Crni Barun je napisao/la:
Zato što ti pitanje nema smisla. Za tebe je "sprega hrvatstva i desničarenja" fenomen (pojava) specifična za Hrvatsku. Tu si u krivu. Prvo, ne poznaš ni površno razvoj hrv. nacionalizma jer bi onda vrlo brzo skontao da je "jugoslaven" Strossmayer bio biskup a "Hrvatina" Starčević njegov politički protivnik koji je, gle čuda, kritizirao kler. Ali ajde, nekako ipak tebe ne zanima povijest pa onda se vadiš na današnje vrijeme. Kada sam te pitao za hrv. nacionalizam danas, tj. da objasniš tu stranu te sprege, ti onda nemaš odgovora. Ni to ti nije bilo dosta da nešto zaključiš, pa si se napravio pomalo mutav i rekao da se ovo dogodilo samo u Hrvatskoj. Na to sam ti lupio poveznicu na Josefa Tisa, nacionalista i predsjednika Slovačke, po nekim l(j)evičarima i "klerofašist"; ali onda kada si vidio da si dobio
*** (izbrisano vrijeđanje), pokušavaš zatvoriti prostor rekavši da se radi o nekakvom "tamnom dobu" pa da onda to trebalo izuzeti. Naravno da želiš izuzeti jer ni "karlisti" u Španjolskoj (borili se na strani Franca i falange) ti ne idu u prilog, kao ni činjenica da je KC ostala u dobrim odnosima sa tom Španjolskom (mislim na Franca) i Portugalom, po nekima (pogotovo l(j)evičarima) jedinim fašističkim državama nakon WWII. Ako se ne varam, baš nakon WWII kada je Franco i uništio Falangu su članovi vlade bili i članovi "zloglasnog" Opus Deia. Kako to ako je to samo specifično za Hrvatsku!? Dakle, kada i zažmirimo na WWII i te državice, kako onda objašnjavaš da u hladnom ratu je jedna
kršćanska nacionalistička stranka imala i svoju miliciju i sudjelovala u građanskom ratu?
Da pogodim, opet ćeš ignorirati upis ili ćeš nešto reći tipa "nije to bitno i izuzmimo to jer se ne slaže s mojim unaprijed postavljenim mišljenjem koje želim da mi date kao odgovor na moje postavljeno pitanje"

Neću ignorirati, ali ponovno tvrim da se radi o mračnim dobima koja su srećom daleko iza nas, a i vjerujem da se Rim srami zbog takvih i sličnih djela, zbog kojih se papa davno i ispričao. Jer tako govoreći, možemo se stalno vraćati još dublje i dublje u povijest, ali mene to ne zanima, zanima me sadašnjost.
Citat:
To što ćemo jednog dana svi pred isti sud - jedini pravedan. Vjerovali drugovi u to ili ne - neće mu izmaknuti. Nimalo im neće pomoći to što misle svojom "glavom" i što organski ne podnose riječ "hrvatstvo".
Je, baš će Bog gledati je li netko mahao zastavom i hodao na proslave godišnjice Oluje

. Pa ne govori li sama Biblija da su najbitnija djela, dobra djela prema svojim bližnjima? Ja se trudim živjeti po većini kršćanskih načela (odbacujem samo neka načela o spolnosti i načela slavljenja Boga-hodanja u crkvu, slavljenje blagdana, ...) makar sam agnostik , jer smatram da je to - jednostavno ljudski. Pa zar to ništa ne vrijedi?