također prema sv. Ignaciju Lojolskom mogu obavljati u svagdašnjem životu, kada se s voditeljem dogovara vrijeme i način obavljanja vježbi, materija za dnevna razmatranja i vrijeme ponovnog sastanka s voditeljem.
Može biti i trajno sa redovitim susretima, a kako je sara spomenula, postoje i razne zajednice, koje uključuju u sebi i duhovno vodstvo.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 14:34 

Sad me zanima jeli vama poznat ntko konkretan kome se mogu obratit di mogu otic itd.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 17:16 

Hrca je napisao/la:
Sad me zanima jeli vama poznat ntko konkretan kome se mogu obratit di mogu otic itd.

Nisam iz tvog kraja, pa ti ne mogu preporučiti nikoga, osim....

Citat:

...zbog ovog gore iskrenog svjedočanstva, imaš moju podršku i sve dok ne nađeš svećenika za razgovor, samo razgovaraj i otvori se Bogu u svojoj savjesti i u molitvi.
Meni je isto puno puta u životu bilo "labilno", gotovo kao da trebam psihijatra, a onda sam jednostavno zamislila kao da razgovaram sa svećenikom koji me sluša i želi mi sve najbolje, onako otvoreno, bez uvijanja, ponekad sa suzama... I pronašlo se rješenje. Jer taj s kojim sam "razgovarala" kad mi je bilo najpotrebnije, a nije bilo nikoga u blizini, bio je zapravo Bog sam.

...

Btw, ako već studiraš, ne može te sada pratiti i odgajati nitko drugi, sad se moraš odgajati sam.... :wink:

Puno sreće i dobre volje..

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 18:50 

Hrca je napisao/la:
Hvaljen Isus I Marija...

Student sam, trudim se redovito ic na Sv. Misu...

Ne znam što misliš pod ovim "redovito". Preporučam ti, ako osjećaš da ti treba jača duhovna okrijepa, da to bude svaki dan. Ili barem, neka bude nedjeljom obavezno a četvrtkom ili petkom, ovisi kako je organizirano u tebi najbližoj župi, na Misu i klanjanje pred Presvetim.
Moliš li svaki dan? Krunica daje posebnu snagu u vjeri.
Čitaj o životu svetaca, naći ćeš nadahnuće.
Možeš se uključiti u kakvu molitvenu zajednicu mladih, tu ćeš steći lijepa poznanstva s ljudima koji te neće odvlačiti od puta koji si sebi zacrtao.
Što manje TV-a, dnevnih i drugih novina i časopisa koji isto oduzimaju vrijeme ali truju dušu i um.
Hvala Bogu na mladim ljudima poput tebe!

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2013 19:22 

Da mene je zanimala radovita pratnja svecenika. Vidim po drugim djacima koji su u tim zajednicama da se znaju lakše oduprijet vanjskim napastima po pitanju izlaska, druženja... Želim rec da se više kontroliraju, znaju mjeru, a ja to ne znam...
Zanima me više i moja vjera, neka dublja razina...

Vrh

PostPostano: Uto lis 22, 2013 11:17 

http://www.bitno.net/obitelj/effata-pro ... -u-splitu/

Budući da si iz Splita, možeš pokušati s ovim, pročitaj članak i vidjet ćeš da je zanimljivo. Tamo ćeš zsigurno moći artikulirati svoja nadahnuća i stremljenja nekom svećeniku, pa i pronaći ono što ti je potrebno. I naravno, družiti se s ljudima koji žele dobre stvari.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata