Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 07:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned srp 27, 2014 15:04 

Pozdrav!

Kao što sam započeo diskusiju u (krivoj) temi, ali koja mi se učinila vrućom (odnosi sa srpskom PC), želim ovdje nastaviti jer me zanima fenomen koji se događa posljednjih 20-tak godina u Hrvatskoj.

Naime, vidljiva je ljubav nacionalista i KC u Hrvatskoj, koja je po mom mišljenju nespojiva zbog same ideje univerzalnosti i nenacionalnosti KC u cijelom svijetu. Ali zašto onda nacionalisti (zlo)upotrebljavaju KC na svojim skupovima (primjerice Thompsonovo nošenje križeva na svojim koncertima, koje službena Crkva nikada nije osudila iako bi trebala), a također, s druge strane, dio svećenika podsjeća na nekakvu nacionalnu ugroženost. Zar ne bi katoličanstvo trebalo nadići te prizemne nacionalne osjećaje?

Ovo je jedna u nizu stvari koja je mene osobno odvratila od Crkve.

Namjerno u pitanje nisam uključio politiku, to ostavljam za buduću raspravu, a po tom pitanju imam puno toga za reći :).

Vrh

PostPostano: Ned srp 27, 2014 16:47 

enigmus je napisao/la:
Pozdrav!

Kao što sam započeo diskusiju u (krivoj) temi, ali koja mi se učinila vrućom (odnosi sa srpskom PC), želim ovdje nastaviti jer me zanima fenomen koji se događa posljednjih 20-tak godina u Hrvatskoj.

Naime, vidljiva je ljubav nacionalista i KC u Hrvatskoj, koja je po mom mišljenju nespojiva zbog same ideje univerzalnosti i nenacionalnosti KC u cijelom svijetu. Ali zašto onda nacionalisti (zlo)upotrebljavaju KC na svojim skupovima (primjerice Thompsonovo nošenje križeva na svojim koncertima, koje službena Crkva nikada nije osudila iako bi trebala), a također, s druge strane, dio svećenika podsjeća na nekakvu nacionalnu ugroženost. Zar ne bi katoličanstvo trebalo nadići te prizemne nacionalne osjećaje?

Namjerno u pitanje nisam uključio politiku, to ostavljam za buduću raspravu, a po tom pitanju imam puno toga za reći :).

Potpuna je besmislica ideja da bi Crkva trebala biti anacionalna. Ne, ona prihvaća i poštuje sve ovozemne datosti, ali ističe da one trebaju imati ispravno mjesto na ljestvici vrednota.
Svatko ima svoju obitelj, svoj dom, svoj narod, svoju domovinu - to su vrednote koje treba ispravno ljubiti. Sigurno je da onaj tko ne zna ljubiti vrednote koje su mu ljudski bliske neće znati ljubiti ni vrednote koje bitno nadilaze ovozemno. I Isus je ljubio svoj narod i plakao nad sljepoćom i glupošću Jeruzalema.
Očito je da imaš osobnu pomutnju u srcu i umu kada te vrednote mogu odvratiti od Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned srp 27, 2014 18:28 

A sara, vidiš da je dotični još jedan levičarski provokator, koji nikad nije bi bio uz Crkvu nego mu je jedini gušt doći na katolički forum i krenuti s pljuvačnicom. Ovakve bi trolove valjalo banirati po kratkom postupku, no, nažalost, admin ih, potpuno tolerira.

Evo mu stoga jedna poučna, kojom ga Marko potpuno razotkriva.

Zadnja izmjena: Miroslav; Ned srp 27, 2014 21:17; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned srp 27, 2014 20:06 

enigmus je napisao/la:
...), želim ovdje nastaviti jer me zanima fenomen koji se događa posljednjih 20-tak godina u Hrvatskoj.

Hrvatska je postojala i puno prije tog fenomena što bi trebalo uzeti u obzir.
Citat:
Naime, vidljiva je ljubav nacionalista i KC u Hrvatskoj,...

tko su nacionalisti u Hrvatskoj?
tko je njihov ideolog?

Najbliži tome je Mladen Schwartz koji 5% stvari uistinu kaže kakve jesu i o kojima valja razmisliti, a 95% je kreveljenje zbog kojih ispada neozbiljan. Tomislav Sunić je bliži ipak europskim nacionalistima i novoj desnici, nego hrv. prilikama. Hoće li on uspjeti lupiti temelje (novog) hrv. nacionalizma, ostaje otvoreno pitanje. Ne znam je li ima još tko a da je uopće vrijedan spomena... Da ne spominjem kako Schwartz lupa po Crkvi i protivnik je II. Vat. Koncila. :wink:

Stranke i strančice su trule i iza njih stoje interesi velikih stranaka koje plaćaju i time drže u šaci "vođe" ili su, poput Parage, ostali zarobljeni u svome vremenu.

Citat:
Ali zašto onda nacionalisti (zlo)upotrebljavaju KC na svojim skupovima (primjerice Thompsonovo nošenje križeva na svojim koncertima, koje službena Crkva nikada nije osudila iako bi trebala), a također, s druge strane, dio svećenika podsjeća na nekakvu nacionalnu ugroženost.

krivi primjer si uzeo jer Thompson je u stvari napuhan kako bi odvratio neorganiziranu desnicu od nacionalističkih pjevača. Pitaš se koji su to ako nije Thompson? Evo jedan: Niko Bete. Njegov "ustaški mix" je manje-više nepoznanica ali zato za Thompsonove 2-3 ustaške pjesme (od toga jedna i nije jer je nastala 90-ih) se digla cijela javnost na noge. Kod jednoga pun stadion a drugi pjeva u lokalnim bircevima. Je su li ti sada neka stvari jasnije?
RAC (Rock against communism) bandovi u Hrv. su nepoznanica. Za nekakav drugi žanr (npr. martial industrial i sl.) ni ne znam kakva je situacija u Hrv. Valjda se još nije ni razvila. Odnosno, kasnimo za Europom i ostatkom svijeta po tom pitanju. Razlozi su navedeni ranije: ne postoji hrv. nacionalizam koji bi potaknio stvaranje takvih bandnova jer bi postojala i (kakva-takva) publika koja bi to i slušala.
Tako da ovaj prvi dio ti ne stoji jer pseudonacionaliste si izjednačio sa nacionalistima. Moram priznati da dijelim zbog toga mišljenje drugog forumaša koji kaže:
Citat:
...je dotični još jedan levičarski provokator, koji nikad nije bi bio uz Crkvu nego mu je jedini gut doći na katolički forum i krenuti s pljuvačnicom.

Drugi dio koji se odnosi na svećenike i osudu bi trebao upravo tražiti među ljevicom: nisu li egalitaristi i utopisti veći neprijatelji od desnice? Možemo se slobodno zapitati: bi li komunisti da su izgubili rat našli utočište u KC-u (i po kojim uvjetima) kao što su ga našli pripadnici osovinskih ideologija?
Zbog čega se onda upućuje kritika Crkvi kada radi ono što je - ispravno! :wink:
Citat:

Prije bih rekao da te kriva slika Crkve koju si unaprijed stvorio o njoj odvratila od nje same. Nije ti Crkva udruga djece cvijeća i ljubitelja maćuhica. U konačnici, i sam Isus je bičem udarao gamad u Hramu, a ne napušen dizao dva prsta i vikao "peace!".
Citat:

Bring it on! 8)

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon srp 28, 2014 08:24 

Miroslav je napisao/la:
A sara, vidiš da je dotični još jedan levičarski provokator, koji nikad nije bi bio uz Crkvu nego mu je jedini gušt doći na katolički forum i krenuti s pljuvačnicom. Ovakve bi trolove valjalo banirati po kratkom postupku, no, nažalost, admin ih, potpuno tolerira.

Jesam, ljevičar sam. Provokator nisam, nego me interesira fenomen. Baš zato što sam ljevičar, poštujem svakoga, svačije mišljenje, pa i kada se ne slažem s njime, dok mi ne počne nametati svoje svjetonazore. Onda se branim.

Fenomen propagiranja nacionalnog osjećaja javlja se isključivo u KC u Hrvatskoj. Nisam primjetio sličnu pojavu primjerice u Sloveniji ili Italiji. Dapače, sam je papa Ivan Pavao II, pozdravio osnivanje EU, kao nadnacionalne konfederacije, nečega što je Europa uvijek trebala biti, i što je ideja kršćanstva od samih početaka. Htio je i da Bog i kršćanstvo uđe u Ustav EU (koji na kraju na žalost nije prošao), što sam čak i ja kao agnostik pozdravio, jer se ipak radi o temeljima našeg kontinenta.

Kod nas kler nerado gleda na EU i stalno govore i upozoravaju o nekakvom gubitku nacionalnog identiteta, kao da je to nešto najbitnije u 21. stoljeću. Mene više brine kriza morala u našem društvu, koja je uzrokovana katastrofalnom ekonomskom situacijom, a o toj temi se šuti.

Zasad, ima još (dotaknut ću se i politike, ali ne još :mrgreen: )

Vrh

PostPostano: Pon srp 28, 2014 17:37 

enigmus je napisao/la:
Fenomen propagiranja nacionalnog osjećaja javlja se isključivo u KC u Hrvatskoj. Nisam primjetio sličnu pojavu primjerice u Sloveniji ili Italiji.

pa štos je što se slovenski kler zdušno borio da Slovenija bude dio Hrvatske, bez obzira smatrali se "Alpskim Hrvatima" ili ne. Tako da taj "fenomen" datira još od prije i u drugoj (i to spomenutoj) državi, što ruši tvoju tezu. :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Čet srp 31, 2014 19:15 

OK, neka ti bude, ali mislim da je katoličko svećenstvo u drugim zemljama ipak daleko manje nacionalistički raspoloženo nego što je slučaj kod nas.

Volio bih čuti odgovor i na ovo drugo pitanje: zašto svećenici i dobar dio vjernika (ovdje mislim na one "prave", koji idu redovno u crkvu i drže se katoličkih načela - primjerice moji roditelji, rodbina, ...) ne gledaju sa simpatijama prema EU, iako je Sveta stolica pozdravila tu zajednicu i zdušno lobirala tamo gdje je imala utjecaja, da se Hrvatska što prije primi u članstvo? Nije li to malo paradoksalno?

Vrh

PostPostano: Čet srp 31, 2014 19:56 

enigmus je napisao/la:
OK, neka ti bude, ali mislim da je katoličko svećenstvo u drugim zemljama ipak daleko manje nacionalistički raspoloženo nego što je slučaj kod nas.

Josef Tiso se ne slaže s tobom. :twisted:
Citat:
Volio bih čuti odgovor i na ovo drugo pitanje: zašto svećenici i dobar dio vjernika (ovdje mislim na one "prave", koji idu redovno u crkvu i drže se katoličkih načela - primjerice moji roditelji, rodbina, ...) ne gledaju sa simpatijama prema EU, iako je Sveta stolica pozdravila tu zajednicu i zdušno lobirala tamo gdje je imala utjecaja, da se Hrvatska što prije primi u članstvo? Nije li to malo paradoksalno?

nema tu ništa paradoksalno jer stav Vatikana u ovom slučaju nije obvezujući za vjernike. :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 08:22 

enigmus je napisao/la:

Nije paradoksalno. U EU ne živimo ni malo bolje nego što smo živjeli dok tamo nismo bili.
EU nije organizirana i ne radi kako bismo htjeli.
Ide prema lošijim rješenjima prema našem svjetonazoru.
Trend se nastavlja i to bi bio uzrok.
Ideja EU je dobra, a provedba loša...

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 10:39 

Kresimir Fly je napisao/la:

Ideja je katastrofalna jer svaki savez, pa i onaj najlabaviji, u pravilu vodi ka potpunom sjedinjenu i stvaranju unitarističke tvorevine/države. Ideja EU i je da u konačnici nestanu države u Europi, a KC tu igra dvostruku igru: s jedne strane podržava tu tvorevinu, a s druge traži da sami temelji budu kršćanski (kao što i socijalisti traže da ta tvorevina bude "radnička" a ne "kapitalistička"). Možda to i je razlog nastanka i opstanka ovakve promidžbene slike:
Slika
Čini se da i ovaj put KC želi biti tzv. "legalna opozicija". Možda zato i jesmo sada tu gdje jesmo. :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 10:53 

Crni Barun je napisao/la:

Ideja je katastrofalna jer svaki savez, pa i onaj najlabaviji, u pravilu vodi ka potpunom sjedinjenu i stvaranju unitarističke tvorevine/države. Ideja EU i je da u konačnici nestanu države u Europi, a KC tu igra dvostruku igru: s jedne strane podržava tu tvorevinu, a s druge traži da sami temelji budu kršćanski (kao što i socijalisti traže da ta tvorevina bude "radnička" a ne "kapitalistička").

I konačno bi se narodi Europe, nakon 2000 godina ratovanja, ubijanja, mržnje ujedinili. Zašto ih upravo kršćanstvo ne bi ujedinilo? Ja kao agnostik prihvaćam činjenicu da je naša današnja kultura nastala na kršćanstvu, dapače ne borim se protiv vjere (borim se protiv nametanja vjere), i drago mi je da nas nešto spaja. Pa, ako bi meni bila draga takva kršćanska Europa, onda bi kršćanima trebala biti još draža, zar ne. A možda sam i ja nacionalist, ali euronacionalist :DD

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 10:58 

enigmus je napisao/la:

Josef Tiso se ne slaže s tobom. :twisted:

Mislim da mračne godine za vrijeme i uoči II. svjetskog rata treba preskočiti. Kako kod nas, tako i u drugim zemljama. Crna vremena. Bilo je svega, ali mislim da se KC službeno ispričala za sve što su njeni predstavnici radili.

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 11:15 

enigmus je napisao/la:
... i drago mi je da nas nešto spaja... A možda sam i ja nacionalist, ali euronacionalist :DD

i onda proser sui generis:
Citat:
Mislim da mračne godine za vrijeme i uoči II. svjetskog rata treba preskočiti. Kako kod nas, tako i u drugim zemljama. Crna vremena.

Pa baš ta vremena su i bila s aspekta nekakve "ujedinjene Europe" svijetla vremena. Nije li jedan savez držao cijelu Europu? Nije li to savez u kojem je bila i država zahvaljujući kojoj danas postoji Vatikan kao država? Nije li upravo tada i stvorena i jedna vojska kojoj je baza bila nacionalistička a okupljala je cijelu Europu (hint: pogledaj mapu ovdje)? Nisu li upravo i tada razbijene višenacionalne tvorevine (Belgija, Šugoslavija, SSSR u smislu stvaranja Ukrajine i Rusije)? Nisu li tu Europu, na kraju, podijelile neeuropske sile sa "željeznom zastavom"?

Zar ćeš dozvoliti "amneziji" da napraviš odlučujući korak? ...Ili je ipak tvoje oruđe dijete "oca laži"? :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 13:36 

Ideja je katastrofalna jer svaki savez, pa i onaj najlabaviji, u pravilu vodi ka potpunom sjedinjenu i stvaranju unitarističke tvorevine/države. Ideja EU i je da u konačnici nestanu države u Europi, a KC tu igra dvostruku igru: s jedne strane podržava tu tvorevinu, a s druge traži da sami temelji budu kršćanski (kao što i socijalisti traže da ta tvorevina bude "radnička" a ne "kapitalistička"). Možda to i je razlog nastanka i opstanka ovakve promidžbene slike:
Slika
Čini se da i ovaj put KC želi biti tzv. "legalna opozicija". Možda zato i jesmo sada tu gdje jesmo. :wink:

Ideja je nastala od zajednice za ugljen i čelik. Radilo se o strašnom neprijateljstvu Francuza i Nijemaca.
Po mome je to dobra ideja. I njima je svima na početku bilo dobro. Loše je krenulo kasnije. Mislim da u tom grmu leži zec, kada je to bilo kada je EU krenula nizbrdo?! ;)

Vrh

PostPostano: Pet kol 01, 2014 14:30 

Ideja je nastala od zajednice za ugljen i čelik. Radilo se o strašnom neprijateljstvu Francuza i Nijemaca.
Po mome je to dobra ideja. I njima je svima na početku bilo dobro. Loše je krenulo kasnije. Mislim da u tom grmu leži zec, kada je to bilo kada je EU krenula nizbrdo?! ;)

u samome startu svoga postojanja. Sam savez po sebi je izvor problema :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata