enigmus je napisao/la:
...), želim ovdje nastaviti jer me zanima fenomen koji se događa posljednjih 20-tak godina u Hrvatskoj.
Hrvatska je postojala i puno prije tog fenomena što bi trebalo uzeti u obzir.
Citat:
Naime, vidljiva je ljubav nacionalista i KC u Hrvatskoj,...
tko su nacionalisti u Hrvatskoj?
tko je njihov ideolog?
Najbliži tome je Mladen Schwartz koji 5% stvari uistinu kaže kakve jesu i o kojima valja razmisliti, a 95% je kreveljenje zbog kojih ispada neozbiljan. Tomislav Sunić je bliži ipak europskim nacionalistima i novoj desnici, nego hrv. prilikama. Hoće li on uspjeti lupiti temelje (novog) hrv. nacionalizma, ostaje otvoreno pitanje. Ne znam je li ima još tko a da je uopće vrijedan spomena... Da ne spominjem kako Schwartz lupa po Crkvi i protivnik je II. Vat. Koncila.
Stranke i strančice su trule i iza njih stoje interesi velikih stranaka koje plaćaju i time drže u šaci "vođe" ili su, poput Parage, ostali zarobljeni u svome vremenu.
Citat:
Ali zašto onda nacionalisti (zlo)upotrebljavaju KC na svojim skupovima (primjerice Thompsonovo nošenje križeva na svojim koncertima, koje službena Crkva nikada nije osudila iako bi trebala), a također, s druge strane, dio svećenika podsjeća na nekakvu nacionalnu ugroženost.
krivi primjer si uzeo jer Thompson je u stvari napuhan kako bi odvratio neorganiziranu desnicu od nacionalističkih pjevača. Pitaš se koji su to ako nije Thompson? Evo jedan: Niko Bete. Njegov "ustaški mix" je manje-više nepoznanica ali zato za Thompsonove 2-3 ustaške pjesme (od toga jedna i nije jer je nastala 90-ih) se digla cijela javnost na noge. Kod jednoga pun stadion a drugi pjeva u lokalnim bircevima. Je su li ti sada neka stvari jasnije?
RAC (Rock against communism) bandovi u Hrv. su nepoznanica. Za nekakav drugi žanr (npr. martial industrial i sl.) ni ne znam kakva je situacija u Hrv. Valjda se još nije ni razvila. Odnosno, kasnimo za Europom i ostatkom svijeta po tom pitanju. Razlozi su navedeni ranije: ne postoji hrv. nacionalizam koji bi potaknio stvaranje takvih bandnova jer bi postojala i (kakva-takva) publika koja bi to i slušala.
Tako da ovaj prvi dio ti ne stoji jer pseudonacionaliste si izjednačio sa nacionalistima. Moram priznati da dijelim zbog toga mišljenje drugog forumaša koji kaže:
Citat:
...je dotični još jedan levičarski provokator, koji nikad nije bi bio uz Crkvu nego mu je jedini gut doći na katolički forum i krenuti s pljuvačnicom.
Drugi dio koji se odnosi na svećenike i osudu bi trebao upravo tražiti među ljevicom: nisu li egalitaristi i utopisti veći neprijatelji od desnice? Možemo se slobodno zapitati: bi li komunisti da su izgubili rat našli utočište u KC-u (i po kojim uvjetima) kao što su ga našli pripadnici osovinskih ideologija?
Zbog čega se onda upućuje kritika Crkvi kada radi ono što je - ispravno!
Citat:
Ovo je jedna u nizu stvari koja je mene osobno odvratila od Crkve.
Prije bih rekao da te kriva slika Crkve koju si unaprijed stvorio o njoj odvratila od nje same. Nije ti Crkva udruga djece cvijeća i ljubitelja maćuhica. U konačnici, i sam Isus je bičem udarao gamad u Hramu, a ne napušen dizao dva prsta i vikao "peace!".
Citat:
Namjerno u pitanje nisam uključio politiku, to ostavljam za buduću raspravu, a po tom pitanju imam puno toga za reći

.
Bring it on!