Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 04:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 08, 2014 20:55 

enigmus je napisao/la:
Nisam stari forumaš sa novim nickom, ako ste na to mislili. Očito nisam jedini koji razmišlja svojom glavom. Ali dosta je bilo OT, bolje da se vratimo na temu...

A čijom glavom bi mogao razmišljati nego svojom?
Inče mi je od ove komunističke floskule (razmišljam svojom glavom) - slabo! Jer tako je često ponavljaju oni kojima je partija donedavno bila glava.

Vrh

PostPostano: Sub kol 09, 2014 08:19 

SDPovac je napisao/la:
Pravi domoljub ne bi političkog neistomišljenika nazvao komunjarom itd.

Zato što su komunjare najveći domoljubi i vjernici koji misle svojom glavom!

Vrh

PostPostano: Pet kol 15, 2014 17:21 

romanac je napisao/la:
SDPovac je napisao/la:

Interesantni su oni. Svi misle svojom glavom a svi misle isto - za pravo na pobačaj, za istospolne brakove, za SDP (nema veze što nas vode u propast), za ćirilicu, protiv vjeronauka u školama, za crkveni porez....jel oni svi onda imaju jednu glavu???

Vrh

PostPostano: Pet kol 15, 2014 18:10 

ruta je napisao/la:
Interesantni su oni. Svi misle svojom glavom a svi misle isto - za pravo na pobačaj, za istospolne brakove, za SDP (nema veze što nas vode u propast), za ćirilicu, protiv vjeronauka u školama, za crkveni porez....jel oni svi onda imaju jednu glavu???

Zanimljivo je i kako imaju hodočašća na grob onog bravara što je tresnio drugi razred pučke škole u Kumrovcu, a upravo su se njegovi borci hvalili sa pojmovima kao "narodni borci", "narodni heroji", "NOP", "NOB", i dr. što je ukazivalo na priprost ali i masivan karakter njihove gerilske vojske (ili vojnice, što bi možda bilo i ispravnije). Drugim riječima, sami su se i hvalili sa svojom polupismenošću (ipak je tada 90% stanovništva bilo seljačko) da bi sada se njihovi "sinovi", ili bolje rečeno "unuci" hvalili sa monopolom znanja :arrow: tko nije s njima, nije mogao biti obrazovan.
Sjeća li se tko Malog Mista i one od Roka "Živila narodna grbača!" :mrgreen:
E, pa pametnjakovići...ako je tako, koja je onda razlika između vas i onih koje ste makli? Jednu elitu zamijenili drugom...svašta.
Uostalom, nije li ironija sudbine u tome što konačno kada su ti crveni režimi dali obrazovanje tim narodima, ti isti narodi te režime i srušili? :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Sub kol 16, 2014 13:53 

ruta je napisao/la:
romanac je napisao/la:
SDPovac je napisao/la:

Ideš u OT. Ovo sve gore nabrojano su stavovi o nekim društvenim pitanjima, što uopće nisam postavio kao pitanje, budući da su mi jasni stavovi KC oko te tematike, u cijelom svijetu.

Moje je pitanje bilo oko fenomena sprege "hrvatstva" i desničarenja, u dobrom dijelu korpusa laika i svećenstva u Hrvatskoj. Odgovor sa kojim bi se zadovoljio još nisam dobio...

Vrh

PostPostano: Sub kol 16, 2014 16:43 

enigmus je napisao/la:
Ideš u OT. Ovo sve gore nabrojano su stavovi o nekim društvenim pitanjima, što uopće nisam postavio kao pitanje, budući da su mi jasni stavovi KC oko te tematike, u cijelom svijetu.

Moje je pitanje bilo oko fenomena sprege "hrvatstva" i desničarenja, u dobrom dijelu korpusa laika i svećenstva u Hrvatskoj. Odgovor sa kojim bi se zadovoljio još nisam dobio...

Čovjek ima obitelj, ima dom, ima domovinu - kroz njih se gradi osobnost čovjeka. I kao što je obitelj svetinja, tako je i domovina. Ljudi nisu pali s marsa, nego izrasli iz određene povijesti, imaju svoje korijenje. Ako ti to nije jasno, badava sve priče - kako će ti biti jasna ljubav koju svaki katoliko mora imati za svoju domovinu.

Vrh

PostPostano: Sub kol 16, 2014 18:14 

enigmus je napisao/la:

Zato što ti pitanje nema smisla. Za tebe je "sprega hrvatstva i desničarenja" fenomen (pojava) specifična za Hrvatsku. Tu si u krivu. Prvo, ne poznaš ni površno razvoj hrv. nacionalizma jer bi onda vrlo brzo skontao da je "jugoslaven" Strossmayer bio biskup a "Hrvatina" Starčević njegov politički protivnik koji je, gle čuda, kritizirao kler. Ali ajde, nekako ipak tebe ne zanima povijest pa onda se vadiš na današnje vrijeme. Kada sam te pitao za hrv. nacionalizam danas, tj. da objasniš tu stranu te sprege, ti onda nemaš odgovora. Ni to ti nije bilo dosta da nešto zaključiš, pa si se napravio pomalo mutav i rekao da se ovo dogodilo samo u Hrvatskoj. Na to sam ti lupio poveznicu na Josefa Tisa, nacionalista i predsjednika Slovačke, po nekim l(j)evičarima i "klerofašist"; ali onda kada si vidio da si dobio *** (izbrisano vrijeđanje), pokušavaš zatvoriti prostor rekavši da se radi o nekakvom "tamnom dobu" pa da onda to trebalo izuzeti. Naravno da želiš izuzeti jer ni "karlisti" u Španjolskoj (borili se na strani Franca i falange) ti ne idu u prilog, kao ni činjenica da je KC ostala u dobrim odnosima sa tom Španjolskom (mislim na Franca) i Portugalom, po nekima (pogotovo l(j)evičarima) jedinim fašističkim državama nakon WWII. Ako se ne varam, baš nakon WWII kada je Franco i uništio Falangu su članovi vlade bili i članovi "zloglasnog" Opus Deia. Kako to ako je to samo specifično za Hrvatsku!? Dakle, kada i zažmirimo na WWII i te državice, kako onda objašnjavaš da u hladnom ratu je jedna kršćanska nacionalistička stranka imala i svoju miliciju i sudjelovala u građanskom ratu? :wink:
Da pogodim, opet ćeš ignorirati upis ili ćeš nešto reći tipa "nije to bitno i izuzmimo to jer se ne slaže s mojim unaprijed postavljenim mišljenjem koje želim da mi date kao odgovor na moje postavljeno pitanje" :mrgreen:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Sub kol 16, 2014 19:10 

enigmus je napisao/la:

Nema problema, dobit ćeš odgovor. Ali ti se neće svidjeti. Dakle, dobar dio jugoboljševičke, komunističke i udbaškodoušničke klike 1991. godine pristupa HDZ-u, i pod pokroviteljstvom HDZ-a nastavlja rabotu koju su činili i do 1991. - pljačka zemlje i naroda - koja nas je dovela do inflacije od 22.000% godišnje 1989. godine i do rata. Sve to HDZ-ova vlast dopušta pod izlikom potrebe za pomirbom Hrvata u onim teškim ratnim vremenima. A ja ti kažem - s nikime se nisam svađala i nemam se potrebu niti miriti. Moja je savjest čista. Ukrala nisam ništa. A oni su u okviru HDZ-a još jednom pokrali državu i narod i sad nam se smiju u lice i govore - vidite što su vam vaši napravili!!!
Znaš što je jedina pravda?
To što ćemo jednog dana svi pred isti sud - jedini pravedan. Vjerovali drugovi u to ili ne - neće mu izmaknuti. Nimalo im neće pomoći to što misle svojom "glavom" i što organski ne podnose riječ "hrvatstvo".

Vrh

PostPostano: Sub kol 16, 2014 19:13 

I još da dodam - ovo što ti je Sara odgovorila - to ti jako dobro znaš. A jako dobro znaš i ovo o čemu ti ja pišem - samo ne znaš da je to jasno i nekima od nas koji smo na strani hrvatstva i Crkve.

Vrh

PostPostano: Pon kol 18, 2014 10:35 

Crni Barun je napisao/la:
Zato što ti pitanje nema smisla. Za tebe je "sprega hrvatstva i desničarenja" fenomen (pojava) specifična za Hrvatsku. Tu si u krivu. Prvo, ne poznaš ni površno razvoj hrv. nacionalizma jer bi onda vrlo brzo skontao da je "jugoslaven" Strossmayer bio biskup a "Hrvatina" Starčević njegov politički protivnik koji je, gle čuda, kritizirao kler. Ali ajde, nekako ipak tebe ne zanima povijest pa onda se vadiš na današnje vrijeme. Kada sam te pitao za hrv. nacionalizam danas, tj. da objasniš tu stranu te sprege, ti onda nemaš odgovora. Ni to ti nije bilo dosta da nešto zaključiš, pa si se napravio pomalo mutav i rekao da se ovo dogodilo samo u Hrvatskoj. Na to sam ti lupio poveznicu na Josefa Tisa, nacionalista i predsjednika Slovačke, po nekim l(j)evičarima i "klerofašist"; ali onda kada si vidio da si dobio *** (izbrisano vrijeđanje), pokušavaš zatvoriti prostor rekavši da se radi o nekakvom "tamnom dobu" pa da onda to trebalo izuzeti. Naravno da želiš izuzeti jer ni "karlisti" u Španjolskoj (borili se na strani Franca i falange) ti ne idu u prilog, kao ni činjenica da je KC ostala u dobrim odnosima sa tom Španjolskom (mislim na Franca) i Portugalom, po nekima (pogotovo l(j)evičarima) jedinim fašističkim državama nakon WWII. Ako se ne varam, baš nakon WWII kada je Franco i uništio Falangu su članovi vlade bili i članovi "zloglasnog" Opus Deia. Kako to ako je to samo specifično za Hrvatsku!? Dakle, kada i zažmirimo na WWII i te državice, kako onda objašnjavaš da u hladnom ratu je jedna kršćanska nacionalistička stranka imala i svoju miliciju i sudjelovala u građanskom ratu? :wink:
Da pogodim, opet ćeš ignorirati upis ili ćeš nešto reći tipa "nije to bitno i izuzmimo to jer se ne slaže s mojim unaprijed postavljenim mišljenjem koje želim da mi date kao odgovor na moje postavljeno pitanje" :mrgreen:

Neću ignorirati, ali ponovno tvrim da se radi o mračnim dobima koja su srećom daleko iza nas, a i vjerujem da se Rim srami zbog takvih i sličnih djela, zbog kojih se papa davno i ispričao. Jer tako govoreći, možemo se stalno vraćati još dublje i dublje u povijest, ali mene to ne zanima, zanima me sadašnjost.

Citat:
To što ćemo jednog dana svi pred isti sud - jedini pravedan. Vjerovali drugovi u to ili ne - neće mu izmaknuti. Nimalo im neće pomoći to što misle svojom "glavom" i što organski ne podnose riječ "hrvatstvo".

Je, baš će Bog gledati je li netko mahao zastavom i hodao na proslave godišnjice Oluje :D . Pa ne govori li sama Biblija da su najbitnija djela, dobra djela prema svojim bližnjima? Ja se trudim živjeti po većini kršćanskih načela (odbacujem samo neka načela o spolnosti i načela slavljenja Boga-hodanja u crkvu, slavljenje blagdana, ...) makar sam agnostik , jer smatram da je to - jednostavno ljudski. Pa zar to ništa ne vrijedi?

Vrh

PostPostano: Pon kol 18, 2014 11:29 

enigmus je napisao/la:

Neću ignorirati, ali ponovno tvrim da se radi o mračnim dobima...

[sarkazam] s obzirom da si autoritet na tom polju, tvoja tvrdnja se mora uzeti kao istinita [/sarkazam]

tako da ostajem pri svome: ...ili ćeš nešto reći tipa "nije to ("mračna doba") bitno i izuzmimo to jer se ne slaže s mojim unaprijed postavljenim mišljenjem koje želim da mi date kao odgovor na moje postavljeno pitanje"

Citat:
Jer tako govoreći, možemo se stalno vraćati još dublje i dublje u povijest, ali mene to ne zanima, zanima me sadašnjost.

i zašto ignoriraš Falangu u Libanonu koja postoji i danas?

ah da, dao sam odgovor ranije...sada ću ga samo malo pojasniti: običan si provokator :;

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon kol 18, 2014 12:15 

i zašto ignoriraš Falangu u Libanonu koja postoji i danas?

ah da, dao sam odgovor ranije...sada ću ga samo malo pojasniti: običan si provokator :;

Da sam provokator, upravo bi onda spominjao prošlost i sve "grijehe" KC. A baš to nisam. Ali, ipak mi je postala jasna geneza nacionalizma unutar katoličkog korpusa u Hrvatskoj. Sad ostaje samo pitanje, kada će se to razvodniti, jer je ipak od komunizma i rata prošlo jako puno vremena.

Vrh

PostPostano: Pon kol 18, 2014 12:45 

enigmus je napisao/la:
Da sam provokator, upravo bi onda spominjao prošlost i sve "grijehe" KC. A baš to nisam.

da nisi provokator ne bi pootavljao takvo pitanje i to u pogrešnoj temi (i to baš SPC a ne neka deseta) na koje već znaš odgovor i čekaš da ti ga netko napiše.
Citat:
Sad ostaje samo pitanje, kada će se to razvodniti, jer je ipak od komunizma i rata prošlo jako puno vremena.

pa onda kada hrv. nacionalizam "ne budu vodili" (a i ne vode ga jer ga u stvari i nema) šarlatani poput Mladena Schwartza (koji i kritizira KC pogotovo II. Vat. Sabor) :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pon kol 18, 2014 14:33 

enigmus je napisao/la:
Da sam provokator, upravo bi onda spominjao prošlost i sve "grijehe" KC. A baš to nisam.

da nisi provokator ne bi pootavljao takvo pitanje i to u pogrešnoj temi (i to baš SPC a ne neka deseta) na koje već znaš odgovor i čekaš da ti ga netko napiše.

Pa iskreno, zanimalo me jer sam imao jednu raspravu sa roditeljima, pa sam čačkao po Internetu za odgovorom, i naletio na tu temu, registrirao se, i nisam htio otvarati novu.

Svi ljudi, prijatelji sa kojima sam okružen, sa kojima mogu potpuno otvoreno i bez ustručavanja razgovarati, su liberalnih svjetonazora pa sa njima nisam mogao raspravljati o ovoj temi. Trebao sam naći druge, osim mojih roditelja, jer dvoje ljudi ipak nije dovoljno da bi se dobila šira slika ovog fenomena. No sada sam uvjeren da misle isto :mrgreen: .

Isprike ako si ti ili netko drugi mislio da provociram, jer stvarno nije bila namjera.

Vrh

PostPostano: Pon kol 18, 2014 18:07 

enigmus je napisao/la:
No sada sam uvjeren da misle isto :mrgreen: .

:mrgreen:
Štaš kad nismo liberali da jednoumljem propagiramo višeumlje :mrgreen:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata